Local

Programul „Masa caldă”, necesar în toate unitățile de învățământ ieșene! „Foarte mulți copii vin flămânzi la școală”

Publicat: 11 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Programul Masa caldă necesar în toate unitățile de învățământ ieșene Foarte mulți copii vin flămânzi la școală
Programul ar apropia elevii de școală

Programul „Masa caldă” este unul dintre cele mai bune programe ce au fost implementate în ultimii doi ani în România. În 2022 s-a aplicat un proiect care include 450 de unități de învățământ ce urmează să beneficieze de acest program, din cele peste 17.000 de școli, la nivel național. Programul este finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Educației. Selecția s-a făcut luându-se în calcul zonele cele mai defavorizate, însă Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași, consideră că ar fi necesar ca toți elevii să beneficieze de „Masa caldă”, întrucât mulți dintre ei vin flămânzi la școală

Președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) din Iași, Laviniu Lăcustă, a vorbit despre cât de util ar fi ca programul „Masa caldă” să fie extins în toate școlile din România. Acesta este de părere că programul ar apropia mai mult elevii de școală, în contextul în care mulți micuți vin flămânzi la cursuri. În momentul de față, doar în 15 unități ieșene funcționează acest proiect.

„Masa caldă, dacă ar fi posibil să fie acordată tuturor elevilor, ar fi un lucru fantastic. Foarte mulți dintre copii, în special în mediul rural, vin la școală flămânzi. Masa caldă ar reprezenta un motiv pentru care aceștia ar putea veni la școală”, a declarat liderul USLIP Iași, Laviniu Lăcustă.

„Masă caldă” doar pentru unii

Copiii de la Școala Gimnazială Ciortești au început să primească zilnic o masă caldă, de luni până vineri. Prima zi în care au avut parte de aceasta a fost 21 noiembrie 2022. Alte școli din judeţul Iaşi care sunt incluse în programul „Masa caldă” sunt Școala Profesională Dagâța, Școala Gimnazială „Ion Neculce” Iaşi, Liceul Teoretic „Victor Mihăilescu Craiu” Belceşti, Școala Gimnazială Șcheia, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, Școala Gimnazială Ciorteşti, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi, Școala Gimnazială Crucea, Școala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voineşti, Școala Gimnazială nr. 1 Domnița, Școala Gimnazială „Petru Rareş” Hârlău, Școala Gimnazială Moțca și Școala Gimnazială Grajduri.

De când a apărut acest program în Iași, numărul unităților incluse a rămas, în mare parte, același, iar instituțiile care au fost selectate în program s-au „descurcat” cum au putut, neavând săli speciale în care elevii să ia masa. Laviniu Lăcustă mai spune că Guvernul ar trebui să asigure tuturor copiilor câte o masă, și nu numai.

„Am foarte multe exemple de copii care veneau la ore pentru cornul și lapte care se dădeau. Ar fi trebuit să se meargă mai departe și să existe spații în care aceștia să ia masa, pentru că ăsta este viitorul. Vrem sau nu vrem, copiii vor trebui să petreacă o bună parte de timp la școală, chiar dacă anumitor părinți nu le convine. Ar fi mai bine să-ți lași copilul până la ora 16:00 la școală, dar să știi că este pe mâini bune și beneficiază de o masă pe care ar trebui să o ofere chiar Guvernul.

Această practică există în țările nordice de foarte mulți ani, spre exemplu în Anglia. Copiii primeau câte o masă. Dacă ne dorim să avem o generație cât de cât sănătoasă, aici am putea controla puțin și dieta, pentru că nu toți copiii primesc o masă sănătoasă acasă”, a adăugat Laviniu Lăcustă.

Programul ar apropia elevii de școală

Și directorul Școlii Gimnaziale „Prof. Mihai Dumitriu” Valea Lupului, unitate ce nu a beneficiat încă de acest program, considera că proiectul „Masa caldă” ar reduce rata abandonului școlar, dacă ar fi selectate mai multe școli din județ. Programul ar permite unităților de învățământ să organizeze activități atât dimineața, cât și după-amiaza cu copiii. În plus, cu siguranță sunt zone în care masa caldă ar aduce elevii la școală, iar rata abandonului școlar ar fi mai mică.

Inclusiv pentru copiii din familiile care nu ar avea probleme financiare ar fi binevenit programul, întrucât s-ar putea face educație nutrițională prin modelul meselor oferite la școală, astfel că ar scădea și rata obezității la copii, susținea directorul. Este evident că vor mai trece ani până când „Masa caldă” va fi disponibilă pentru toată lumea, în ciuda faptului că ar avea un impact pozitiv asupra tuturor tinerilor.

Adauga un comentariu