Prima pagină » Economic Local » Programele „Tomata” și „Lâna” se vor derula și în anul 2023. Ieșenii vor primi mai mulți bani de la MADR
Programele „Tomata” și „Lâna” se vor derula și în anul 2023. Ieșenii vor primi mai mulți bani de la MADR

Programele „Tomata” și „Lâna” se vor derula și în anul 2023. Ieșenii vor primi mai mulți bani de la MADR

15 dec. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii se vor putea înscrie și în anul 2023 în programele „Tomata” și „Lâna”. Beneficiarii vor primi mai mulți bani de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)

Două dintre programele care au succes în Iași, derulate de MADR, vor fi disponibile fermierilor din județ, începând de anul viitor. Potențialii beneficiari se vor înscrie în programele „Tomata” și „Lâna” până la sfârșitul lunii martie 2023. Subvenția pentru lână va avea un cuantum dublu față de programul anterior.

Înainte, crescătorii de ovine primeau o plată de 1 leu pentru un kilogram de lână, însă suma va crește la 2 lei pe kilogram, iar valoarea maximă a ajutorul de minimis, acordat în programul „Tomata”, va fi de 3.000 de euro/1.000 de metri pătrați. Fermierii vor fi nevoiți să depună o serie de documente la Direcția Agricolă Iași, apoi vor fi controlați de inspectori și, dacă îndeplinesc toate condițiile, MADR, prin Direcția Agricolă Iași, va vira banii în conturile acestora.

Programele „Tomata” și „Lâna” prezintă interes pentru ieșeni

Producătorii din Iași au primit aproape jumătate de milion de euro în programul „Tomata”, ce s-a derulat anul acesta. Ieșenii care au primit banii dețin o suprafață de sere pe 40.000 de metri pătrați și solarii pe 147.000 de metri pătrați. Programul este împărțit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele.

Astfel, pentru primul ciclu de producție se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de legume cultivate în spații protejate. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar.

Producția minimă este cuprinsă între 400 de kilograme și 3.500 de bucăți sau kilograme la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor. Astfel, la salată, producția minimă este de 3.500 bucăți/1.000 mp, la spanac e de 400 kg/1.000 mp sau 3.500 kg/1.000 mp pentru roșii sau castraveți.

Ieșenii au primit câteva milioane de lei în programul „Lâna”

În ceea ce privește programul „Lâna”, acesta a debutat în anul 2018, dar a avut câteva probleme. Crescătorii de ovine din Iași și-au pus speranța în acest program, însă nu au fost mulțumiți de cum s-a derulat și au cerut modificări.

Fermierii trebuiau să ducă lâna la centrele de colectare, la sute de kilometri de Iași, iar apoi primeau banii. La fel ca și în programul „Tomata”, crescătorii trebuiau să depună, la Direcția Agricolă Iași, documentele justificative de plată, care sunt factura, fila sau filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.

 Programele „Lâna” și „Tomata” au scopul de a sprijini atât sectorul legumicol, cât și pe cel zootehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024