Titlurile zilei

Primele ipoteze ale conducerii CTP cu privire la accidentul în care a fost implicat un tramvai vechi de 56 de ani! Vatmanul se reface după impact! „Nimeni nu a luat în calcul că sistemul de frânare s-ar fi putut defecta imediat după impactul cu primul autoturism”

Publicat: 18 mart. 2021
O poză de la accidentul cu tramvai de marți, 17 martie 2021, și directorul CTP
Compania de Transport Public Iași presupune că frânele s-au stricat după impactul cu prima mașină. Cauzele exacte care au dus la producerea accidentului urmează să fie stabilite în urma verificărilor efectuate de o comisie specială

Conducerea Companiei de Transport Public Iași presupune că sistemul de frânare al tramvaiului s-a defectat după impactul cu prima mașină. În urma accidentului produs pe data de 16 martie 2021, în zona fostului Hotel „Europa”, pe strada Anastasie Panu, vatmanul a rămas câteva zile acasă pentru a se reface. Primarul Mihai Chirica a transmis în cadrul conferinței de presă susținută miercuri, 17 martie 2021, că, în opinia sa, vinovat este conducătorul primului autoturism care a tăiat calea tramvaiului

În urma accidentului rutier produs marți, 16 martie 2021, în zona fostului Hotel „Europa”, strada Anastasie Panu, tramvaiul implicat în accident se află în depoul Companiei de Transport Pubic Iași, sub evaluarea atentă a unei comisii și a polițiștilor. După accident, tramvaiul a fost sigilat în depou până la sosirea polițiștilor rutieri. Prima ipoteză a directorului CTP, Cristian Stoica, este că defecțiunea frânelor a survenit după primul impact.

„A început o evaluare, cu o comisie specială, în prezența Poliției Rutiere și a vatmanului. Nu avem încă un rezultat, doar ipoteze. Uitându-mă în continuare la filmuleț, am o primă ipoteză. Nimeni nu a luat în calcul că sistemul de frânare s-ar fi putut defecta imediat după impactul cu primul autoturism. Mașina a apărut la 2-3 metri în fața tramvaiului, iar să oprești pe o distanță atât de scurtă este foarte greu. Există posibilitatea ca vatmanul să fi frânat, dar fiind foarte aproape de mașină, să i se pară că nu frânează. Se vede clar pe filmare că într-un final a reușit să frâneze. Așteptăm rezultatele comisiei. Săptămâna aceasta nu cred că o să fie gata”, a declarat Cristian Stoica, directorul general CTP.

Vatmanul a fost trimis acasă pentru a-și reveni după impact

Conducerea CTP a decis ca vatmanul implicat în accidentul produs pe strada Anastasie Panu să stea o perioadă acasă pentru a-și reveni. Imediat după impact, vatmanul a declarat că tramvaiul a rămas fără comenzi, iar sistemul de frânare nu a mai funcționat și nu a putut evita coliziunea cu celelalte 6 mașini. Vatmanul a mai precizat că a anunțat călătorii să se țină de barele de susținere, deoarece nu mai are control asupra tramvaiului. Momentul accidentului rutier a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă. Părerile ieșenilor care au vizionat filmulețul sunt împărțite. Un taximetrist a fost lăudat în comentarii, pentru că a avut viteză de reacție și a evitat în ultimul moment impactul. Tramvaiul implicat în accident are o vechime de 56 de ani și nu a mai primit reparații capitale din anul 1995.

„L-am lăsat pe vatman să se ralaxeze și el două, trei zile. A fost un șoc și pentru el și are nevoie să își revină. Cu siguranță se va întoarce la muncă în cel mai scurt timp”, a mai precizat directorul Companiei de Transport Public Iași.

Reacția primarului Mihai Chirica în urma accidentului de pe strada A. Panu

În cadrul conferinței de presă de miercuri, 17 martie 2021, primarul Mihai Chirica și-a exprimat opinia despre cauzele producerii accidentului de pe strada Anastasie Panu, în zona fostului Hotel „Europa”. Primarul consideră că principalul vinovat de producerea accidentului este șoferul primei mașini avariate și suține că indisciplina șoferilor în trafic este majoră.

