In anii ’60, psihologul Emmett Velten a vrut să creeze o metodă rapidă care să sporească buna dispoziție. Ce s-ar întâmpla, spre exemplu, dacă oamenii ar vorbi ca și când ar fi fost fericiți?
Pentru a afla, Velten a împărțit câțiva voluntari în două grupuri și a oferit fiecărui grup câte un set de cărți. Participanții au fost rugați să citească, cu voce tare, o serie de propoziții de pe respectivele cartonașe.
Primul cartonaș avea scrisă următoarea propoziție:
„Astazi nu e nici mai bine nici mai rau decat in oricare alta zi”.
A doua propoziție era:
„Dar ma simt destul de bine astazi, totusi”.
Participanții au citit toate cele 60 de propoziții, fiecare fiind din ce în ce mai pozitivă decât cea din urmă. Cei din grupul cu numărul doi au fost rugați să citească propoziții neutre, care exprimau aspecte cunoscute, precum:
„Saturn este câteodată acoperit de soare și nu este vizibil de pe pământ” sau „Orient Express-ul face legătura între Paris și Istanbul”.
La final, Velten i-a rugat pe participanți să explice cât de fericiți se simțeau. Cei care citiseră propoziții pozitive aveau o dispoziție extraordinară, iar cei din al doilea grup înregistrau o stare negativă.
Prin urmare, data viitoare când te simți deprimată, gândește-te la ceva pozitiv și ziua ți se va îmbunătăți considerabil. Repetă propoziția respectivă de câte ori e nevoie, până când dispoziția ți se va schimba în bine.