Local

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Ieri am avut cel mai mare număr de pacienţi prezentaţi în urgență”

Publicat: 23 iul. 2020
Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Ieri am avut cel mai mare număr de pacienţi prezentaţi în urgență”
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefă UPU SMURD Iași

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a precizat joi, 23 iulie 2020, ca miercuri s-a înregistrat cel mai mare număr de pacienţi confirmaţi cu Covid-19 la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Sfântul Spiridon. Aceştia au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase

Cel mai mare număr de pacienţi confirmaţi cu Covid-19

Şefa Unităţii de Primiri Urgente a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi a precizat că ieri, 22 iulie 2020, s-a înregistrat cel mai mare număr de pacienţi prezentaţi în urgentă, confirmaţi cu coronavirus. Nu mai puţin de 13 persoane au fost transferate la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din iaşi.

”Ieri am avut cel mai mare număr de pacienți prezentați în urgentă confirmați pozitiv 13. Toți transferați la Spitalul de Boli Infecţioase, direct din UPU sau după internare de câteva ore în clinica Medicală.”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Creştere dramatică în luna iulie

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a ţinut să menţioneze că în luna iulie s-a înregistrat o creştere dramatică pe fondul creşterii generale a numărului situaţiilor de urgenţă.

”Este dramatică creșterea din luna iulie și ea apare pe fondul creșterii generale a numărului situaţiilor de urgentă. Între cei de ieri a fost și o familie, dintre care doi părinţi în vârstă de 80 ani din mediul rural și fiica 48 ani din Iaşi.”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Apel către ieșeni! Tot mai puțini donatori de sânge

Prof. dr. Diana Cimpoeșu face un apel către cetăţenii municipiului Iaşi. Aceasta roagă populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute. În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi este o mare nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul exista pentru ca marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale sunt de urgenţă, anunţa şefa Unităţii de Primiri Urgente SMURD Iaşi.

„În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon este nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul există pentru că marea majoritate a interventior chirurgicale sunt de urgenţă. În loc de 2110 unităţi de sânge recepţionate din toate centrele Moldovei în aceeaşi perioadă aprilie, mai, iunie din 2019 anul acesta am primit doar 824. Sunt intervenţii chirurgicale şi ortopedice amânate 24/48 h. Rugăm populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute!”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iași.

În ultimele luni, numărul ieșenilor care aleg să doneze cantitatea de 450 ml de sânge este unul insuficient pentru necesitățile spitalelor din Iași. Din ce în ce mai puțini ieșeni se prezintă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Medicii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe toți ieșenii să întindă o mână de ajutor pentru cei neajutorați, aflați pe paturile de spital, care au nevoie de intervenții chirurgicale sau tratament.

Beneficiile donatorului

Media zilnică, în ultima perioadă, este de apoximativ 50 de persoane, un număr insuficient pentru a acoperi necesarul din unitățile medicale. Cei care aleg să doneze sânge trebuie să știe ce obligații, dar și ce beneficii au.

„Donatorul primește la cerere, pentru fiecare donare, șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării. Totodată, cheltuielile de transport în comun din ziua donării sunt decontate. În cazul în care donarea se face la centrul din localitatea de domiciliu, donatorul are dreptul să-și achiziționeze abonament cu reducere de 50 la sută pentru transportul în comun, pe o perioadă de o lună, pe baza actelor doveditoare”, precizează reprezentanții CRTS Iași.

Adauga un comentariu