Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Măștile nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp!“

Publicat: 28 iul. 2020
ALT=

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, a declarat că masca își pierde din capacitatea de protecție în momentul în care este refolosită, din cauza faptului că pe suprafața materialului rămân foarte mulți microbi.

„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăţ.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: Cum se păstrează masca de protecție

Prof. dr. Carmen Dorobăț atrage atenția că este extrem de important și unde este păstrată masca, în cazul în care se dorește a fi reutilizată. În niciun caz agățată de oglindă retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau pe bordul mașinii.

„Nu puțini sunt cei care nu cunosc toate regulile privind măștile de protecție, astfel încât le păstrează în locuri improprii și fac astfel ca aceste măști nu doar să nu mai aibă nicio calitate de protecție, ci chiar să îi îmbolnăvească. Cel mai indicat loc pentru a păstra masca este o pungă sigilată“, a adăugat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Care este situația actuală a Spitalului de Boli Infecțioase Iași

În week-end-ul, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași susține că s-a lucrat la cote maxime.

„Unde în noapte de sâmbătă şi duminică nu mai era nici un loc liber. La laboratorul de biologie moleculară s-au lucrat 400 teste în fiecare zi predominant din judeţul Neamţ şi Suceava.”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.

În ceea ce privește situația externărilor, astăzi s-au împlinit cele 48 de ore obligatorii de internare. S-au externat 30 de persoane cu forme ușoare de Covid-19 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași și 15 de la spitalul suport CFR.

„În momentul acesta se fac externări, cam 30 la unitatea medicală de boli infecţioase şi 15 la spitalul CFR. Prezentabilitatea e mare şi vedem cum ne vom organiza cu DSP după ce epuizam cu spitalele de suport.”, a precizat managerul infecționist.

Nu sunt cereri pentru efectuarea de teste

Nu au fost multe cereri pentru a efectua teste la cerere. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași susține că s-au lucrat maxim zece teste la cerere, care sunt înmânate traduse în limba engleză.

„Teste la cerere nu au fost multe pozitive (în jur de 5, maxim 10), majoritatea pozitivarilor sunt din anchete epidemiologice, nu din urma testelor la cerere. Testele le dăm traduse în limba engleză.”, a precizat sursa menționată.

Prof. dr. Dorobăț menționează că în acest moment pacienții conștientizează că boala există și profilul acestora s-a schimbat. Nu au existat pacienți care să ceară să rămână acasă, ci marea majoritate voiam încă spitalizarea.

„Astăzi, la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi am avut un număr mai mare de externări pentru că s-au împlinit cele 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii. Profilul pacienţilor s-a schimbat. Nimeni nu a cerut să rămână acasă, mulţi vor să mai rămână în spital. Pacienţii conştientizează că această boală exista. Noi permanent am ţinut legătura cu pacienţii externaţi.”, a conchis prof. dr. Carmen Dorobăț.

Comentarii
  • sa fim cu respect, fara jigniri, cu toti suntem oameni fara vaci, ca nu te trezesti la tara la bunicatu ! In spital se tratateaza oameni si nu animale, cand vei veni infectat vei sta ca un bou !!!

  • Prof. Dr. Carmen Dorobat este Managerul Spitalului, un medic cu experenta, profesionist, un bun administrator, in comparatie cu alti manageri care au mai inlocuit pe o perioada scurta, Doamna a facut multe pentru acest Spital. pavilioanele renovate, saloanele amenajate conform standardului European, in perioada aceasta de pandemie alaturi de echipele de medici, asistente si infirmiere se vegheza zi si noapte la patul pacientului, avem pentru Dumneaei numai cuvinte de lauda, ii dorim multa sanatate si succes in tot ce face !

  • ALEX TU ESTI BOU CU TACTU ,VEZI PE NET CA DNA ARE DOSAR PENAL PT CA CEREA SPAGA SAU MITA DE LA LUME CUM VREI ,IN SPITALELE DIN IASI DACA NU DAI SPAGA NU TE BAGA NIMENI IN SEAMA ,PESEMNE CA ESTI NEAM CU EA DE O PUPI ASA ADANC IN CUR !

  • Scuza nu sunt neam si nici nu o cunosc dar in aceste momente cand toata tara este in alerta, consider ca nu ma intereseaza cu ce dosare are, este problema ei, avem justitie care sa se ocupe de dreptate, de accea sunt platoti si fiecare dupa fapta si consecinte, multumesc !

  • CU ISTERIA O SA MOARA TOATA PROSTIA! CEI CARE POARTA MASCA TOT TIMPUL LA GURA O SA DECEDEZE PRIMIII DE PE PLANETA MARTIENILOR PADEMIFRICOSIII! DA DA DA! TOATE BLONDELE CARE SUNT DOCTORITE SUNT CELE CARE AU O MARE INTELIGETA INFERNALA IN PROFESIE CULTA DA DA DA! VA PUP PANDEMIE!

  • Am fost recent internata intr-un spit din Iasi cu test covid facut, nu am dat nici un leu spaga nimanui si am foat tratata extraordinar de bine si de atent. Tot personalul medical lucreaza extraordinar de greu si atent. Nu-i blamati degeaba pe medici .Ar merge cineva in locul lor sa se expuna la imbolnavire si sa vindece pe altul? Cred ca nu. Am fost apoi si la ambulator gastro tot in Iasi si la fel cu multa rabdare d-na dr a consultat ,explicat fiecaruia ce are de facut. Ei nu au fam numai noi? Daca ei ar refuza total datorita conditiilor vitrege in care lucreaza noi cei cu limba ascutita ce am face?

  • APROPO DE BLONDE, SUNT DIRECTOARE AMANDOUA, UNA ISTERICA CICA VADUVA ISTERICA , TIPA GIUNCA CA IN CODRU IAR CELALTA MEDITEAZA @&@&

  • Draga Anisoara ca peste tot! mai exista si uscaturi, pleve a societati! sa nu cazi pe mana lor, tare as dori ca in vitor sa sorteze si in spitale graul de neghina si sa avem incredere sa ne imbolnavim si siguri ca vom fi tratati corespunzator de asistente competente nu cum sunt unele , sa avem pardon ! Oligrofene !!

  • ALO A LUAT FOC SPITALUL, SA APRINS MANCIUC !!!!!! TIPA,URLA SE AUDE DE LA POARTA, ASTAI DIRECTOAREA SPITALULUi ??? FRUMOS IN ANI 2020, STAM LA RAND SI SE AUDE TIPETE DIN CLADIREA VECINA, AM INTREBAT DACA NASTE CINEVA ? SI RASPUNS A FOST IN FIECARE ZI ESTE LA FEL, HALAL CONDUCERE !!

  • Dispre ce reguli vorbesti cucoana, le citesti din ziar azi la spital am fost dupa reteta, sti patru eram in un metru patrat eu si 3 adistente, mau pus cu picioarele in tomberonu de gunoi ca nu incapem si mai ai curaj sa spui de riguli rusine mare tine petru tine la voi e c la stana

Adauga un comentariu