Local

Proiecte imobiliare importante au fost aprobate de Consiliul Local! Blocuri, hoteluri, birouri, de sute de milioane de euro. Beneficiari sunt și politicienii

Publicat: 01 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proiecte imobiliare importante au fost aprobate de Consiliul Local Blocuri hoteluri birouri de sute de milioane de euro. Beneficiari sunt și politicienii

Proiecte imobiliare importante de sute de milioane de euro au fost aprobate în Consiliul Local. Beneficiari au fost și consilierii locali Violeta Găburici, Adrian Boca și Gabriel Surdu. Complexul Silk District din Calea Chișinăului a primit undă verde. Clădiri de 25 de etaje vor fi construite în zona Metalurgiei. În zona Păcurari – Dacia sunt proiecte de anvergură, blocuri cu regim mare de înălțime și un hotel. Primarul Mihai Chirica a atras atenția că multe investiții inițiate de mediul de afaceri sunt blocate de Consiliul Județean

În ședința ordinară a Consiliului Local de ieri, mai multe proiecte imobiliare importante au fost supuse votului. Beneficiari ai acestor investiții sunt aleși locali, dar și companii care vor să dezvolte mai multe zone din oraș. Ca niciodată, consilierii liberali, care de obicei se abțineau de la vot când se propunea aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), au salutat inițiativele afaceriștilor. Liberalul Eduard Boc a luat cuvântul și a precizat că este normal ca orașul să se dezvolte mai ales în timpul crizei de COVID-19, să se asigure locuri de muncă.

Viceprimarul Radu Botez l-a felicitat pe Boz pentru revelația avută. Și primarul Mihai Chirica a intervenit în discuții, arătând că multe proiecte sunt blocate de Consiliul Județean (CJ), resonsabil cu emiterea avizului unic. Edilul susține că CJ nu poate cere modificarea proiectelor, ci doar atunci când pot afecta alte proiecte de interes național, regional sau județean. De precizat că ședința ordinară s-a desfășurat on-line. Doar executivul Primăriei a fost prezent în Sala Mare a Palatului Roznovanu.

Proiectul Silk District a fost aprobat

Proiecte imobiliare importante au fost anunțate de Prime Kapital, un fond de investiții sud-african, care au fost și aprobate. Cu o valoare de peste 200 milioane euro, Prime Kapital intenționează să ridice complexul Silk District în Calea Chișinăului, pe o suprafață de aproape 10 hectare, pe amplasamentul Teba Iași Industry SA. Pe terenul menționat ar urma să se construiască 100.000 metri pătrați de spații birouri clasa A, 2.500 de apartamente și hotel de 4 stele cu 160 de camere, investiție care depășește pragul de 200 de milioane de euro. Același PUZ indică faptul că vor fi construite 21 de clădiri ce pornesc de la un regim de înălțime P+2, până la P+25, cu trei niveluri la subsol. Parcările vor fi amenajate în subsolul clădirilor.

Fostul deputat Traian Dobre vrea un complex impresionant

Alt proiect care a primit undă verde aparține fostului deputat Traian Dobre, cel care controlează societatea Comat SA. În incinta societății de pe strada Sergent Grigore Ioan, nr.7, Dobre vrea să construiască un cartier rezidențial pe o suprafață de teren de 22.626 metri pătrați. În total, urmează să fie ridicate 11 clădiri de locuințe colective, ce vor avea 6 și 10 etaje. O singură clădire va avea un regim de înălțime de P+M+18E. Parcările ar urma să fie amenajate pe teren proprietate privată. Proiectul va intra în etapa de autorizare. Comat SA a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de 5,9 milioane lei, profit de aproape 400.000 lei, cu 26 de angajați.

