Actualitate

Propunerea ministrului Energiei în ședința de guvernare de astăzi: plafornarea prețurilor la energie electrică pentru consumatori

Publicat: 17 ian. 2022
barbat la costum cu masca si ochelari pe ochi
Liderii coaliției de guvernare s-au reunit, luni, pentru a discuta măsuri de ieșire din criza prețurilor la energie electrică și gaze naturale

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, ar fi propus luni, 17 ianuarie 2022, în cadrul ședinței de guvernare, aflată încă în desfășurare, ca prețurile la energie electrică să fie plafonate pentru clienții casnici, pe o perioadă de 9 luni de zile, la 0.68 de lei/kwh, conform surselor.

De asemenea, s-ar fi propus acordarea unor vouchere pentru firme, cu scopul de a ușura povara plății facturilor la gaze naturale și energie electrică, mai spun aceleași surse.

Florin Cîțu, liderul partidului PNL, propune piața reglementată la energie

PNL propune în ședința coaliției de luni întoarcerea pentru o perioadă determinată la piața reglementată la energie, pentru consumatorii casnici, a anunțat liderul partidului, Florin Cîțu. El spune că, în cazul companiilor, guvernul ar putea compensa prețul cu fonduri de la bugetul de stat.

„Partidul Național Liberal va avea două propuneri simple. Pentru consumatorul casnic există varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată de șase luni, poate mai puțin, la un preț reglementat.

Pentru (…) companii mici și mijlocii, putem discuta de variante de compensare de la buget”, spune președintele Senatului, Florin Cîțu.

Prin cuvintele sale, acesta s-a referit la declarația premierului Nicolae Ciucă, care a afirmat că la facturile mari primite de consumatori, nu se vor aplica penalități și că urmează să se facă analiza, pentru a se vedea care anume sunt furnizorii din România care au încălcat legea, pentru a putea fi refăcute facturile eronate.

Președintele Senatului a mai menționat că, în prezent, nu există niciun cadru legal care să le permită românilor să nu plătească facturile și să nu aibă penalități.

Mai mult decât atât, liderul liberalilor, Florin Cîțu, susține că nu se pot adopta doar măsuri pe termen scurt în ceea ce privește situația facturilor la energie, ci este nevoie de o strategie pe termen lung pentru a asigura securitatea energetică a României.

Varianta social-democraților a fost anunțată de senatorul Radu Oprea

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a detaliat, luni, planul de măsuri pe care social-democrații îl vor discuta cu partenerii din coaliția de guvernare, astfel încât facturile la energie să scadă începând cu 1 februarie.

Planul de măsuri pe care PSD vrea să îl propună în fața coaliției de guvernare ar avea ca efect imediat stoparea creșterii facturilor la energie și la gaze, a declarat, în conferință de presă, Radu Oprea.

„Dacă acest pachet s-ar aplica începând cu 1 februarie, ceea ce ar cuprinde factura sau consumul din ianuarie – pentru că știți că întotdeauna se facturează cantitățile din ianuarie -, ar însemna ca toți consumatorii casnici din România, intituțiile publice, întreprinderile mici și mijlocii, companiile din România, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanțiale la prețul facturilor la energie și la gaze”, a spus Oprea.

Radu Oprea a arătat faptul că PSD și Guvernul trebuie să vină în sprijinul consumatorului casnic, dar şi în sprijinul IMM-urilor, spitalelor, instituțiilor de cult sau a organizaţilor neguvernamentale.

„În același timp, sunt măsuri care trebuiesc luate pentru consumatorul casnic și pentru companii, întreprinderi mici și mijlocii, instituții publice, mă refer la școli, la creșe, la instituții de cultură, la instituții de cult, la organizațiile neguvernamentale, la spitale și la infrastructură critică, adică la, spre exemplu, CFR. (…) Scăderea TV este o măsură valabilă care poate fi implementată de la 1 februarie, inclusiv la consumatorul casnic, cât și la întreprinderi mici și mijlocii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.
Adauga un comentariu