Actualitate

Principalii lideri talibani se întorc în Afganistan după exilul din Qatar

Publicat: 18 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Principalii lideri talibani se întorc în Afganistan după exilul din Qatar
Mai mulți talibani care erau în exil s-au întors în Afganistan

Principalii lideri politici ai talibanilor au aterizat în Afganistan din Qatar, unde mulți erau în exil. Afganistanul se confrunta cu o schimbare politică fără precedent în ultimii 20 de ani, iar lumea internaţională este îngrijorată de faptul că nouă putere de la Kabul ar putea limita unele drepturi.

Marți, 17 august, talibanii au susținut prima conferință de presă la Kabul, după „eliberarea națiunii”. Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat că nu vor exista răzbunări, deoarece nu poartă nimănui pică.

Mai mulţi lideri talibani s-au întors în Afganistan

Conform informaţiilor puse la dispoziţie de jurnaliştii BBC, mai mulţi lideri talibani care erau exilaţi în Qatar s-au întors în Afganistan. De altfel, decizia întoarcerii acestora vine în contextul în care talibanii au cucerit capitala Kabul şi au pus punct războiului de cucerire a Afganistanului. În altă ordine de idei, talibanii care au preluat conducerea au făcut şi prima conferinţă de presă. Aceştia au susţinut faptul că femeile vor avea drepturi conform legii shariei iar teritoriul Afganistanului nu va fi folosit pentru a încuraja terorismul internaţional. Un alt subiect abordat în conferinţă de presă este acel al presupuselor repercusiuni împotriva susţinătorilor fostului Guvern. Talibanii oferă amnistie tuturor celor care au lucrat pentru puteri străine – „nu se va face rău”

De altfel, străzile din Kabul sunt aproape goale, oamenii stând în casă de frica unor repercursiuni

Talibanii spun că civilii pot călători în siguranță la aeroport

Talibanii au promis că civilii pot călători în siguranță la aeroportul din Kabul, a declarat marți Casa Albă, potrivit unui raport al AFP. Aproximativ 11.000 de cetățeni americani rămân în interiorul țării, inclusiv antreprenori și diplomați, potrivit guvernului SUA.

Oficialii au declarat că au fost în contact cu comandanții talibani pentru a se asigura că zborurile de pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai au rămas ferite de atac și că cetățenii și localnicii care doresc să plece au un pasaj sigur.

Au fost raportate că afganii sunt hărțuiți sau bătuți de gardienii talibani în timp ce încearcă să intre în aeroport. Ieri au apărut fotografii care arătau oameni, inclusiv copii, cu sânge curgând pe fețe.

În mod separat, Canada a declarat că intenționează să reia luptele militare în Afganistan pentru a evacua afganii care „sunt expuși riscului datorită relației lor strânse și de durată cu Canada”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Forțelor Armate Canadiene.

Marea Britanie va primi 20.000 de afgani pe fondul preluării talibanilor a Afganistanului

Mii de refugiați afgani vor fi relocați în Marea Britanie după ce talibanii au preluat controlul asupra Kabul, a promis guvernul britanic.

Noua schemă va primi până la 20.000 de afgani care vor oferi o rută pentru a-și instala casa în Marea Britanie în următorii ani. În primul an, 5.000 de refugiați vor fi eligibili – cu prioritate femeile, fetele și alte persoane care au nevoie.

Ministrul de interne, Priti Patel, a cerut altor țări să ajute, scriind în Daily Telegraph „nu putem face asta singuri”. Cu toate acestea, partidele de opoziție au criticat schema de soluționare pentru că nu merge suficient de departe. Noul plan se adaugă schemei existente pentru interpreți și alți angajați care au lucrat pentru Marea Britanie. Se așteaptă ca aproximativ 5.000 de afgani și membri ai familiei să beneficieze de această politică.

Adauga un comentariu