„Un accident regretabil, evident, produs în condițiile de trafic în care își desfășoară activitatea și municipiul Iași. Am urmărit și eu cu maximă atenție filmările de pe camerele de supraveghere. O concluzie pozitivă este faptul că nu au fost victime. Cred că a fost o conjunctură de factori care au dus la producerea acestui accident, care nu este unul inedit. De data aceasta, un carambol care a dus la provocarea accidentului în lanț, dar lucrurile sunt foarte clare. Din punctul meu de vedere, ca și inginer vorbesc de această dată, de la începutul accidentului vedeți că primul vehicul taie calea tramvaiului și se așază transversal pe linie, complet neasigurat, lucru pe care l-a făcut și cel de-al doilea vehicul.

Din punctul meu de vedere, vatmanul și-a pierdut puțin firea, pentru că pe mai puțin de 6 metri a frânat. Deci frânele funcționau și se explică de ce au spus colegii de la CTP că toate manetele de frânare erau pe poziția de funcționare. Cred că s-a uitat în dreapta puțin cam lung să vadă ce s-a întâmplat cu prima mașină avariată și nu și-a dat seama că tramvaiul își va continua drumul”, a declarat primarul Mihai Chirica în cadrul conferinței de presă de pe data de 17 martie 2021.

Momentul producerii accidentului

Marți, 17 martie 2021, în jurul orei 12:00, a avut loc un accident rutier în zona Hotelului „Europa”. Un tramvai care se deplasa pe strada Anastasie Panu spre direcția Târgu Cucu a intrat în coliziune cu mai multe autoturisme. Impactul nu s-a soldat cu victime. Pe linia de tramvai s-a aflat o mașină care intenționa să vireze la stânga spre strada Palat, dar a fost lovită de tramvai. A fost prima mașină implicată în accident. Din primele declarații ale vatmanului, sitemul de frânare al tramvaiului s-a defectat. După impactul cu primul autoturism, tramvaiul a acroșat alte 5 mașini. Un singur autoturism aflat pe linia de tramvai a evitat impactul, fiind vorba despre un taximetru. În accidentul rutier a fost implicat și consilierul local PNL Ciprian Bostan. La fața locului s-au deplasat de urgență un echipaj medical de la Serviciul de Ambulanță Județean Iași și polițiștii rutieri.

Comentarii
 • Dl director vatmanul era socat inainte de accident si si-a revenit imediat dupa, nu-i trebuiau zile libere
  Trebuie sa intelegeti ca o parte din vatmani sunt bolnavi psihic
  O testare psihologica adevarata si nu de forma ar putea indeparta asemenea specimene din trafic.
  Se vede clar din filmare cum trambalaiul este oprit prin franare la final.
  Daca veti scoate inregistrari din acea intersectie din sens opus veti observa cum multi vatmani accelereaza cand fac virajul in intersectie poate poate reusesc sa scoata fundul tramvaiului de pe sine pentru a lovi prin ricoseu cateva masini.

 • Prima masina se afla acolo pentru a face stanga in parcarea de la Vivertine, ca acolo este linie intrerupta care-ti permite sa faci stanga! Masina statea de vreun minut cu semnalizarea aprinsa, dar vatmanul sigur era cu ochii in telefon, ca majoritatea.

 • Auzi tampenie,s- a defectat sistemul de franare dupa impact cu o biata masina?!! Care sistem din cele 3 pe care le are un tramvai??? Nici unul nu poate ceda dupa un impact,sistem electric,sistem pe aer sau patine! Terminati cu scuze idioate!

 • Alooo Politia, Procurorii cum ati lasat individu acasa??.? Pai daca era o masina care accidenta innhalu asta sigur era retinut pebtru 24 de ore,
  Ce simplu la ei Politia si CTP fac ancheta. Cand spui politia spui „prietenii nostri” fac ancheta.
  Dar politia de ce nu ia masuri????
  # UNDE SUNT HASURARILE PE STRAZI??? De ce nu era HASURATA portiunea de linie de tramvai, ca este intetzis sa stationezi????

 • Trebuie camere de supraveghere in CABINA vatmanului. Asa pe viitor multe necunoscute vor fi repede vazute.
  Camere de bord, camere la vatman! Sa inregistreze su ce vorbesc. Sa inregostreze cum stau pe telefoane

 • Filmulețul arata ca masina statea de cateva clipe pentru a vira stanga intr-o parcare si e linie discontinua acolo. Sincer, la cum se vede ca apare tramvaiul in cadru, ori nu era atent vatmanul, ori a intrat voit in prima masina si din socul impactului comenzile tramvaiului au fost putin date peste cap. Oricum, vor imparți vina intre vatman si soferi. E trist ca asta da încredere vatmanilor sa loveasca masini.

