Actualitate

Imaginile disperării din Kabul, Afganistan! Pe măsură ce americanii asigură retragerea, străzile Capitalei sunt aproape pustii

Publicat: 17 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imaginile disperării din Kabul Afganistan Pe măsură ce americanii asigură retragerea străzile Capitalei sunt aproape pustii
Afganii stau în case pe măsură ce talibanii au ocupat capitala Afganistanului, Kabul

Președintele SUA, Joe Biden, apără decizia de a ieși din Afganistan. Biden recunoaște că evenimentele s-au dezvoltat mai repede decât credea și dă vina pe liderii afgani pentru prăbușire. Pe măsură ce americanii asigură retragerea oficialilor din Kabul, străzile din Capitală sunt aproape goale iar imaginile obţinute de BBC sunt unele ale disperării.

Oamenii sunt speriați și cred că lucrurile ar putea merge prost în orice moment, așa că rămân acasă. Din aceste considerente, aproape toate străzile din Kabul sunt goale.

Kabul, capitala Afganistanului, aproape goală după ocupația talibanilor

Străzile sunt încă goale, nu prea se circulă. Oamenii sunt speriați și cred că lucrurile ar putea merge prost în orice moment, așa că rămân acasă. Oamenii primesc provizii de la unele magazine alimentare care sunt deschise, dar în principal piețele mari și centrele comerciale sunt toate închise. În ultimele două zile, prețul dolarului a crescut și, deoarece Afganistanul este o economie bazată pe import, totul este  scump în aceste zile. Afganii se înghesuie să prindă locuri în aeronavele americane care decolează de pe aeroportul orașului.

Nu există nicio restricție pentru a ieși și a vorbi cu oamenii, iar jurnaliştii BBC susţin că pot filma liniștiți pe străzile din Capitală. Talibanii au preluat controlul asupra securității orașului, chiar și asupra traficului. Sunt peste tot, sunt pe fiecare pătrat și stau acolo pentru a se asigura că au preluat controlul.

Un jurnalist BBC precizează faptul că a vorbit cu talibanii care i-au spus că vor să ordoneze orașul şi că verifică orice mașină tranzitează Capitala:

Am vorbit cu ei și i-am întrebat de ce sunt aici și care este treaba lor acum. Au spus că sunt aici pentru a face orașul ordonat și verifică mașinile, în special pe cele ale colegilor lor. I-am întrebat de ce și au spus că aceste mașini au fost folosite anterior de oficiali guvernamentali și ar putea exista jefuitori care vor să ne aducă un nume rău. a declarat jurnalistul BBC.

Președintele Klaus Iohannis a trimis aeronave pentru evacuarea cetățenilor români din Kabul

Într-o decizie luată luni seară, președintele Klaus Iohannis a semnat ordinul de trimitere în Afganistan a unei forţe aeriene române pentru a ajuta la evacuarea personalului românesc blocat pe aeroportul din Kabul.

MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim. Părăsiți imediat Afganistan. În acest moment, mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă.

În acest moment, avem două variante pentru care lucrăm: un avion în colaborare cu NATO, care trebuie să plece în curând, sau un avion al nostru care merge direct acolo. Pe această cale aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. Nivelul de alertă este maxim. Părăsiți imediat Afganistan.

Cei 35 nu sunt din cadrul Ambasadei, sunt și de la ONU, și din mediul privat, sunt mai multe persoane. Au fost 60, mai sunt 35 de români acolo. Sunt în siguranță, ținem legătura cu toți, dar, repet, noi am făcut toate demersurile. informa MAE.

Adauga un comentariu