Blocuri pentru consilierul Adrian Boca

Și consilierul local Adrian Boca a primit aprobarea pentru construirea unui cartier în zona Aurel Vlaicu. Consilierul nu a participat la ședință, lipsind motivat. Proiectul a fost inițiat de Radan Construct SRL și Ecoedil Management SRL. Prima societate aparține asociaților Adrian Boca, consilier local PSD, și Radu Cristian Apintei, în timp ce a doua este deținută de fostul consilier local PDL, Cătălin Cristian. Pe o suprafață de 10.412 metri pătrați, situată pe str. Aurel Vlaicu, nr. 78, urmează să fie construite șase imobile cu funcțiuni mixte (locuințe colective, hotel) cu regimul de înălțime S+P+M+10E. Viceprimarul Radu Botez a precizat că în proiect apare o suprafață de spații verzi de doar 15 la sută. Paul Boișteanu, președintele Comisiei de Urbanism, a explicat că s-a respectat legislația în vigoare.

Centrul hotelier pentru Violeta Găburici

Și consilierul local PMP Violeta Găburici a primit votul colegilor, pentru construirea unui centru hotelier pe strada Varianta Uzinei nr. 4 – 16, care să nu depășească mai mult de cinci etaje. Găburici a participat la ședină, dar s-a abținut de la vot. Proiectul a fost inițiat prin intermediul societății Concept MSG Trade SRL, unde Gabriel Găburici este unic asociat. Suprafața de teren disponibilă este de 1.570 metri pătrați, unde sunt prezente mai multe clădiri folosite ca spații de producție pentru firma Ravioli, deținută de alesul local. În 2018, Concept MSG Trade SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei, profit de 57.030 lei, datorii de aproape 4 milioane lei, cu un număr de 22 de angajați.

Spații de cazare și pentru Gabriel Surdu

Fără emoții a trecut și proiectul consilierului local PSD, Gabriel Surdu. Conform PUZ, pe strada Petru Movilă, nr. 59, pe o suprafață de 1.696 metri pătrați va fi edificat un aparthotel cu regimul de înălțime al imobilului de 2S+P+3E+4R, nu mai mult de 18 metri. Și în acest caz, construcțiile deja existente vor fi demolate. Gabriel Surdu s-a abținut de la vot. Proiectul este înregistrat pe societatea Forest Hills Gardens SRL, acolo unde Gabriel Surdu deține 98 la sută din firmă, iar soția Viorica, doar 2 la sută. Societatea cu obiect de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate” a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 879.156 lei, profit de 463.127 lei, datorii de 4,6 milioane lei, cu un număr de 2 angajați.

Continental Hotels SA construiește în Păcurari

Pe lista proiectelor aprobate apare și solicitarea societății Continental Hotels SA, controlată de către omul de afaceri Radu Petrică Enache. Conform PUZ, pe terenul de 1 hectar de pe strada Păcurari, nr. 95, ar urma să fie construit un hotel (2-4 stele) cu un regim de înălțime S+D+P+7E și o clinică medicală cu regimul de înălțime P+3. Cele două clădiri vor beneficia și de un procent de spații verzi de peste 50 la sută din suprafața totală a terenului. În trecut, pe amplasamentul menționat funcționa fosta fabrică de bere „Zimbru”. În cazul acestui proiect, secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu, a precizat că reprezentanții CJ au transmis că nu este nevoie de un aviz unic. Ultimele date financiare indică pentru Continental Hotels SA o cifră de afaceri de 125.800.588 lei, profit de 5.567.677 lei, datorii de 142.387.427, cu un număr de 834 de angajați.

Ioan Pavel face blocuri cu 25 de etaje

Nu în ultimul rând, a fost aprobat proiectul omului de afaceri sucevean Ioan Pavel, cel care controlează societatea Daily Group SRL. A inițiat un PUZ ce prevede construirea unui număr de 7 imobile, cu destinația de birouri, locuințe si servicii conexe. Se dorește construirea unui număr de trei blocuri cu 25 de etaje, două blocuri cu 10 etaje și două blocuri cu un etaj. Suprafața de teren este de 38.139 metri pătrați, situată pe bd. Metalurgiei nr. 4. Terenul a fost cumpărat de la societatea Vinia SA, aflată în faliment, contra sumei de 2 milioane de euro. Daily Group a înregistrat venituri importante, mai ales din afacerile cu dozatoarele de cafea. În 2018, cifra de afaceri a societății a fost de 25,6 milioane lei, profit de 2,6 milioane lei, datorii de 17,7 milioane lei, cu un număr de 72 de angajați.

Adauga un comentariu