Proiect imobiliar de amploare anunțat de omul de afaceri bucureștean Gheorghe Iaciu. Pe strada Viticultori din apropierea zonei Aleea Sadoveanu vor fi construite 22 de imobile de locuințe colective. Investiția este importantă, de aproape 100 de milioane de euro
Investiții de proporții se anunță în Iași, în zona Copou, Aleea Sadoveanu, în ciuda pandemiei de COVID-19. Gheorghe Iaciu, patron Moldova Center, vrea să investească într-un proiect imobiliar, pe un teren în suprafață de de aproape 5 hectare, situat pe strada Viticultori, chiar vizavi de Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași. Proiectul se află într-un stadiu incipient. În cursul acestei zile va fi analizat în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) organizată la nivelul Primăriei Iași, formată doar din arhitecți. Aceștia au misiunea de a aproba sau respinge solicitările privind eliberarea avizului de oprtunitate.
Dacă proiectul va fi avizat, următorul pas este analiza din Comisia de Urbanism, formată din membri ai Consiliului Local. Revenind la Gheorghe Iaciu, investiția de la Iași a inițiat-o prin societatea Green Field Copou SRL, unde acționar majoritar este societatea Impact Developer & Contractor SA, unde apare ca acționar majoritar și omul de afaceri menționat.
„Construire zonă mixtă conținând servicii publice, servicii de interes general (servicii colective și personale, comerț, hoteluri, restaurante, loisir – terenuri de sport, piscine, agrement), activități productive mici și mijlocii nepoluante și locuințe – zona Copou”, se arată în descrierea generală a proiectului.
Accesul spre teren se realizează prin Aleea Sadoveanu. În zonă, un metru pătrat construit se vinde și cu 2.000 de euro
Gheorghe Iaciu propune un proiect exclusivist cu circuit închis pentru noii clienți
Contactat telefonic de reporterii BZI, omul de afaceri Gheorghe Iaciu a precizat că va pune accent pe calitatea lucrărilor, dar și pe soluții nepoluante.
„Este un proiect mare, ceea ce înseamnă o investiție de 100 de milioane de euro. Vom construi un complex cu circuit închis, cu servicii integrate, cu parcaje în subsol. Pe 40 la sută va fi spațiu verde. Vom folosi și panouri solare. Favorizăm circulația cu mașini electrice, cu stații de încărcare pe toate locurile de parcare. Avem în plan construirea unui număr de 22 de blocuri, cu 4 și 5 etaje. Proiectul presupune standarde ridicate. Impact Development este listată la bursă. Sunt acționar majoritar cu 59 la sută. Pot să vă spun că este un proiect important. Eu consider că Iașul este la sufletul meu”, a declarat omul de afaceri din București.
În societatea Impact Developer & Contractor SA mai apar ca acționari Daniel Pandele, afacerist din Constanța, fondatorul Doraly Mall, dar și Petru Ion Văduva, fost director general Transgaz, actualmente directorul executiv al afacerilor deținute de magnatul Ion Țiriac. Conform ultimelor date financiare, Impact Developer & Contractor SA a înregistrat o cifră de afaceri din proiecte imobiliare de aproximativ 161 de milioane de lei și profit de 154 de milioane de lei. Gheorghe Iaciu a anunțat în 2019 că vrea să construiască și o clădire de birouri lângă Moldova Center, în parcarea de lângă Liceul „Vasile Alecsandri”.
Alte 3,5 hectare sunt scoase la vânzare, nu departe de proiectul imobiliar, chiar în spatele USAMV Iași
Nu departe de proiectul lui Gheorghe Iaciu, este amplasat un teren de 3,5 hectare situat chiar în spatele Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Terenul este scos la vânzare contra sumei de aproape 10 milioane de euro. Proprietarii terenului sunt Elena Ecaterina Popescu, Florica Popescu și Mihaela Claudia Mazalu. În acest moment, terenul nu este vandabil pentru că sunt probleme cu căile de acces. Există informații că USAMV Iași a primit o cerere din partea proprietarilor pentru edificarea unei căi de acces, dar solicitarea a fost respinsă.
În acest moment, accesul pe terenul familiei Popescu se face prin parcarea Universității. A mai rămas o variantă și prin Grădina Botanică, unde proprietar este Universitatea „Al.I. Cuza”. Univeristatea „Al.I. Cuza” a contestat la un moment dat punerea în posesie a unei suprafețe de 1,75 hectare în Grădina Botanică. Familia Popescu s-a apărat în instanță și a câștigat procesul în 2018. Moștenitorii au arătat instanței un contract de vânzare-cumpărare semnat în anul 1905.