Economic Local

Programul Femeia Antreprenor, ediția 2024, se lansează în luna mai. Ieșencele au mai multe șanse să obțină granturile de 200.000 de lei

Publicat: 26 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Programul Femeia Antreprenor ediția 2024 se lansează în luna mai. Ieșencele au mai multe șanse să obțină granturile de 200.000 de lei
Ieșencele se pot înscrie în programul Femeia Antreprenor în luna mai 2024

Programul Femeia Antreprenor, ediția 2024, se lansează în luna mai, astfel că ieșencele interesate pot să se înscrie pentru obținerea granturilor de 200.000 de lei. Programul de anul acesta vine cu modificări, oferind mai multe șanse femeilor interesate să obțină banii

Programul care a avut succes în 2022, când a fost lansată o nouă ediție, după mulți ani de așteptare, va fi disponibil și în 2024. Astfel, va fi lansat în luna mai, iar ieșencele vor putea accesa granturile în valoare de 200.000 de lei. Programul de anul acesta vine cu modificări, oferind mai multe șanse femeilor interesate să obțină banii, fiind vorba de un program de scale-up.

Asta înseamnă că antreprenoarele pot să primească banii pentru a trece de la microîntreprindere la întreprindere mică sau din întreprindere mijlocie în întreprindere mare. De asemenea, în noua grilă de punctaj sunt eliminate criteriile restrictive cu incubatoare de afaceri și brevete, cum era în programul din 2022. Încă o modificare la programul de anul acesta este faptul că ieșencele care obțin finanțarea au obligația să creeze cel puțin un loc de muncă, și nu două, cum era la ediția precedentă. Afacerile mai vechi au șanse mai mari să obțină banii acordați prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).

Programul Femeia Antreprenor, ediția 2024, se lansează în luna mai

O parte din ieșencele care au depus proiectele în 2022 și au fost admise la finanțare au primit banii pentru a demara investițiile. Programul Femeia Antreprenor 2022 s-a derulat în perioada 18 august – 30 septembrie 2022, din Iași fiind depuse 448 de dosare. Acesta presupune un sprijin financiar cuprins între 85 și 95 la sută din valoarea proiectului, iar contribuția proprie trebuie să fie între 5 și 15 la sută. Pentru a fi eligibile în vederea obţinerii finanţării în cadrul programului Femeia Antreprenor, societăţile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi trebuie să fie femeie şi să deţină minimum 50 la sută din părţile sociale/acțiunile societăţii, în cazul IMM-urilor aplicante.

Programul Start-Up Nation va fi lansat tot în luna mai 2024

În acest an, se va derula și programul Start-Up Nation 2024 , care va fi lansat la finalul lunii mai. Înscrierile se vor face online, la fel ca în anii trecuți, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Start-Up Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro din cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027 și este diferit față de ultimele ediții ale schemei de finanțare prin faptul că mai întâi se înscriu persoane fizice în program, nu firme. Una dintre condițiile impuse în program este înscrierea la cursuri de formare antreprenorială. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MAT), Ștefan Radu-Oprea, susține că această condiție este impusă prin finanțarea europeană. Astfel, chiar dacă persoanele au absolvit studii economice superioare, trebuie să urmeze aceste cursuri și nu există posibilitatea echivalării lor.

Antreprenorii din Iași spun că această condiție nu ar trebui să fie obligatorie. Astfel, două programe derulate de MAT, Femeia Antreprenor 2024 și Start-Up Nation 2024, vor fi lansate luna viitoare.

Comentarii
  • Sa ai sanse mai mari sa primesti bani doar pentru ca esti femeie, se numeste discriminare sexuala. Ciudat este ca tocmai ele se plang de asta. Hai sictir cu programul vostru. Oficiul pentru combaterea discriminarii ar trebui sa se sesizeze din oficiu, sa va arda o amenda si sa va desfiinteze.
    Afacerile nu au sex. Prostia, da.

Adauga un comentariu