Prima pagină » Economic Local » Producătorii din Iași se pot înscrie în programul „Tomata”. Cererile se depun la Direcția Agricolă
Producătorii din Iași se pot înscrie în programul „Tomata”. Cererile se depun la Direcția Agricolă

Producătorii din Iași se pot înscrie în programul „Tomata”. Cererile se depun la Direcția Agricolă

30 dec. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care vor să obțină ajutorul de minimis ce este acordat prin programul „Tomata” pot depune cererile la Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ). Cuantumul sprijinului financiar va fi în valoare de 3.000 euro/1.000 metri pătrați

Producătorii din Iași se pot înscrie în programul „Tomata” dacă vor să obțină ajutorul de minimis și în anul 2023. În ședința Guvernului, din 28 decembrie 2022, a fost aprobată hotărârea care va reglementa programul de susținere a producției de tomate în spații protejate în primăvara anului 2023. Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

Cererile se vor depune până la data de 1 aprilie 2023. Valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv. O noutate în cadrul programului ce se va derula și anul viitor, pentru simplificarea aplicării programului, este reprezentată de faptul că se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare. Specialiștii Direcției Agricole Iași primesc cererile la sediul instituției, iar verificările se fac tot de către aceștia.

Programul „Tomata” are succes în Iași

Producătorii de tomate au primit, anul acesta, ajutoare de minimis, în valoare de 1,5 milioane de lei. Ieșenii care au primit banii dețin o suprafață de sere pe 40.000 de metri pătrați și solarii pe 147.000 de metri pătrați. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele. Astfel, pentru primul ciclu de producție se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de legume cultivate în spații protejate.

Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar. Producția minimă este cuprinsă între 400 de kilograme și 3.500 de bucăți sau kilograme la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor. Astfel, la salată, producția minimă e de 3.500 bucăți/1.000 mp, la spanac e de 400 kg/1.000 mp sau 3.500 kg/1.000 mp pentru roșii sau castraveți. În anul 2023 se va derula și programul „Lâna”.

Ieșenii primesc despăgubirile de secetă

Subvenția pentru lână va avea un cuantum dublu față de programul anterior. Înainte, crescătorii de ovine primeau o plată de 1 leu pentru un kilogram de lână, dar suma va crește la 2 lei pe kilogram, iar valoarea maximă a ajutorul de minimis, acordat în programul „Tomata”, va fi de 3.000 de euro/1.000 metri pătrați. Fermierii vor fi nevoiți să depună o serie de documente la Direcția Agricolă Iași, apoi vor fi controlați de inspectori și, dacă îndeplinesc toate condițiile, MADR, prin Direcția Agricolă Iași, va vira banii în conturile acestora, în cadrul programelor „Tomata” și „Lâna”.

De asemenea, în această perioadă, fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă, din anul 2021. Plata despăgubirilor se face pentru următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. Sprijinului acordat este în valoare de 1.500 de lei la hectar, proporțional cu procentul de calamitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`