National

Protest al minerilor din Valea Jiului. Ce explicații au solicitat conducerii

Publicat: 14 iul. 2020
Protest al minerilor din Valea Jiului. Ce explicații au solicitat conducerii
Protest al minerilor din Valea Jiului

Minerii de la exploatarea de huilă Vulcan, din Valea Jiului, au protestat spontan marţi, 14 iulie 2020, la intrarea în schimbul de dimineaţă. Aceștia solicită explicaţii din partea conducerii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) în ceea ce priveşte plata drepturilor băneşti prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, între acestea numărându-se tichetele de masă şi ajutoarele pentru încălzire.

Minerii au protestat la Valea Jiului

Conflictul a fost aplanat după ce administratorul special al CEH, Cristian Roşu, s-a întâlnit cu minerii şi le-a dat asigurări că banii pentru tichetele de masă, ajutoarele de încălzire şi deconturile pentru transportul la locul de muncă vor fi plătiţi în momentul în care compania va înregistra venituri mai mari.

‘Salariile se vor achita la timp, deci miercuri, 15 iulie, vom onora această plată. Bonusurile salariale vor fi plătite atunci când vom avea resurse financiare mai mari’, a declarat administratorul special.

Ameninţări fără precedent în ultimii 20 de ani

Minerii s-au săturat de promisiunile lui Ludovic Orban, ba mai mult, i-a enervat declaraţiile făcute de Ludovic Orban. Premierul României a declarat faptul că ţara va renunţa la energia pe cărbune, lucru care nu s-au lăsat fără răspuns. Declaraţia vine în contextul pactului verde pe care Europa îl va semna. Green Deal se referă la reducerea poluării.

Venim în Capitală ca să protestăm!

Minerii au reacţionat imediat la declaraţiile premierului Ludovic Orban. Aceştia au ameninţat cu proteste de amploare în Bucureşti. Cele mai mari îngrijorări invocate de aceştia sunt reprezentate de rămânerea fără locuri de muncă.

Ludovic Orban, declaraţie controversată! Acesta a explicat că se va renunţa la energia pe cărbune

Premierul Orban a explicat că principalele direcții unde vor merge banii de la Comisia Europeană vor fi la infrastructură mare și în zona energetică.

„Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a precizat Orban.

Ultima dată când minerii au protestat în Bucureşti

Minerii au o istorie sângeroasă legată de protestele din Bucureşti. Mineriadele au făcut zeci de victime şi au destabilizat instituţiile statului. Liderul lor, Miron Cozma a şi fost condamnat la închisoare din cauza violentelor din perioada mineriadelor. Totuşi, e de menţionat faptul că, la acea dată, angajaţii din minerit erau mulţi.

Protest la mina Uricani

Aproximativ o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au autoblocat, de luni, 28 octombrie, în subteranul celor exploatări de cărbune din Valea Jiului. Doleanţa protestatarilor era un act normativ. Prin acesta li se garanta acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maxim 22 de luni. Sunt vizaţi cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.

Adauga un comentariu