Local

Primarul Mihai Chirica, despre proiectul Spitalului Regional de Urgență Iași: „Un nou pas, decisiv, în direcția construirii cât mai rapide”

Publicat: 20 apr. 2021
Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a transmis faptul că astăzi s-a făcut un nou pas, decisiv de această dată, pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență de la Iași
Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a transmis faptul că astăzi s-a făcut un nou pas, decisiv de această dată, pentru proiectul Spitalului Regional de Urgență de la Iași!
Banca Europeană de Investiţii (BEI) și Ministerul Finanțelor din România au încheiat astăzi un acord de împrumut în valoare de 250 milioane de euro pentru construirea unui nou spital regional în Iaşi. Noul împrumut acordat pe o perioadă de 27 de ani reprezintă cel mai mare sprijin oferit până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România.
„Acesta este un pas foarte important în direcția construirii cât mai rapide a Spitalului Regional de Urgență din Iași. De altfel, proiectul din orașul nostru este cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi ridicate în România, iar acest lucru ne oferă o perspectivă optimistă în privința concretizării sale într-un termen optim. Mulțumesc Guvernului României, dar și BEI pentru tot sprijinul oferit Iașului în realizarea Spitalului Regional de Urgență, obiectiv medical de importanță vitală nu numai pentru Iași, ci pentru întreaga regiune a Moldovei!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Spitalul regional va avea 850 de paturi

Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
Noul spital cu şapte etaje va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027, a mai spus edilul municipiului.

BEI semnează un împrumut în valoare de 250 milioane euro pentru Spitalul Regional de Urgență Iași

Un  spital regional care va oferi asistență medicală specializată pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul României. Primul spital din România care va beneficia de noua orientare a BEI către spitalele regionale, inclusiv de sprijin consultativ și financiar.

Serviciile medicale spitalicești și tratamentele medicale specializate pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul României vor fi transformate de noul sprijin financiar în valoare de 250 milioane EUR, acordat de Banca Europeană de Investiții pentru construirea unui nou spital regional în al doilea oraș ca mărime al țării, Iași. Noul împrumut acordat pe o perioadă de 27 de ani reprezintă cel mai mare sprijin acordat până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România.

În următoarele luni, se așteaptă aprobarea și a altor investiții BEI în spitalele românești. 

“Spitalul Regional de Urgență din Iași nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operațional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depășind lacunele critice din sector și aducând o contribuție pe termen lung asupra sănătății populației. Investițiile în sistemul de sănătate sunt investiții în oameni, iar noua finanțare din partea BEI, în valoare de 250 milioane EUR, semnată astăzi transformă în realitate planurile de construire a unui nou spital regional în Iași, care va conduce la îmbunătățirea asistenței medicale în nord-estul României și va dezvolta educația medicală în Iași. În calitate de ministru al finanțelor, susțin cu tărie investițiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar. Sprijinul financiar, tehnic și consultativ acordat de Banca Europeană de Investiții va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune, bazate pe cele mai bune practici în domeniu, și va oferi certitudinea că investițiile în sistemul de sănătate din România beneficiază de know-how-ul și experiența vastă a BEI, care susțin investițiile în spitale în toată Europa”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor din România și Guvernator al Băncii Europene de Investiții.

Adauga un comentariu