Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Profilul pacientului este cumva modificat. Marea majoritate au forme medii” – Video

Publicat: 18 mai 2020
Ce echipamente au spitalele din Iasi

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț a declarat că se schimba profilul pacientului infectat cu noul coronavirus. Majoritatea persoanelor infectate care ajung în unitatea medicală au forme medii, nu uşoare sau asimptomatice ca până acum. De asemenea prof. dr. Carmen Dorobăț a accentuat și importanța repsectării măsurilor de prevenție.

„La Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Cuvioasa Paraschiva din Iaşi avem un număr mult mai mic de paturi libere de la o gardă la altă faţă de cum era în urmă cu două-trei săptămâni. Dacă atunci discutăm de 30 de locuri libere, acum avem doar zece. Aş dor să subliniez şi faptul că profilul pacientului este cumva modificat. Marea majoritate au forme medii. Foarte puţini au forme asimptomatice sau uşoare. Acest lucru înseamnă că majoritatea pacienţilor se prezintă de la început cu simptome. Acestea pot fi: febră, jena respiratorie, tuse, uneori scăderea poftei de mâncare. Ca urmare, fiecare dintre aceşti pacienţi trebuie foarte bine analizaţi, investigaţi şi să gândim o terapie pentru aceste simptome, pe lângă medicaţie care intră în protocolul stabilit de Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte infecţia cu SARS COV-2.

În altă ordine de idei, având în vedere că am trecut de la starea de urgenţă la starea de alertă şi având în vedere şi profilul pacientului aş spune că trebuie să fim extrem de atenţi la măsurile de prevenţie, până la apariţia unui vaccin, sunt acelea recunoscute în întreaga lume şi care şi-au dovedit eficacitatea, în studii clinice, serios realizate, în ceea ce priveşte posibilitatea de limitare a riscului de răspândire a acestei infecţii. Aceste măsuri sunt: în primul rând păstrarea distanţei sociale, spălarea pe mâini cu apă şi săpun de câte ori este cazul şi de fiecare dată când intrăm în casă şi purtarea măştii, care este obligtorie în spaţiile închise.

Aş spune că este de dorit să o purtăm şi în spaţiile deschise deosebit de aglomerate, în special unde există foarte mult praf, deoarece particulele de praf pot purta particule virale infectante care ne pot infecta. Deşi a venit sezonul cald, ne bucurăm de culorile florilor, a grădinilor, nu putem spune care va fi evoluţia acestei infecţii. Deşi, dacă ne gândim la alte virusuri cum ar fi cele gripale, la virusul sincitial respirator, am putea să credem într-o scădere a acestei dinamici gripale. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre coronavirus pentru că aici, nu calcam deocamdată pe un teren foarte sigur. Nu cunostem foarte bine acest virus.

Ca urmare, vă recomand să respectaţi aceste reguli care au fost şi impuse de către autorităţi. Chiar dacă a venit sezonul cald, să nu avem rezerve în ceea ce priveşte purtarea măştii care poate creea o senzaţie de disconfort. Este acel prim obstacol care, odată aşezat, împiedica particulele infectante să pătrundă în căile noastre respiratorii. Deşi ne aflăm într-o fază mai relaxată să încercăm să ne aducem aminte ce înseamnă posibilă prevenţie a unei asemenea infecţii, pentru binele nostru, pentru cel al familiei şi pentru mersul normal socio-economic pe care noi toţi ni-l dorim.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu