Actualitate

Protest de amploare organizat de Sanitas, în București, la adresa Guvernului Florin Cîțu

Publicat: 01 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Protest de amploare organizat de Sanitas în București la adresa Guvernului Florin Cîțu
Federația SANITAS anunţă că va ieși în stradă

Federația Sanitas a anunțat organizarea unui protest luni, 1 februarie, în Piața Victoriei, la adrsea Guvernului Florin Cîțu. Sindicaliștii cer realizarea unei strategii naționale de investiții în sistemul sanitar, atât în infrastructura spitalicească, cât și în resursa umană.

„În ziua în care aniversează 31 de ani de activitate sindicală, pe data de 1 februarie 2021, membrii Consiliului Național al Federației SANITAS din România se vor afla în Piața Victoriei, în intervalul orar 12.00 – 13.00, pentru a susține drepturile celor peste 100.000 de membri din Sănătate și Asistență socială. Autoritățile ne obligă, prin indiferența cu care tratează problemele celor două sisteme, să protestăm în numele colegilor noștri din spitale, din centre de vaccinare, din centre medicale și medico – sociale și din instituții de asistență socială”, au spus reprezentanții Sanitas.

Protest împotriva lipsei unei strategii naționale de investiții în sistemul sanitar

Sindicaliștii de la Sanitas solicită autorităților realizarea unei strategii naționale de investiții în sistemul sanitar, atât în infrastructura spitalicească, cât și în resursa umană, pentru a nu mai trece prin tragedii precum cea de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” sau de la alte spitale din țară, precum și aplicarea corectă a Legii-cadru nr. 153/2017: respectarea creșterilor salariale prevăzute pentru anul 2021 și repararea inechităților generate de această lege față de categoriile de salariați cu cele mai mici venituri din sistem.

Sindicaliștii mai cer raportarea sporurilor la salariul de bază aflat în plată – în special a sporurilor pentru condiții de muncă – pentru toți angajații din sistemul sanitar, precum și acordarea stimulentului de risc pentru angajații din asistența socială, prevăzut de lege pentru lunile de stare de urgență din 2020.

„Criza pandemică pe care o traversăm de mai bine de 12 luni a scos la iveală o multitudine de dificultăți structurale ale sistemului sanitar și ale celui de asistență socială. Multe dintre ele sunt rezultatul politicilor păguboase și incoerente aplicate în ultimii 30 de ani. Atragem atenția guvernanților că nu-și mai pot permite luxul de a ignora aceste probleme sau de a le trata doar prin prisma intereselor politice imediate. Populația acestei țări are dreptul la un sistem public de sănătate și de asistență socială la standarde europene!”, se mai arată în comunicatul Sanitas.

Sindicaliștii de la Sanitas își cer drepturile în stradă

Zeci de angajați din sistemul sanitar și de asistență au ieșit în stradă și la jumătatea lunii ianuarie pentru a-și cere drepturile salariale. Membrii Sindicatului Sanitas Filiala Iași au protestat pentru revendicarea drepturilor acestora, spunând că mai mult de jumătate dintre ei s-au infectat cu noul virus și au rămas cu sechele pulmonare.

Neacordarea sporurilor de risc pentru categoriile de personal medico-auxiliar a fost unul dintre principalele motive pentru protestul organizat de Sindicatul Sanitas Filiala Iași.

„Vom continua să cerem aceste drepturi, alături de ceilalți colegi de sindicat din alte județe, în fața instituțiilor publice și a Guvernului, în București. În funcție de numărul permis, dacă vom putea merge 100 de persoane pentru o astfel de manifestare, așa vom face. Activitățile sindicale sunt limitate, dar nu interzise. Am început de săptămâna trecută cu o petiție în cadrul unei platforme online adresându-ne tuturor autorităților prin care solicităm respectarea legii. Nu am cerut alte drepturi în plus față de cele existente sau măriri, ci respectarea promisiunilor făcute față de acești oameni care au lucrat în aceste luni în condiții foarte grele. Totodată, avem 16 acțiuni în instanță pentru acordarea acestui stimulent de risc pentru categoriile care nu au primit”, a declarat Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Filiala Iași.

Adauga un comentariu