International

Producţia de ulei de măsline din Spania, afectată de caniculă. Ce a transmis ministrul Agriculturii, Luis Planas

Publicat: 02 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Producţia de ulei de măsline din Spania afectată de caniculă. Ce a transmis ministrul Agriculturii Luis Planas
Diminuarea livrărilor de ulei de măsline din Spania, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială, şi continuarea perturbării livrărilor de ulei de floarea soarelui din Ucraina ar urma să menţină preţurile la uleiurile vegetale la un nivel extrem de ridicat

Spania a fost grav afectată de valurile de canicula, în ultimele luni. În acest context, şi producţia de ulei de măsline va fi redusă semnificativ, potrivit ministrului spaniol al Agriculturii, Luis Planas.

Astfel, cel mai important exportator mondial de ulei de măsline ar urma să nu mai livreze cantităţile din trecut, din cauza perturbărilor meteorologice.

Ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, anunţa că producţia de ulei de măsline va fi afectată

Ministrul Agriculturii din Spania, Luis Planas, a anunţat astăzi, 2 august 2022, faptul că dacă în perioada imediat următoare nu se vor înregistra temperaturi mai scăzute sau precipiatii, producţia de ulei de măsline va fi grav afectată.

„Dacă nu vom avea o diminuare a temperaturilor sau căderi de precipitaţii în săptămânile următoare, recolta de măsline din acest an ar putea fi semnificativ mai mică decât în anii anteriori. Sectorul este îngrijorat cu privire la producţia de ulei”, a spus Luis Planas într-un interviu, fără a oferi însă estimări cu privire la producţia preconizată.

Mai mult decât atât, diminuarea livrărilor de ulei de măsline din Spania, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială, şi continuarea perturbării livrărilor de ulei de floarea soarelui din Ucraina ar urma să menţină preţurile la uleiurile vegetale la un nivel extrem de mare, a apreciat Luis Planas.

Conform datelor furnizate de Consiliului Oleicol Internaţional (IOC), preţurile la uleiul de măsline rafinat fabricat în provincia Jaen, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Spania, au crescut cu circa 8,3 la sută în luna iunie a acestui an.

Producţia mondială de ulei de măsline va scădea cu 11 la sută

Situaţia de-a dreptul dificiala de pe piaţa uleiului de măsline face parte dintr-o serie mult mai amplă de perturbări ale livrărilor de produse agricole în contextul în care seceta a afectat tot mai multe regiuni din Europa. În consecinţă, ar urma o perioadă în care producţia de cereale va fi redusă într-un moment în care preţurile globale la alimente sunt la un nivel record, după invazia Rusiei în Ucraina.

Ministrul spaniol Luis Planas estimează că producţia totală de cereale a Ucrainei, printre care porumbul, grâul şi orzul, ar putea scădea cu 13% în acest an, până la 17,5 milioane de tone ca urmare a temperaturilor ridicate şi a absenţei ploilor.

Separat, Departamentul american al Agriculturii a estimat că producţia mondială de ulei de măsline va înregistra o scădere de până la 11%, la 2,9 milioane de tone în anul agricol 2022 – 2023.

Vă aducem aminte ca uleiul de măsline, care are proprietăți miraculoase, este al treilea mare produs agroalimentar exportat de Spania, stat care, în medie, exportă 1,3 milioane de tone de ulei de măsline anual.

Preţul produselor alimentare ar putea să se reducă dacă Rusia va respecta un acord convenit la finele lunii trecute prin care Ucraina va putea exporta cereale prin intermediul a trei porturi de la Marea Neagră, a apreciat ministrul spaniol al Agriculturii. Acesta a adăugat că Spania a primit doar câteva livrări de cereale ucrainene utilizând rute alternative, de la debutul invaziei ruseşti în urmă cu şase luni.

Din nefericire, Spania întâmpină și problema producției de ulei de măsline din cauza caniculei, pe lângă sutele de persoane decedate.

Adauga un comentariu