Local

Primul bărbat din Iași achitat după ce a fugit din carantină, fiind suspect de COVID-19! Procurorii l-au acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor! (Exclusiv)

Publicat: 30 apr. 2021
Polițiști pe stradă și o izoletă
Judecătorii au achitat ieri un ieșean acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor: bărbatul ar fi fugit de două ori din carantină

Un ieșean a fost achitat, după ce fusese acuzat că nu ar fi respectat prevederile referitoare la prevenirea răspândirii coronavirusului. El este cel de-al doilea bărbat acuzat de procurorii ieșeni de zădărnicirea combaterii bolilor. Ionel Curelar a fost acuzat că ar fi fugit de două ori din carantină

Judecătorii ieșeni au considerat că un bărbat acuzat că a fugit de două ori din carantină este nevinovat. Astfel, ieri, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au achitat pe Ionel Curelar.

„Instanța dispune achitarea inculpatului Ionel Curelar pentru săvârșirea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor (faptele din 2 și 3 aprilie 2020)”, au precizat judecătorii ieșeni.

Aceștia au adăugat că motivul achitării este că fapta nu e prevăzută de legea penală. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanul Ionel Curelar, acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor

Procesul ieșeanului Ionel Curelar a început pe data de 6 mai 2020. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis pe individ în judecată sub acuzația de zădărnicirea combaterii bolilor. Asta, după ce bărbatul nu a respectat restricțiile privind prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19.

„Pe data de 2 aprilie 2020, inculpatul I.C. a părăsit fără aprobare centrul de carantinare situat în municipiul Iași. De asemenea, pe data de 3 aprilie 2020, I.C. a părăsit fără aprobare același centru de carantinare”, au afirmat atunci reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Un alt ieșean, judecat pentru aceeași infracțiune

Tot anul trecut, un alt ieșean a fost acuzat de același lucru de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. Dosarul care îl privește pe Kiwi Legendaru Ispiri a ajuns tot la instanță.

„S-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului K.L.I., pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. În ziua de 19 martie 2020, inculpatul a revenit pe teritoriul României din Anglia. Potrivit Ordinului nr. 414, din 11 martie 2020, emis de Ministerul Sănătății, față de acesta s-a instituit măsura izolării la domiciliu. Pentru asigurarea respectării măsurii instituite față de acesta, polițiștii din raza de domiciliu au efectuat verificări periodice. Pe 23 martie 2020, polițiștii au constatat că, în jurul orei 11:30, tânărul nu se afla la domiciliu”, au afirmat atunci anchetatorii ieșeni.

Anchetatorii au mai spus că polițiștii i-au dat individului o amendă și au înștiințat Direcția de Sănătate Publică Iași, în vederea instituirii carantinei față de acesta, măsura fiind dispusă conform procedurilor în vigoare, pentru o perioadă de 14 zile.

„În dimineața zilei de 1 aprilie 2020, două persoane care prestau acivități de voluntariat în favoarea celor față de care s-au instituit măsuri de carantinare au înștiințat autoritățile despre faptul că L.K.I. a fugit din centrul de carantină. S-a stabilit că inculpatul a sărit pe geamul de la etajul I al clădirii, a mers până în zona Copou, unde a fost prins de polițiști în dreptul statuii lui Mihail Kogălniceanu, din fața Universității «Alexandru Ioan Cuza». Inculpatul a fost dus în același centru de carantină, fiind dispusă față de acesta măsura carantinei instituționalizate, pentru o nouă perioadă de 14 zile”, au adăugat oamenii legii.

Fapta comisă întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, iar nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau cu amendă.

Adauga un comentariu