International

Prima conferință de presă a talibanilor la Kabul: „Emiratul Islamic nu se va răzbuna pe nimeni, nu purtăm pică nimănui”- VIDEO

Publicat: 17 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prima conferință de presă a talibanilor la Kabul Emiratul Islamic nu se va răzbuna pe nimeni nu purtăm pică nimănui- VIDEO
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid

Marți, 17 august, talibanii au susținut prima conferință de presă la Kabul, după „eliberarea națiunii”. Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat că nu vor exista răzbunări, deoarece nu poartă nimănui pică.

Zabihullah Mujahid a declarat că talibanii vor să se asigure că Afganistanul nu mai este un câmp de bătălie. De asemenea, acesta a precizat că Emiratul Islamic nu mai are ostilităţi sau animozităţi cu cineva, dorind un trai pașnic, fără inamici interni sau externi.

“Emiratul Islamic – după eliberarea naţiunii – nu se va răzbuna pe nimeni, nu purtăm pică nimănui. Ştim că au existat perioade grele şi crize, s-au făcut multe greşeli în avantajul ocupanţilor. Vrem să fim siguri că Afganistanul nu mai este un câmp de bătălie. Am iertat pe toată lumea, pe toţi cei care au luptat împotriva noastră. Nu mai vrem conflicte. De aceea, Emiratul Islamic nu mai are ostilităţi sau animozităţi cu cineva. Noi vrem să trăim paşnic şi nu vrem inamici interni sau externi”, a declarat Mujahid.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a asigurat comunitatea internaţională, inclusiv SUA, că nimeni nu va avea de suferit în Afganistan. „Aş vrea să-i asigur pe vecinii noştri, pe ţările din regiune, că nu vom permite ca teritoriul nostru să fie folosit împotriva cuiva. Nu vrem să avem probleme cu comunitatea internaţională”, a spus el.

Drepturile femeilor, în acord cu legea Sharia: „Vor lucra cu noi, umăr la umăr. Evident, trebuie respectate regulile”. Conferință de presă la Kabul

În legătură cu drepturile femeilor, acestea vor fi respectate în acord cu legea Sharia.

„Surorile noastre au aceleaşi drepturi, vor putea beneficia de ele. Pot activa în diferite sectoare în baza regulilor, în educaţie, sănătate şi alte sectoare. Vor lucra cu noi, umăr la umăr, iar comunitatea internaţională – dacă este îngrijorată – vrem să dăm asigurări că nu vor exista discriminări faţă de femei, dar evident trebuie respectate regulile”, a menţionat Mujahid, potrivit News.ro.

Presa trebuie să respecte valorile islamice şi nu trebuie să acţioneze împotriva „valorilor şi unităţii naţionale”.

Zabihullah Mujahid a adăugat că talibanii nu au intenţionat să intre în Kabul, dar au fost nevoiţi să facă acest lucru din cauza „incompetenţei” vechiului regim şi pentru a asigura securitatea.

Femeile au protestat la Kabul, după ce talibanii au preluat puterea

Femeile din Afganistan au protestat la Kabul împotriva preluării puterii de către talibani. Acestea au cerut drepturi egale și implicare în politică și economie. Mai multe femei au fost văzute protestând, având asupra lor postere cu femei acoperite, vopsite în begru.

La începutul lunii iulie, sute de femei din Afganistan au organizat un protest armat, însoțit de sloganuri antitalibane, în nordul, dar și în centrul țării. Femeile s-au adunat în zona Wazir Akbar Khan din Kabul, cerând drepturi egale și participare în guvern, politică și economie, potrivit Republic World.

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în perioada 1996-2001, și au impus condiții și reguli dure în urma interpretării stricte a legii islamice, Shira.

Sub regimul lor, femeile trebuiau să se acopere și să iasă din casă doar în compania unei rude de sex masculin.Era interzis ca fetele să meargă la școală, iar femeile să lucreze în afara casei. De asemenea, acestora li s-a interzis să voteze. Situația din Afganistan s-a agravat în câteva săptămâni, când guvernul s-a predat talibanilor. Președintele afgan, Ashraf Ghani a părăsit țara, odată cu intrarea talibanilor în Kabul. Aeroportul Internațional Hamid Karzai a fost asaltat de civili în dorința disperată de a părăsi țara.

Adauga un comentariu