Prima pagină » Local » Prof. dr. Diana Cimpoeșu transmite un mesaj important de Ziua Medicinei de Urgență: Este o zi în care muncim – FOTO, VIDEO
Prof. dr. Diana Cimpoeșu transmite un mesaj important de Ziua Medicinei de Urgență: Este o zi în care muncim - FOTO, VIDEO

Prof. dr. Diana Cimpoeșu transmite un mesaj important de Ziua Medicinei de Urgență: Este o zi în care muncim – FOTO, VIDEO

27 mai 2021, 13:45,
George Cristian în Local

Joi, 27 mai, are loc Ziua Medicinei de Urgență în Europa. Medicina de urgență reprezintă specialitatea a cărei preocupare constă în stabilizarea, diagnosticarea și managementul pacienților, ce prezintă aspecte acute și urgente ale bolilor și leziunilor, cu un spectru complet și nediferențiat al tulburărilor fizice și comportamentale.

În acest sens, prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași a transmis un mesaj. De altfel, de Ziua Medicinei de Urgență, medicii sărătoresc prin muncă.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, mesaj cu ocazia Zilei Medicinei de Urgență

Prezentă la o scurtă declaraţie, prof. dr. Diana Cimpoeșu transmite un mesaj dedicat Zilei Medicinei de Urgență

Este o zi în care muncim, atât în departamentele de urgentă cât şi în prespital, acolo unde munca se defasoara pe maşina de Terapie Intensivă, pe elicopter, pe maşina de neonatologie. Chiar în aceste clipe transferăm de la Spitalul de Pediatrie Sf. Maria un nou născut de 13 zile cu malformaţie cardiacă la aeroport el plecând spre un centru de chirurgie cardiacă dedicat nou născuţilor din Italia.

Astăzi suntem bucuroşi pentru că numărul de infectări cu COVID-19 a scăzut. În 27 mai 2020 eram într-o situaţie foarte grea pentru că eram pe vârful valului 1, un număr mare de pacienţi şi sprijinul pe care l-am acordat, atât centrelor din România, începând de la Suceava, continuând cu București, Brăila sau Buzău şi toate centrele din N-E, precum și intervenția din Chișinău, republica Moldova.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: ” Ne doare că am pierdut pacienți și un coleg de muncă”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași a menționat faptul că sunt triști pentru că au pierdut pacienți dar și un coleg de muncă ce a fost răpus de virusul din Wuhan:

A fost un an greu pentru că am funcţionat cu două circuite separate. Am avut foarte multe cazuri grave, cazuri COVID-19 grave, pacienţi care au trebuit să fie intubaţi, ventilaţi. Pacienţi cu insuficientă respiratorie, pacienţi pentru care ne-am luptat pentru viaţa lor. Dintre aceşti pacienţi au făcut parte şi mulţi dintre membrii echipei UPU-SMURD Iași. Din fericire, cei mai mulţi dintre ei sunt bine, sănătoşi şi au revenit la muncă pentru că aici este nevoie de ei. Ne doare pentru că am pierdut un membru din echipa noastră. Este vorba despre un infirmier. Ne doare pentru toţi pacienţii pe care i-am pierdut. Lupta aici a fost de cele mai multe ori câștigată. Vaccinarea la care participăm şi noi cu echipa SMURD se pare că îşi face simţită prezenţa.

 

Revenirea la normalitate înseamnă foarte multe accidente rutiere

În încheiere, medicul Diana Cimpoeșu a declarat că revenirea la normalitat înseamnă revenirea la cazuri grave non-COVID-19. Aici vorbim despre faptul că ajung în stare gravă multe persoane care sunt implicate în diverse accidente rutiere dar și persoane care au parte de cazuri dramatice:

 

Am revenit la o normalitate, o normalitate care înseamnă un număr mare de pacienţi non-COVID-19. Continuăm cu intervenţii la cazuri grave. Din nou foarte multe accidente rutiere în judeţul Iași, din nou foarte multe cazuri dramatice, din nou foarte multe cazuri cu patologie cardiovasculară, respiratorie, traumatică ce ajung la UPU. Suntem obişnuiţi să lucrăm cu cazuri foarte grave, stop cardio respirator, comă-șoc, suntem obişnuim să lucrăm şi cu cazuri simple care nu îşi găsesc soluţii în altă parte. Găsesc permanent deschisă uşa de la urgenţe. Mă refer la lucruri simple cum ar fi mici înţepături, atacur ide panică, insomnii, dureri până la nivelul degetului 5 de la picior, toate ajung la urgență.

Speram să nu mai revenim într-o perioadă de criză, speram să ne descurcăm în 2021 mai bine decât în 2020. Acest descurcat înseamnă efortul nostru, puterea noastră şi efortul psihologic pe care l-am depus în 2020 care a fost extrem de mare şi care, evident ne face să ne gândim foarte serios la toate potenţialele situaţii de criză pe care le-am putea întâlni în viaţa noastră şi la faptul că trebuie să rămânem uniţi într-o echipă frumoasă şi puternică. a conchis prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași, într-un mesaj cu ocazia Zilei Medicinii de Urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`