Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Primul ajutor in caz de fractura de bazin
Primul ajutor in caz de fractura de bazin

Primul ajutor in caz de fractura de bazin

19 sept. 2017, 17:58,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:76580;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Fracturile de bazin sunt complicate si de obicei dau dureri insuportabile. Sunt traumatisme foarte violente, iar daca sunt si grav hemoragice se ajunge usor în stare de soc. Astfel de dureri apar în timpul accindentului dar si în perioada de recuperare. Fracturile sunt unice sau poate fi vorba despre mai multe fracturi în aceasta zona, ale inelului pelvin. În anumite cazuri se produc si leziuni ale organelor din jur sau din bazin, ale vezicii urinare, ale uretrei si ale altor tesuturi.

Cum recunoastem fracturile de bazin? În primul rand victima are o pozitie caracteristica cu gambele flectate la genunchi si tine coapsele în abductie. Daca este vorba despre fractura oaselor coxale la pubis si ischion victima are ,,pozitia broasca”. Din cauza aceasta ea nu mai poate misca bazinul si nici picioarele. Durerea este ascutita, de nesuportat. Daca apar si dureri abdominale poate fi cazul leziunii cailor urinare. Daca apare si sange în urina este clar ca sunt lezate tesuturile din jur, vezica urinara si uretra. În plus apare si senzatia de mictiune puternica desi este instalata retentia de urina.

Ce trebuie sa faci daca resimti dureri in zona bazinului

Victima poate suferi o fractura de bazin în urma unui accident de masina, de motocicleta, cadere de la înaltime, etc. Ea este în imposibilitatea de a sta în picioare, simte dureri intense în zona soldurilor, spatelui si bazinului, poate avea semne de hemoragie si poate fi în stare de soc. În primul rand victima trebuie sa fie întinsa pe spate cu capul drept. Astfel se aplica primele masuri de urgenta pentru desocare. Picioarele trebuie întinse, genunchii este bine sa fie sprijiniti cu o haina sub ei si apoi imobilizati cu bandaj. De asemenea trebuie imobilizate labele picioarelor si gleznele cu alte bandaje. Daca victima are dureri mari nu se efectueaza manevra de mai sus care presupune imobilizarea membrelor inferioare si bandajarea. Se monitorizeaza semnele vitale, respiratia si pulsul.

Se suna la ambulanta pentru ca victima sa fie transportata la spital cat mai repede posibil. Transportul se face pe o targa rigida, cu ambulanta. Pozitia este în decubit dorsal, cu membrele inferioare flectate, cu un sul sub genunchi pentru sprijinirea acestora. La spital se aplica un chilot gipsat sau daca este nevoie un hamac.

Daca apar fracturi cu deplasare sau leziuni ale organelor se recurge la interventia chirurgicala. Perioada de recuperare este de 1-3 luni, timp în care apar dureri intense de aceea se administreaza calmante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`