Titlurile zilei

Proiectul Greenfield Copou, cu peste 1.000 de apartamente exclusiviste, într-o zonă cu trafic nebun! Cum va arăta investiția de 130 de milioane de euro. Investitorii au ales Iașul în locul Clujului și Timișoarei – FOTO

Publicat: 14 mai 2021
Machetele proiectului Greenfield Copou din Iași
Greenfield Copou înseamnă 1.096 de apartamente, blocuri care nu depășesc 5 etaje, spații de relaxare, spații verzi pe o suprafață de 42 la sută, cu parcările dispuse în subsolul imobilelor

Un cartier exclusivist este anunțat în zona Aleea Sadoveanu, pe strada Viticultori. Societatea Impact Developer & Contractor SRL a lansat Greenfield Copou, proiect ce înseamnă peste 1.000 de apartamente de lux. Investiția de 130 de milioane de euro este propusă de omul de afaceri bucureștean Gheorghe Iaciu

Societatea Impact Developer & Contractor SRL, controlată de omul de afaceri bucureștean Gheorghe Iaciu, patronul Moldova Center din Iași, a lansat oficial proiectul Greenfield Copou. Ieri, 13.05.2021, a fost făcut anunțul chiar pe amplasamentul de 48.685 de metri pătrați de pe strada Viticultori, vizavi de Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași, cu acces din Aleea Sadoveanu. Investitorii spun că noul cartier format din peste 20 de imobile de locuințe colective, cu regimul de înălțime 2S+P+5, se va transforma într-o comunitate, în care proprietarii vor avea la dispoziție toate facilitățile.

În total, vor fi amenajate 1.096 apartamente, cu un preț de pornire de cel puțin 1.270 euro/mp. Deocamdată, sunt pregătite la vânzare, încă de la stadiul de proiect, un număr de 50 de apartamente, la un preț redus, urmând ca acesta să crească. Reporterii „BZI” au discutat cu Tinu Sebeșanu, CEO la Impact Developer & Contractor SRL, care a precizat că Iașul a fost ales după ce a fost realizat un studiu de piață.

„Un studiu de piață ne-a arătat acum trei ani că Iașul are cel mai mare potențial. Asta, în comparație cu Timișoara și Cluj. Universitatea din Iași a cântărit foarte mult. Consider că este o investiție importantă pentru comunitate. Clienții fac de multe ori o greșeală, se gândesc la cât costă un metru pătrat util. Dar este important cât costă întreținerea apartamentului. La Greenfield Copou, fiecare clădire va beneficia de panouri fotovoltaice care vor reduce costurile de energie electrică cu 30 la sută”, a precizat reprezentantul investitorului.

Contract important pentru firmele locale de construcții

Conform calendarului, cartierul va fi terminat în anul 2023, în funcție de data de eliberare a autorizației de construire. Deocamdată, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) beneficiază de un aviz de oportunitate din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași. Totodată, se așteaptă avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași. În această perioadă, PUZ-ul se afla și în analiza Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI).

Mai este nevoie de avizul Comisiei de Urbanism, formată din consilieri locali, și votul Consiliului Local, faze premergătoare etapei de autorizare. Cert este că banii investitorilor vor ajunge la firmele locale de construcții. Deja a fost dezvăluit numele unuia dintre constructorii care vor semna contracte de lucrări cu investitorul. Este vorba despre DAS SRL, controlată de omul de afaceri Gheorghe Avram. Firma ieșeanului are o cifră de afaceri de aproape 200 de milioane de euro, cu 221 de angajați.

Investitorul de la Greenfield Copou promite 42 la sută spații verzi

Conform PUZ, din suprafața totală de teren, 42 la sută reprezintă spații verzi. Vor fi asigurate zone de relaxare și spații de joacă pentru copii, piste și locuri de parcare pentru biciclete sau stații de încărcare pentru mașinile electrice. Dezvoltatorul asigură că toate parcările vor fi amenajate în subsolul clădirilor. Cartierul va beneficia de un număr de 1.126 de locuri de parcare. Apartamentele vor fi compartimentate în 1 și 5 camere, cu suprafețe cuprinse între 42 și 89 de metri pătrați. Spațiile locative vor beneficia de încălzire prin pardoseală și amenajări din gama premium.

Blocurile vor fi ordonate alfabetic de la A la Z și vor apărea noi denumiri de străzi în interiorul cartierului. Vor fi amenajate și zone de relaxare, restaurant, piscină. Un operator din zona HoReCa din Iași a anunțat că este interesat să extindă afacerea în zona Copou Greenfield. O veste pentru viitorii cumpărători care vor să contracteze un credit este că investitorul va prospecta piața bancară și va oferi potențialului client cel puțin trei oferte de creditare acceptate, fără ca acesta să se deplaseze.

Traficul auto, principala problemă a proiectului imobiliar

Cele peste 1.000 de mașini anunțate în zona Viticultori vor pune presiune pe zonă. Investitorii spun că există deja o înțelegere cu Primăria Iași pentru lărgirea străzii Viticultori, dar și pentru lărgirea unei artere care să facă legătura cu zona Păcurari. De precizat că, pe Aleea Sadoveanu, circulația se desfășoară pe o singură bandă pe sens, iar deseori se formează ambuteiaje. Mai mult, lângă Greenfield Copou au fost deja edificate cartiere de locuințe colective. Primăria Iași propunea încă de anul trecut, dar este la stadiul de proiectare, un pasaj subteran care să lege Aleea Sadoveanu de rond Agronomie. Deocamdată, nu se cunoaște o sursă de finanțare viabilă.

Comentarii
  • Cum de le da voie sa construiască atâtea blocuri in zona fără sa investească nimic in șoseaua care care ajunge in rond agronomie, de ce primesc autorizații, cum va fi preluat tot acel trafic? Toată zona va fi distrusă.

  • Păi cu șpăguță (sponsorizare bam bam )se distruge tot în jurul iașului pentru a fi construite scheleruri din beton și rigips—–ferească dumnezeu de un cutremur —în care o să se prăbușească tot—–

  • Studiul vostru sa desfășurat în urmă cu trei ani cănd tinerii mai credeau în Moș Craciun Criza,Pandemia, etc le au limpezit gândurile, foamea e mare și sărăcia se adâncește ma mir sa aveți așa mare succes cum va imaginați da rămâne de văzut oricum previziunile sănt sumbre ….

  • Specific stilului de gandire al Primariei, care nu se asteapta ca, inca o zona sa fie blocata la orele de varf, face cartierul, fara infrastructura de preluare a traficului, pe o strada cu o banda pe sens, cu o propunere de pasaj, care nu rezolva, doar ascunde coloana de masini.

  • Cat isi ia Chirica capac la combinatia asta ? Mai este 10% un PUZ ?
    Vilele alea ale lui Chirica nu au aparut asa din neant sau din salar de bugetar ..

  • dezvoltatorul a uitat sa specifice ca fiecare contructie va fi cu helioport , dronaport si teleport.TOT trage cu zone verzi,este destul in zona padure campuri vita de vie,cai de acces trebuie NU acestui proiect,nu aales cluj ,timisoara,ca nu i s a aprobat.

  • Nu-i multumiti ci scoateti-l din Primarie de guler si sesizati DNA-ul. Ce studiu s-a facut de face si din Copou un calvar? Nu strazi, nu infrastructura si faci peste 35 blocuri in Viticultori cu iesire in Al. M. Sadoveanu!!!!!!!!

Adauga un comentariu