Titlurile zilei

Procurorii DIICOT au descins la Opera Națională Iași! Detalii teribile din ancheta care o vizează și pe Beatrice Rancea, managerul instituției! Anchetatorii vorbesc despre un grup infracțional organizat care ar fi creat un prejudiciu de 5 milioane de lei! GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Publicat: 02 mart. 2021
Procurorii DIICOT au descins la Opera Națională Română din Iași, aducându-i la audieri pe Beatrice Rancea, managerul instituției, și pe Alighieri Iațâc, Șef Partidă
Descinderile procurorilor DIICOT la Opera Națională Română Iași. Audieri și percheziții, ce îi vizează pe Beatrice Rancea, manager, Alighieri Iațâc, Șef Partidă, și pe Daniela Ștefan Năforniță, Șef Serviciu Financiar - Contabilitate, Resurse Umane și Salarizare, alături de alți angajați.

Zăngănit de cătușe, la Opera Națională Română din Iași și la ușa managerului Beatrice Rancea! Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de Poliție judiciară din cadrul BCCO Iași, au efectuat ieri 26 de percheziții, inclusiv în clădirea Operei, în municipiile Iași și București. Totul, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals. Oamenii legii au precizat că este vorba, în cauză, despre un prejudiciu de 5 milioane de lei. De peste 10 ani, Beatrice Rancea este acuzată de abuzuri și ilegalități grave de către mai mulți angajați ai instituției

Momente șocante, ieri, 1 martie 2021, la Opera Națională Română din Iași (ONRI)! Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu ofițeri de Poliție judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași, au efectuat 26 de percheziții domiciliare și în sediul Operei, în municipiile Iași și București. Ancheta vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals. Reprezentanții DIICOT arată că este vorba despre un prejudiciu de 5 milioane de lei.

De peste 10 ani, Beatrice Rancea este acuzată de către unii angajați ai instituției de abuzuri și ilegalități grave. Acest moment reprezintă o pată pe imaginea culturală a Iașului și a oamenilor valoroși din domeniu. Decent ar fi ca, până la finalizarea anchetei, Ministerul Culturii să deciză suspendarea managerului Beatrice Rancea, având în vedere suspiciunile din acest dosar.

UPDATE 2.03.2021, ora 06:10 Au fost puse în aplicare 11 mandate de control judiciar.

Opera Națională Română din Iași, un deceniu de scandaluri, abuzuri și ilegalități

De peste 10 ani, mai exact de la momentul în care Beatrice Rancea a ajuns manager la ONRI Iași, instituția a fost zguduită de scandaluri, abuzuri și ilegalități. De la procese pierdute, cu angajați care au fost concediați fără motiv, faptul că ar fi acordat contracte oneroase unor firme, suspiciuni de folosirea banilor publici într-o manieră discreționară, presiuni psiho-emoționale și până la ancheta oficială a DIICOT ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals – toate acestea sunt „marile performanțe” ale balerinei Beatrice Rancea.

Anul trecut, Curtea de Conturi a României – filiala Iași a întocmit un raport din care reiese că la ONRI s-au întregistrat acte de factură penală. De precizat este faptul că audierile de la sediul DIICOT, care au durat până târziu în noapte, și perchezițiile făcute la Operă îi vizează și pe Alighieri Iațâc, Șef Partidă (considerat „mâna dreaptă” a managerului Beatrice Rancea din ultimii ani), sau pe Daniela Ștefan Năforniță, Șef Serviciu Financiar – Contabilitate, Resurse Umane și Salarizare, alături de alți angajați.

Și Opera Națională București i-a făcut plângere penală managerului Beatrice Rancea

De exemplu, una dintre cele mai noi plângeri penale împotriva managerului Beatrice Rancea este cea făcută de Opera Națională București pentru fapte similare cu cele vizate la Iași. Un alt scandal în care este implicată conducerea ONRI este acela al protestelor mai multor angajați din cadrul instituției de cultură. Angajații sunt nemulțumiți de managementul lui Beatrice Rancea, reclamând că mai mulți colegi de-ai lor au fost supuși unor abuzuri. Marius Aftaragaci, liderul Sindicatului ARTIS Moldova, susține că au fost întocmite 3 rapoarte privind activitatea managerului ONRI și, numai la Iași, s-au descoperit 142 de nereguli.

