Local

Procurorii şi jandarmii au descins la Opera Naţională Română din Iași. Este investigat un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei – EXCLUSIV FOTO, VIDEO, UPDATE

Publicat: 01 mart. 2021
Descinderi la Opera Națională Iași, instituție condusă de Beatrice Rancea. Pe imagini se poate vedea că procurorii percheziționează mașina deținută de Alighieri Iațâc
Descinderi la Opera Națională Iași, instituție condusă de Beatrice Rancea. Pe imagini se poate vedea că procurorii percheziționează mașina deținută de Alighieri Iațâc

În aceste momente, mai mulţi procurori şi jandarmi au descins la sediul Operei Naţionale Române Iași. Decizia vine în contextul în care, în ultimele luni, asupra managerului Beatrice Rancea au existat mai multe controverse.

Nu se cunosc momentan în ce speță efectuează, procurorii, descinderile. Beatrice Rancea are mai multe plângeri penale la activ, plângeri pe mai multe spețe.

UPDATE: Audierile se vor întinde până târziu în noapte. Beatrice Rancea încă nu a fost audiată.

UPDATE: Procurorii DIICOT Iași au ridicat saci cu documente din tot ceea ce înseamnă ONRI.

UPDATE: De asemenea, conduşi la audieri au fost Minculescu Madalina Ioana, fiica vitreagă a artistului Cristi Minculescu (IRIS), contabila Operei Iași, Ştefan Năforniță Daniela, și Iațâc Aligheri Alin, angajat al Operei.

UPDATE: Astăzi, 1 martie 2021, Iațâc Aligheri, mâna dreaptă a managerului ONRI, Beatrice Rancea a fost ridicat și condus la audieri. Pe parcursul zilei vor fi conduși la audieri toți membrii vizați în scandalul de la Opera ieșeană.

UPDATE: Perchezițiile procurorilor au vizat și firma Doinei Levintza. Autoritățile au ridicat documente și de la firma creatoarei de modă Doina Levintza, sub suspiciunea că erau decontate costume care în realitate nu ar fi fost livrate Operei.

Reamintim faptul că spre finalul anului 2011 s-au adus noi acuzaţii la adresa managerului Operei Naţional Romane Iaşi, Beatrice Rancea. Aceasta a efectuat o vizită în China, fără a se şti nici până în acest moment scopul, motivul şi eficienţa pe care au avut-o această excursie pentru instituţia culturală ieşeana. Din câte se pare, aceasta a fost răsplătită de către Doina Levintza cu această călătorie.

UPDATE: Naforniță Ştefan Daniela Şef Serviciu Financiar Contabilitate a fost preluată de la domiciliu şi adusă la Opera Națională. Respectiv, conform surselor BZI.RO şi alţi angajaţi din contabilitatea Operei Naționale Iași au fost ridicaţi de la domiciliu.

Se confirmă că procurorii au descins la Opera Națională Iași în urma raportului întocmit de Curtea de Conturi Iași.

UPDATE: Mai mulți angajați din cadrul Operei Naționale Iași au fost duși de procurori la sediul Operei Naționale Iași.

Ce se întâmpla la Opera Naţională Iași

În această dimineaţă, la Opera Naţională Iași au loc mai multe percheziţii instrumentate de procurori cu ajutorul jandarmilor. Conform surselor EXCLUSIVE BZI.RO. procurorii i-au luat de acasă pe unii dintre angajaţii Operei Naționale Iași.

Aceleaşi surse au transmis faptul că unul dintre angajaţii ONI luați de acasă este Alighieri Iațâc, ȘEF PARTIDĂ(conform site-ului operanatională Iași). Acesta din urmă a fost în ultimii ani mână dreaptă a managerului Beatrice Rancea. Sursa citată menţionează că, cel mai probabil, angajatul a fost dus la sediul Operei Naționale Iași de către procurori pentru a-l confrunta cu mai multe documente din instituţie.

Reporterii BZI.RO au încercat să o contacteze de mai multe ori pe managerul Beatrice Rancea pentru a oferi un punct de vedere, dar fără succes. Managerul nu a răspuns la încercările repetate a jurnaliştilor.

Cei care fac percheziții sunt procurorii din cadrul DIICOT Iași susținuți de jandarmii ieșeni. Mașina lui Alighieri Iațâc a fost percheziționată de procurorii DIICOT.

O cauză a perchezițiilor ar putea fi raportul Curții de Conturi Iași. Raportul ar fi scos la iveală zeci, poate sute de nereguli din instituția condusă de Beatrice Rancea.

Aceleași surse au confirmat pentru BZI.RO că procurorii DIICOT au fost și acasă la managerul Beatrice Rancea.

Reporterii au încercat să îl contacteze pe Alighieri Iațâc pentru a oferi un punct de vedere. Din păcate acest are telefonul închis.

Pe imaginile surprinse de reporteri se vede faptul că managerul Beatrice Rancea este dusă la Opera Națională Iași de către procurorii DIICOT Iași. VIDEO JOS

Pe imaginele EXCLUSIVE BZI.RO se poate vedea faptul că procurorii DIICOT Iași percheziționează mașina deținută de Alighieri Iațâc (GALERIE FOTO- VIDEO)

Opera Națională București i-a făcut plângere penală managerului Beatrice Rancea

De exemplu, una dintre cele mai de actualitate plângeri penale împotriva managerului Beatrice Rancea este plângerea penală făcută de Opera Națională București. Plângerea penală este adresată către DIICOT Iași, iar în centru sunt fapte greu de imaginat. Oficialii din cadrul Operei Naționale București o acuză pe Beatrice Rancea de mai multe fapte grave,

Conform plângerei penale menționate mai sus, în perioada în care Opera Națională București era condusă de actualul manager al Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea, ar fi construit un grup infracțional organizat în scopul obținerii a mai multor foloase materiale necuvenite. Grupul ar fi fost condus de Beatrice Rancea în parteneriat cu mai multe societăți comerciale. Acestora din urmă le-ar fi fost încredinţate mai multe contracte cu nerespectarea dispoziţiilor legale aflate în vigoare la acea dată.

Mai mulți angajați din cadrul Operei Naționale Iași protestează de luni de zile

Un alt scandal în care este implicată conducerea Operei Naționale Iași este acela al protestelor a mai multor angajați din cadrul instituţiei de cultură. Angajaţii sunt nemulţumiţi de managementul lui Beatrice Rancea, reclamând ca mai mulţi colegi de-ai lor au fost supuşi unor abuzuri.

Marius Aftaragaci, liderul sindicatului ARTIS Moldova susţine că s-au întocmit trei rapoarte privind activitatea managerului ONRI şi numai la Iaşi s-au descoperit 142 de nereguli.

Deşi a săvârşit nenumărate abuzuri vis a vis de proprii angajaţii, managerul nu are tăria de caracter să îşi semneze demisia. Continuă să fie susţinută de oamenii din partidele politice care au interese ascunse, deoarece dacă ar fi fost oamenii corecţi ar fi luat decizia corectă şi normală în astfel de situaţii, adică demiterea doamnei Beatrice Rancea.
Adauga un comentariu