 • Cand un primar este si expert in transport electric, tamvaie, in cazul nostru e vai noi, vinovat cred ca este zic, dar cred ca asa este cel care a permis sa circule acest mijloc de transport fara reparatii generale sau revizii la timp efectuate( mai bine zis se fac pe hartie) si aici ar fi un dar vine cine stie ce sef de sef si spune dai drumul la strada ca merge si asa, si cum scria Coco, sau defectat la un impact toate sistemele de franare, sau vatmanul vine cu viteza, si nu mai poate frana, ptr ca se stie au placerea asta nebuna de-a lovi masinile ce stationeaza pe linia de tramvai, aici trebuie umblat la psihicul angajatiilor si cate se pot spune, dle primar, mai uitati-va peste umar si vedeti ce fac primarii de , Oradea, Cluj, etc., va spun eu acceseaza fonduri europene si aduc mijloace de transport moderne si sigure, nu gargara pe care o faceti dvs. zi de zi.

 • La orice concluzie se va ajunge, pentru ca oricum nu Chirica este vinovat de harburile aduse in Iasi,nuuuuuuuuu, oalele se vor sparge doar in capul vatmanului. Ancheta nu se va duce si spre „achizitiile ilustre” a primarului, ce a golit parcurile de fier vechi din Europa si ca el a creat pericolul in Iasi cu aceste mizerii. Ca sa influenteze cursul anchetei, el a iesit de ieri sa-si spuna public convingerea.

 • Iata cum soferii (inclusiv un consatean de-ap meu) au ocazia sa invete legea. Legea, cu L mare. Legea zice ca daca ai 2 benzi pe sens atunci nu ai voie pe linia de tramvai.
  Asigurarile nici nu vor despagubi pe RCA asa ceva, doar pe casco, cine are.
  Vatmanul putea sa si doarma, nu numai sa se uite la filme: are legea de partea sa.
  Martorii din tramvai care vor depune marturie cum.ca vatmanul a avertzat inainte de primul impact ca nu are comenzi la vagon vor inchide cazul. In mod corect.

 • Un inculpat penal precum Chirica nu poate influenta aceasta ancheta. Dupa congresul pnl, daca Orban e dat jos, o sa aiba Chirica multe surprize.

 • Dom’ derector, dormi linistit? Este impanzit orasul cu aceste tancuri periculoase. In orice moment se poate intampla o catastrofa. Voi veniti cu rezultate de ancheta. Eu zic s-o luati in serios. Atat timp cat acesti mastodonti vor circula printre masini in oras, se vor produce accidente foarte grave. In conditiile actuale din oras, nu prea se poate face mare lucru. Trebuie indepartat pericolul! Cum? Atat timp cat Primaria si actualul primar au conceput „modernizarea” transportului in comun, nu ne putem astepta la ceva. O schimbare reala se poate face cu anumite costuri si nu cu acesti oameni din primarie si de la Intreprinderea de transport in comun.

 • Ba lasati vrajeala! Daca un tramvaiul calca un caine ramanea fara frane??? Daca cobora Copoul ce se intampla??? Tovarasul Chirica, mai lasam si noi smenurile si facem ceva pentru orasul asta???

 • Ba lasati vrajeala! Daca un tramvaiul calca un caine ramanea fara frane??? Daca cobora Copoul ce se intampla??? Tovarasul Chirica, mai lasam si noi smenurile si facem ceva pentru orasul asta???

 • Actualul parc de tramvaie, in integraliatea sa TREBUIE SA FIE SCOS DIN CIRCULATIE si casat. Cel mult ( cu ajutorul unor foarte buni meseriasi ) recuperate cateva vagoane si transformate in vagoane utilitare ( vagon polizor, vagon cisterna pentru spalarea liniilor, vagon maturatoare-deszapezire, s.a. ) . ESTE IMPERIOS NECESAR UN PARC NOU DE VAGOANE, cu asigurarea formarii profesionale a personalului de intretinere si exploatare, asigurarea doterilor tehnice specifice si a pieselor de schimb. Asta inseamna ca avem nevoie de profesionalism ……