Astfel, deși este acuzată de colegi că a comis nenumărate abuzuri, inclusiv față de propriii angajați, managerul nu are tăria de caracter să își semneze demisia. Continuă să fie susținută de anumiți oameni din partidele politice care au interese ascunse. De exemplu, deputatul Marius Bodea se lăuda peste tot că el o ține în funcție pe Rancea. În acest caz, reporterii cotidianului „BZI” au încercat să obțină o poziție oficială, telefonic, în acest caz, de la Beatrice Rancea, Alighieri Iațâc, de la actualul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, sau oficiali din minister ori ONRI Iași. Totul – în zadar! Nimeni nu a răspuns pentru a comenta flagranta situație, cu excepția ministerului de resort.

Ar putea fi vorba despre unul dintre cele mai mari prejudicii dintr-o instituție de cultură a României

Anchetatorii arată că ar putea fi vorba despre unul dintre cele mai mari prejudicii dintr-o instituție de cultură a României!

„Începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași”, arată anchetatorii.

Aceștia au adăugat că scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

„Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achiziților, iar, pe de altă parte, a vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată în special în Iași”, au conchis oamenii legii din cadrul anchetei derulate la ONRI Iași, ce o are drept „cap-de-afiș” pe balerina Beatrice Rancea.

După perchezițiile de la sediul ONRI, oamenii legii i-au dus la audieri pe Beatrice Rancea și pe Alighieri Iațâc.

Reacția Ministerului Culturii referitoare la perchezițiile din Iași și București

Reporterii „BZI” au trimis ieri o solicitare Ministerului Culturii, cu privire la ancheta ce o vizează pe Beatricea Rancea, iar ministrul Bogdan Gheorghiu a precizat faptul că ministerul pe care îl conduce oferă tot sprijinul procurorilor DIICOT.

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră, referitoare la perchezițiile care au avut loc la Opera Națională din Iași, vă informăm faptul că Ministerul Culturii va pune la dispoziția DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituțiile de control ale statului și va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”, au răspuns ieri reprezentanții Ministerului Culturii.


 

 

Comentarii
 • Vazind comentariu de mai sus am constatat ca toți măgari de manageri sau directori de instituții publice profita de pozitia lor și fura din banii statului. Este permis din cauze politice, daca ar fi legile clare cu mandate pe 3 sau 4 ani sau 6 nu ar mai sta pe funcții unii pe vecie. Alta instituție culturala de prestigiu care un manager ca Rancea este Palatul Culturii unde managerul face trafic de influenta cu posturile și DNA-ul nici măcar nu se sesizeaza, deci despre ce vorbim?

 • Interesant că da bine la presa de scandal. Grup infracțional organizat și competenta pentru DIICOT.
  Daca și acesta este grup infracțional…
  Logica bunului-simt spune că încadrările de acest fel sunt abuzive.
  Dar cine sa ii ancheteze pe anchetatori și pe judecatori pentru „grup infracțional organizat” când au băgat la închisoare sute sau mii de oameni nevinovați?

 • Inclusiv Vladimir Putin a intervenit pe lângă Nuțu Cămătaru care era prietene din copilărie cu Iliescu că sa o susțina în 89

 • Sunt arestați?! Sau nu prezintă pericol public?! Ca daca nu i au arestat, ne apucăm si noi și furam vre-o 5 milioane de lei. Treaba e bună, în primul rând se poate. După aia ăștia dorm pe ei si scapi ușor. Condiția de bază e că din ce furi, să dai puțin deoparte pentru avocat.

 • Cel mai important e avocatul. El face conexiunea cu judecătorul și dacă dosarul e mai vechi îl împinge spre prescriptie. Cordunenii…și mai urmează

 • DIICOT ,ALOOOOO,Nu mergeți cu sorcova și pe la DGASPC,la clovnii vestiți în măgării, Ioan Ticu și Ioan Florin? Ăștia au un adevărat grup infracțional bazat pe rude și amante. Să vedeți acolo licitații șmenuite, cu Spicul Dorohoi și Strungariu S.N.C. plus câteva firme de apartament din județul Neamț care vând ouă și ficat de pasăre asta ca să nu mai vorbim de celebrul caz GOGOAȘA, cel î care umflata și hidoasa de Geta Dumitrachi a furat sponsorizarea de la Vel Pitar. Acolo e de treabî nenică, un an și ceva doar de lins hârtii la biroul achiziții, condus de ăla cu aia mică și la resurse umane de văzut cum a angajat moș Ghiga neamuri și amante, hai curaj DIICOT…

 • Doamna era sustinuta de PNL,!
  #PNL plin de penali la IASI
  #fara penali in functii publice
  IASUL are nevoie de DNA, e plin de rudenii, angajari pe pile si relatii, DE ASTA NU E DEZVOLTARE
  #JUSTITIA doarme

Adauga un comentariu