Local

Profesorul Silviu Gurlui îi contrazice pe cei de la ANM: Ieșeni, nu aveți motive să vă panicați!

Publicat: 21 mai 2022
_____ Vizualizări 14 Comentarii
Profesorul Silviu Gurlui îi contrazice pe cei de la ANM Ieșeni nu aveți motive să vă panicați
Incendiul este considerat unul banal pentru că are o întindere mică

Silviu Gurlui îi contrazice pe cei de la ANM cu privire la “norul toxic” de fum care ar veni de la Cernobîl. Ieșenii nu au motive să se îngrijoreze, nu este nimic radioactiv în zona în care a izbucnit incendiul. Războiul din Ucraina afectează în alte moduri mediul înconjurător.

Ieșenii nu au de ce să își facă griji. Profesorul Silviu Gurlui îi contrazice pe cei de la ANM și explică de ce norul de fum nu este radioactiv. De asemenea, profesorul ieșean explică de ce nu prezintă niciun pericol acest incendiu, atât pentru ucraineni, cât și pentru români.

zona cu incendiu din ucraina
Profesorul Silviu Gurlui explică de ce nu e periculos pentru ieșeni

Profesor din Iași îi contrazice pe cei de la ANM

silviu gurlui in studio bzi
Incendiul este considerat unul banal pentru că are o întindere mică

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că un nor de fum se îndreaptă către partea de nord a Mării Negre. Mai multe persoane au considerat că acest nor ar fi toxic și că va constitui un pericol pentru mai multe orașe ale României.

Profesorul Silviu Gurlui clarifică situație și explică faptul că nu este niciun pericol pentru ieșeni.

“După 1986, după incidentul de la Reactorul 4, zona din vecinătatea reactorului a devenit una de importanță foarte mare, mai ales zona “Red Forest”. E o zonă din vestul centralei, de 10 km pătrați, aceea este zonă critică. Atunci când sunt incendii în acea zonă lucrurile sunt periculoase, pentru că particulele rezultate din incendiu și antrenate în atmosferă, pot conține aerosoli radioactivi.

În cazul de față, după datele pe care le-am avut la dispoziție, satelitare, incendiul a fost mult departe de reactor, la vreo 30 de km cel puțin, în sud de reactor. Intensitatea incendiilor a fost redusă, dacă mă uit pe hărțile de astăzi nici nu mai sunt. Zona respectivă nu este la fel de periculoasă precum zona menționată anterior. În cazul de fata e adevărat că masele de aer au o direcție undeva spre est, în orice caz nu sunt antrenate spre România”, declară Silviu Gurlui, specialist în mediu și conferențiar universitar la Facultatea de Fizică, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

grafica harta
Pe mapele sateliților urmele incendiului deja nu se mai văd
Alt text: mapă satelit atmosfera

Nu este niciun pericol în atmosferă

colaj foto semn de “atentie radioactiv” si o centrala nucleara pe fundal
Locația incendiului este îndepărtată de Reactorul 4

Profesorul specialist în mediu explică de ce nu este niciun pericol atmosferic din pricina acestui nor de fum care vine de la Cernobîl.

“Nu văd un pericol nici pentru populația din zonă, pentru că intensitatea incendiului a fost una redusă, iar potențialul radioactiv al norului, eu îl consider nul. Asta este confirmat de senzorii din zonă, sunt mai mulți senzori, în România, Ucraina, Republica Moldova și la nivel internațional,  nici unul nu arată o creștere a radioactivității la sol . Cât despre a spune că avem compuși radioactivi într-un nor, este o chestie extrem S.F.-istă, pentru că nu există, la nivel mondial, instalații care să spună acest lucru. nu văd o problemă delicată legată de acest incendiu”, declară Silviu Gurlui specialist în mediu și conferențiar universitar la Facultatea de Fizică, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Profesorul ieșean îi contrazice pe cei de la ANM și explică de ce nu este un pericol acest nor, car mai mult de atât pare că nu se îndreaptă către România.

incendiu de vegetatie
Incendiile de vegetație sunt un pericol constant, dar nu unul radioactiv
Comentarii
  • Asta e obsedat sa-si puna poze cu fata lui…..mi se pare un pic ciudat si se baga peste tot….stie tot….cam infantil pentru un profesor….

  • Sa meargă domnu profesor la Cernobal sa facă toate măsurătorile pentru liniștea ieșenilor. Noi il asiguram sa fie liniștit ca vom tine toate slujbele si vom da pomeni !

  • Doamne ferește omul asta e bolnav rău de tot cine îl ascultă? E dezastru nu are nici o logica ce vorbește, bate câmpii in orice subiect.

  • Tembelul asta care bate campii infernal, fara sa stie nimic despre nimic, e validt doar de faptul ca e incadrat cadru didactic intr-o facultate.
    In era asta in care marea majoritate isi ia informatia doar de pe facebook, asemenea tembeli sunt vazuti ca dumnezei de catre o gramada de tineri.

  • bai… mai terminati-o odata ce dracu aveti? va apuca ? stati linistiti! se duce norul la Rusia, pacat ca norul nu e toxic radioactiv, e adevarat ce spune d-l profesor, altfel ar trebuie sa stam inchisi in casa autoritatile ar da alarma de nor radioactiv

  • Atentie!
    Cadrul didactic Silviu Gurlui este conferentiar universitar NU profesor universitar!
    Stiintific/didactic/financiar, UN profesor universitar = DOI conferentiari = TREI lectori universitari = PATRU asistenti universitari.
    Pana la profesor universitar mai are de lucru…

  • Buna ziua si felicitari pentru tema prezentata! Distinse domn, cat si cum afecteaza zgomotul discotecilor din zona Ciric fauna respectivului habitat?! Va invit sa emiteti o concluzie similara care sa trezeasca din hibernare nu doar decidentii administratitiei locale/judetene ci si organeli protectoare a celor care isi permit a sfida orice regula civica . Multumesc!!!

  • Avem smogul nostru toxic, calitate maxima, nu e mai nociv ca el niste praf amarit de la Cernobil! Are grija ștrumful atomic ca cetatenii Iasului sa aiba cel mai infect aer din tara!!! Va multumim foarte mult pe aceasta cale, stimate Don Primare!

  • suntem intoxicati de coruptia si mizeria din administratia locala a Iasului , venetici care au venit in Iasi pentru ca aici in Iasi -se fura bine-ne intoxica in fiecare zi acesti venetici corupti, ar mai lipsi si un nor radioactiv de la Cernobal, norul de fum e floare la ureche

Adauga un comentariu