National

Profesorii amenință cu greva generală dacă nu le sunt majorate salariile

Publicat: 21 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Profesorii amenință cu greva generală dacă nu le sunt majorate salariile
Profesorii amenință cu greva generală dacă nu le sunt respectate cerințele

Se anunșă grevă generală în mediul academic după ce profesorii explică faptul că nu vor mai susține cursuri dacă nu le sunt majorate salariile. Amenințările vin în contextul în care în urmă cu doar câteva zile profesorii din România au protestat timp de două ore.

Solicitările profesorilor sunt transpuse într-un comunicat de presă, dascălii dorind pe lângă majorări salariale și alocarea procentului de 6% din PIB pentru învăţământ.

Profesorii amenință cu greva generală dacă nu le sunt majorate salariile

Profesorii din România transmit, printr-un comunicat, faptul că le trebuiesc majorate salariile. Dascălii amenință că vor intra în grevă generală dacă nu le sunt respectate cerințele. Sindicaliştii din Educaţie merg astăzi la Guvern, să discute cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Sorin Câmpeanu.

 

– acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
– alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
– adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 1.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 1.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
– acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
– plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
– suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Profesorii au protestat în urmă cu câteva zile

În întreaga țară dar şi la Iași, profesorii au protestat în urmă cu două zile. Așadar, dascălii au venit la ore dar timp de 2 ore nu au predat nimic. Nu este prima formă de protest organizată de profesorii din România. Liderul USLIP Iași anunța această formă de protest:

”Urmează o nouă acțiune de pichetare a sediului Guvernului României și a sediilor Partidului Social Democrat (PSD), respectiv Partidul Național Liberal (PNL) din Capitală. Participă reprezentanții salariaților din învățământ din toată țara. Avem aceleași revendicări ca și până acum, deoarece nu s-a schimbat nimic. Legea 153 din 2017, care prevedea o majorare de 16 procente, nu a fost aplicată și am primit o creștere de doar 4 la sută, ceea ce înseamnă o majorare de maximum 60 de lei”, a punctat prof. Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași, pe data de 14 ianuarie 2022.

Ce spunea Sorin Cîmpeanu despre protestul profesorilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a avut o intervenție legată de protestul profesorilor. Acesta a precizat că în Educație au avut loc creșteri salariale și că vor fi crescute salariile când bugetul le va permite:

„Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligaţia respectării deficitului bugetar asumat ca ţară, în anul 2022 au fost alocate creşteri salariale de 4% în educaţie, ajungându-se la un total de 20% din creşterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecinţă, rămâne restantă obligaţia de creştere a salariilor în învăţământ cu 12%”, a adăugat Cîmpeanu.

 
Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu