Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț, reacție după recordul absolut al cazurilor Covid-19 înregistrat astăzi: „Suntem într-un moment pe care eu nu mi l-aș fi dorit”

Publicat: 30 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prof. dr. Carmen Dorobăț reacție după recordul absolut al cazurilor Covid-19 înregistrat astăzi Suntem într-un moment pe care eu nu mi l-aș fi dorit
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, prezentă la BZI LIVE

Prof. dr. Carmen Dorobăț a făcut declarații de ultimă oră, după ce România a înregistrat un record absolut de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, și anume de peste 2.100 de pacienți. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași susține că statul român se află într-un moment în care nu și l-ar fi dorit.

De asemenea, managerul instituției de boli infecțioase a menționat că sunt în continuare probleme cu locurile libere din cadrul spitalului. Astfel, la secția de Anestezie și Terapie Intensivă nu mai sunt locuri libere, ci doar la secția de confirmați un loc pentru femei.

„Suntem într-un moment pe care eu nu mi l-aş fi dorit, peste 2000 de cazuri noi de Covid-19 la nivelul României. În ceea ce privește județul Iași avem dacă am socotit eu bine acum repede, în jur de peste 250 de persoane care au fost diagnosticate cu această infecție în ultimele trei zile. În condițiile în care la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași am avut până la 10 locuri libere în fiecare zi cu tot cu spitale de suport în zona de confirmaţi și la terapie intensivă am avut unul până la trei locuri libere. Ce se întâmplă în momentul de față avem un singur loc liber pentru confirmat și anume pentru femei și nici un loc liber în momentul de față la terapie intensivă.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Discuții cu Spitalul Militar din Iași

Managerul spitalului infecționist a ținut să adauge în declarația sa că se așteaptă ca numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 să crească. Cifrele ar putea exploda deoarece Iașul este un centru universitar, astfel de la 1 octombrie fiind o socializare mai intensă, exceptând faptul că la Iași sunt transferate persoane din alte județe.

„Este un moment pe care așa cum am spus nu m-aş fi gândit că îl pot trăi atât de repede în cadrul acestei pandemii pentru că iată a început şcoala aproape de două săptămâni și ne așteptam să crească numărul noilor infectări cu 10 15% și iată-ne la peste 2.000 de infectări. Iașul este și centru universitar. Deci ne așteptăm la o socializare mai intensă odată cu 1 octombrie. Şi bine înțeles că Iaşul fiind centrul universitar pentru tot ceea ce înseamnă cazuri deosebite de infecție cu SARS-CoV-2 primește inclusiv transferuri din alte județe care se impune a fi tratate la Iași.

Deci din acest punct de vedere avem un impediment. Ne dorim probabil în cursul zilei de mâine să avem discuții cu Spitalul Militar și așa cum am discutat cu directorul direcției de Sănătate Publică aici să avem o zonă de confirmaţi şi vom ajuta și noi cu personal dacă va fi cazul.”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

„Avem toată medicația care poate exista la ora actuală”

În ceea ce privește tratarea virusului Covid-19 nu sunt probleme deoarece managerul susține că la ora actuală există toată medicația necesară tratării acestui virus în lume. Problema actuală este zona de locație, adică numărul locurilor libere de la o gardă la alta.

„Avem la dispoziție toată medicaţia care poate exista în lume la ora actuală. În ceea ce privește spitalizarea formelor ușoare și medii în momentul de față avem probleme în ceea ce privește locurile libere. Din punct de vedere medical suntem stăpâni acum pe această patologie. Dar unde avem probleme este zona de locație, deci numărul de locuri libere de la o gardă la alta.”, a conchis medicul Carmen Dorobăț.

Adauga un comentariu