Local

Profesorii ieșeni vor primi mai mulți bani din luna septembrie? Creșterea salariilor cadrelor didactice și a majorității bugetarilor, aprobată de Guvern!

Publicat: 29 aug. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Profesorii ieșeni vor primi mai mulți bani din luna septembrie Creșterea salariilor cadrelor didactice și a majorității bugetarilor aprobată de Guvern
Creșterea salariilor profesorilor, aprobată de Guvern

Creșterea salariilor din învățământ pentru cadrele didactice a fost aprobată de Guvern, în ședința de vineri, potrivit instituției. Decizia îi vizează pe aproape toți bugetarii care primesc, în acest fel, o creștere de circa 4 puncte procentuale. Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească încă din 2020 o creștere de 16 la sută pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022

 Prin creșterea primită, în ianuarie 2022, de 4 puncte procentuale, ar mai fi rămas 12 la sută creștere până la grilă, spunea ministrul Educației, în ianuarie 2022, când lăsa să se înțeleagă că banii respectivi ar putea fi acordați la această rectificare bugetară, condiționând asta de încasările la buget.

Creșterea salariilor profesorilor, aprobată de Guvern

Creșterea cu circa 4 la sută a salariilor profesorilor și a majorității bugetarilor a fost aprobată recent de Guvern.

Ordonanța prevede faptul că această creștere se aplică de la 1 august 2022, adică profesorii vor primi câteva zeci de lei din majorare la jumătatea lunii septembrie, când le sunt virate lefurile pentru luna august. Măsura a fost justificată de Ministerul Muncii.

„Având în vedere informațiile publicate de Institutul Național de Statistică, potrivit cărora rata inflaţiei în mai 2022, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2021, a fost de 14,5 la sută, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 14,3 la sută, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 17,2 la sută, tarifele serviciilor s-au mărit cu 7,5 la sută, alte servicii cu +11,3 la sută, iar transportul interurban cu +9,2 la sută. În luna mai 2022, comparativ cu luna mai 2021, preţurile produselor agricole au crescut cu 38,93 la sută. De asemenea, comparativ cu luna mai 2021, creşteri de preţ, cu 135,7 la sută, s-au înregistrat la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”.

Cu cât se vor mări salariile

La începutul ședinței de Guvern, premierul Ciucă a precizat că majorarea este în concordanță cu disponibilitatea bugetară.

 „Este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară pe măsuri sociale, astăzi vom aproba creșterea salariilor în sistemul public. Este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și, desigur, o creștere în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri sociali, ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliției”, declara Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Muncii a spus ce cuantum va avea creșterea:

„Practic, este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și a nivelului salarial care ar trebui să fie ajuns, conform Legii 153 în anul 2022”, declara Marius Constantin Budăi.

O pătrime din diferența precizată de ministru înseamnă circa 4 la sută, adică aproximativ 40-50 de lei, potrivit calculelor sindicatelor.

Comentarii
  • LOL ..astia au inca bani neluati din legile date cand PSD si PNL/PDL au votat in primul mandat a lui JohANUS …. deci ce mariri ??? la fel de neaplicate si neaplicabile ca ale vechi ?? … altceva era daca se cresteau lefurile din justitie si servicii secrete ….ale s-ar fi aplicat instat nu? ….

  • Dupa o gandire adanca a guvernului, salariul meu (profesor gradul II) va creste cu 91 de lei brut, adica 54 lei net. Este bine.

  • Stimate @U.E., majoritatea intelectualilor sunt usor de pacalit. Vulpea l-a pacalit pe corb, laudandu-i talentul muzical.

  • D-le @ un profesor …. cu atat mai penibil pt cadrele didactice care se laudau cu ceva capacitati intelectuale peste medie ….

Adauga un comentariu