 • CHIRICA nu e vinovat de sistemul invechit, el conduce Iasul de peste 10 ani, sistemul de semafoare nu merge, cine e vinovat, poluare de praf in Iasi, cine vinovat? Autorizatii fara licuri de parcate, fara spatiu verde, fara licuri de joaca, cine e vinovat? HASURAREA strazilor nu exista, vopseaua se sterge dupa prima ploaie, cine e vinovat, nu Chirica! Parcarile in cartiere unde sunt, de ce Primaria nu construieste, CHIRICA vorbedte de 2 ani cel putin SI ATAT, doar vorbe!!!
  #dracu de SPAGI sa le luati in mormant, si toate neamurile voastre!
  Voi omorati un oras, doar de dragu a niste SPAGI, unde e dezvoltarea, unde e aerul curat, unde e civilizatia???.
  #CHIRICA si sleata de la primarie pkecati

 • De ce e inca in libertate vatmanul??? Pai daca se dovedeste ca franele mergeau, insramba ca un kamikaze e in libertate, auzi la ei, SA SE ODIHNEASCA 2 SAU 3 ZILE!!!
  Dumnezeule mare, PROCURORII sunt sanatosi?
  Cum lasi pe cineva care putea omora oameni TENTATIVA DE OMOR, in libertate, fara control judiciar macar????
  Pebsii speciale pentru magistrati!
  De ce Chirica face presiune si ORDONA sa se spuna ca franele mergeau, dar neatentia soferilor, bla bla
  Alooo PROCURORII se sesizeaza in vre un fel
  DNA vou mai sunteti curati sau la fel ca PROCURORII
  CHIRICA cu ce drept comenteaza???? CUM SA FIE REZULTATUL EXPERTIZEI????
  USR, PSD, celelalte partide tac malc, nici ONG urile, nimeni nu zice nimica, de haosul si indiferenta POLITIEI RUTIERE, acolo mai exista inca sefi, nu au plecat???.

 • Duceti-va la puscarie, ba! Criminali care credeti ca vi se cuvine parte din carosabil. Pe carosabil , pe sunsul de mers, sunt „n” situatii iar asta nu inseamna ca vii tu ca tavalugul si iei tot in cale.

 • DUPA CE A LOVIT TOATE CELE 6 MASINI, tramvaiul avand aceeasi viteza ( se poate vedea in imagine) a franat fara probleme in aproximativ 6 METRI !
  L-a oprit vantul ?
  Cum mintiti voi poporul ! Stoica si Gherca doi mincinosi care ascund mereu vinovatia soferilor si vatmanilor !

 • Suntem pw viata directori! Am falimentat Ratc, acuma falimentam si Ctp, noi tot director suntem ca avem cwaie politice!
  Ce daca nu avem performanta si viziune, la noi Chirica e rege, are case si va mai avea!
  Tramvaiele le meritato, daca FRAIERII ne voteaza, noua nici in cur nu ne pasa!
  Iasul plin de venetici, cate vin de la Bt, Vs, Bc , niste tarani, cand vad asfalt is regi ca si Chirica!
  Salariole npastre de director 5000 euro pe luna plus sporuri de performanta!
  Saracilor ciocul mic

 • Dacă era un om pe calea de rulare nu avea nici o vina Vatmanul?Bine ca nu a fost mai grav! Profesor taximetristul care a fugit din fata tramvaiului!Atent și la ce se întâmpla in spate!Eu va spun ca a lovit intenționat sau dormea.E vinovat suta la suta.Sau era neatent fiind ocupat de altceva . Oare ce făcea ??!!!!

 • Sunt conducator auto si sunt de parere ca a facut o mare greseala primul conducator auto. Vroia sa faca stanga si nu s-a asigurat ca vine tranvaiul si se afla pe linii. Dupa aceea sunt consecintele.

 • O SIMPLA OPINEI
  1.In atentia BZI. Va rugam sa publicati care au fost solutiile Politiei si a Judecatorilo in cazul accidentului tragic din zona Fundatie . Cate victime ,cate persoane cu traumatisme pe viata, cate despagubiri, cate sanctiuni, cine a fost sanctionat, ce masuri s-au luat cine este responsabil.( ca sa mai aveti si voi cu ce sa mai umpleti pagina )parerea mea.!!!
  2.La un asemenea Accident… ( fara implicarea unui mijloc de transport in comun) aveti idee ce tamtam facea Politia Rutiera? acum sa fim sinceri toti participantii la trafic au idee ca se lasa cu condamnari dosare penale,demisii s.m.md.
  3.Intrebare ?? oare se va incerca musamalizarea cazului?? suntem siguri ca cineva nu va muri intr-o zi in conditii similare ?? Ce planuri are Dl Primar Chirica in afara de a incerca distragerea opiniei publice ?

 • Sa nu uitam Dragi Ieseni ca de forte multi ani vehiculeaza zvonul ca in depou se faceau pariuri intre vatmani…Miza era cate masini sunt scoase din circulatie in urma unor acte de vendeta din parte sus numitilor( Vatmani) cei in care ne incredem ca ne duc copii la scola in conditii de siguranta……… Nu mai zic de controlori si hotii de buzunare ….. Va Rog Domnule Primar sa reflectati la cele de mai sus si api sa va da-ti verdictul… Va Multumesc.

 • Eu inca stau acasa, directorul CTP mi-a spus sa iau pauza.
  Din declaratiile CTP , primar si probe politie reiese ca cei cu masinile sunt vinovati.

  De aceasta data voi iesi victorios in fata soferilor care se agita aici ca ei avand dreptate.
  Daca castig si voi castiga nevinovatia, vreau sa va lasati de condus 1 an. Daca pierd, promit ca imi dau demisia.

 • vedem filme diferite,sau in mod cu totul diferit!masina care probabil dorea sa intoarca nu a aparut in fata tramvaiului la 2-3 m,brusc!(poate de 10/20 de ori mai mult),tramvaiul nu a schitat nici o franare(nu e posibila o inertie asa de mare a franarii decat daca e defecta)….

 • Exista un zvon pe retelele de socializare conform caruia inainte de accident, tramvaiul a fost „sicanat” in trafic de soferul unui auto BMW care i-a pus mai multe frane in fata, tramvaiul folosind frana de urgenta de multiple ori acest lucru ducand indirect si mai tarziu la o posibila supra-incalzire a sistemului iar atunci cand a fost nevoie sa franeze acesta a suferit avarie si nu a mai functionat. Poate cineva sa confirme? Asa este? Multumesc anticipat!

 • Cascadorii rasului! Autoritati banane! Uite frana, nu e frana. Ipoteze!…. Ce ipoteze?! A intrat in plin. La stanga sau dreapta ai voie sa faci pe linia de tramvai. Ai voie sa circuli pe linia de tramvai dar ar trebui sa ii dai prioritate cand vine. Pe unde sa circulam? Pe langa strada, pe sub strada sau pe deasupra, asa cum au in plan cei de la Primarie sa faca pasaje? Ma intreb ce ancheta tehnica se poate face la un tramvai din anii 50-80. Piesele sunt originale? Hahahahahahahaha, cred e si lipit cu banda adeziva prin unele locuri. Halal Primar, Director si investigatori, halal ieseni alegatori, halal oras.

 • ALOOO DOMNULE PRIMAR CAND AVETI DE GAND SA SCHIMBATI TRAMVAIILE ACESTEA DE PE TIMPUL LUI GHEORGHE GHEORGHIU DEJ?.NE-AM SATURAT DE AMANARI SI PROMISIUNI!!!!SA NU MAI CAUTAM MOTIVE CAND MOTIVUL PRINCIPAL ESTE EVIDENT.SI LA TRAMVAIE VA LUAT INAINTE DOMNUL BOC!!!!NU NE MAI AMAGITI CU PIESE DE MUZEU ADUSE DIN GERMANIA DIN VREMEA LUI HITLER.E BATAIE DE JOC PENTRU UN ORAS CA IASUL….https://www.digi24.ro/stiri/economie/primele-tramvaie-noi-produse-la-astra-arad-au-inceput-sa-circule-la-cluj-napoca-cum-arata-si-ce-dotari-au-1393910

 • ALOOO DOMNULE PRIMAR CAND AVETI DE GAND SA SCHIMBATI TRAMVAIILE ACESTEA DE PE TIMPUL LUI GHEORGHE GHEORGHIU DEJ?.NE-AM SATURAT DE AMANARI SI PROMISIUNI!!!!SA NU MAI CAUTAM MOTIVE CAND MOTIVUL PRINCIPAL ESTE EVIDENT.SI LA TRAMVAIE VA LUAT INAINTE DOMNUL BOC!!!!NU NE MAI AMAGITI CU PIESE DE MUZEU ADUSE DIN GERMANIA DIN VREMEA LUI HITLER.E BATAIE DE JOC PENTRU UN ORAS CA IASUL….https://www.digi24.ro/stiri/economie/primele-tramvaie-noi-produse-la-astra-arad-au-inceput-sa-circule-la-cluj-napoca-cum-arata-si-ce-dotari-au-1393910

Adauga un comentariu