Local

Protest fără precedent la Primăria Iași! Peste 500 de elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” cer o nouă locație pentru a învăța, după ce au fost evacuați din clădirea aflată într-o stare avansată de degradare – FOTO, VIDEO, UPDATE

Publicat: 23 mart. 2023
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Protest fără precedent la Primăria Iași Peste 500 de elevi ai Colegiului Național Pedagogic Vasile Lupu cer o nouă locație pentru a învăța după ce au fost evacuați din clădirea aflată într-o stare avansată de degradare - FOTO VIDEO UPDATE
Sute de elevi protestează la Iași pentru că au fost evacuați din clădirea în care învățau. Vor o locație nouă

Astăzi, 23 martie 2023, elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași și părinții acestora vor protesta în fața Primăriei Municipiului Iași. Aceștia își doresc să se găsească un spațiu în zona Copou, dar și o soluție, astfel încât toți elevii Colegiului Pedagogic să poată învăța dimineața.

UPDATE6: Unei eleve de 12 ani i s-a făcut rău și a leșinat. A primit îngrijiri medicale și a fost transportată la Spitalul Sf. Maria din Iași.

UPDATE5: Participanții la protest au ajuns în aceste momente în fața Primăriei Municipiului Iași.

UPDATE4: Manifestanţii au ajuns în Copou. Circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, doar pe o singură bandă. Polițiștii dirijează traficul.

Elevii susţin că luptă pentru şcoala lor, scandând: „Pedagogic! Vrem educație, nu improvizație! Vrem școală în Copou! Normaliștii suntem noi, ne vrem școala înapoi! Normaliștii sunt uniți, vă rugăm, nu-i despărțiți!”

UPDATE3: Protestatarii au pornit din curtea colegiului și se deplasează spre primărie.

UPDATE2: Un cadru didactic a menționat faptul că atât elevii, părinții, cât ți profesorii vor o locație în centrul orașului Iași.

„Nemulţumirea e că a trebuit să plecăm foarte repede de aici, din căminul nostru. Temerea noastră este că nu ne vom întoarce niciodată aici, având în vedere ce este în jurul nostru. Ştim de mult că ne vânează mult. Dacă tot am ajuns aici, nu ne dorim o locaţie care să nu ne facă cinste, în capătul celălalt al oraşului, ci una în centru. Dorinţa elevilor este la fel, mai ales programul de dimineaţă. Nu ştiu dacă este vreun liceu în care să înveţe elevii după amiază. Fugi de la un liceu la altul. Pentru ei şi nici pentru noi nu este plăcut”, a transmis Reta Costin, profesoara de Educație Fizică și dirigintă.

De asemenea, și Cătălin Leonte, secretarul Consiliului Director al Asociației Parinților de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” Iași a făcut declarații.

UPDATE: În jur de 500 de participanți (elevi, părinți și câteva cadre didactice) s-au strâns pentru a-și manifesta nemulțumirile. În curtea unității de învățământ se află și echipaje de Poliție și Jandarmerie.

„Am venit să protestăm pentru că ne dorim un loc al nostru unde să putem învăţa, în siguranţă. Înţelegem de ce am fost evacuaţi, dar am fost uniţi şi suntem două licee să zicem aşa, destul de importante, teologic catolic şi pedagogic. Mereu au lucrat împreună şi ne dorim să fim împreună în continuare. Am fost evacuaţi fără să fim anunţaţi de înainte. Nu am primit nicio informaţie, am ajuns să fim dispersaţi în mai multe locuri, cu ore după amiază, totul foarte repede. E complicat pentru clasele terminale”, a spus Ana Bura, elevă în clasa a 11-a B la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu din Iaşi şi vicepreşedintele elevilor.

Știre inițială

Luni, 20 martie 2023, la Primăria Iași s-a depus adresa de avizare a protestului în numele Asociației de Părinți de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași. Nu este necesar ca părinții care doresc să se alăture protestului să fie membri ai asociației. Protestatarii s-au adunat de la ora 11:30 din curtea unității de învățământ și se vor îndrepta către Primăria Iași pe traseul Colegiul Pedagogic – Copou – Bulevardul Independenței – Piața Unirii – Bulevardul Ștefan cel Mare. Protestatarii se vor opri în fața Primăriei Iași, unde vor protesta în intervalul 13:30-16:30.

Clădirea Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași se degradează de pe o zi pe alta. Unitatea de învăţământ se afla într-o situaţie halucinantă deoarece de mai bine de patru decenii nu s-au mai făcut reparaţii capitale.

Vă aducem aminte că toţi elevii care învăţau în această instituție au fost mutaţi în alte unităţi scolare.

Comentarii
  • Daca primarul Chirica nu a vrut sa reabiliteze liceul (primaria are banii) in cei doua mandate de primar, usor usor iesenii si-au cam dat seama ce primar istet, vizionar si destept au votat. Daca au inceput parintii si elevii sa iasa in strada sa-si ceara drepturile, cred ca domnul primar cu 3 neveste, 5 vile si cine stie ce avere si afaceri ilicite este foarte mandru de dumnealui. Chirica, te-ai facut cu ou si cu otet. Are sa te rada toti iesenii de pe pietonal cand participantii la miting ajung la primarie in fata la tine la birou. Esti mandria orasului Iasi, ce sa mai …

  • DA, acest individ care sfideaza iesenii nu mai are ce cauta in fotoliul de primar si nici in Iasi. Degeaba isi comanda sondaje pe banii iesenilor ca sa arate ca este cu PNL-ul in frunte, nu va mai pupa decat voturile dezvoltatorilor „pupinfundisti”. Iar apoi iesenii vor trebui sa ceara cont justitiei iesene pentru tergiversarea dosarelor penale ale acestui demagog.

  • Corect Vlad si Joker! Mare demagog si lipsit de scrupule acest primar Chirica. Cu aceasta generatie, pe care a sfidat-o ani la rand, nu va mai fi primar! Pe langa acesti tineri care-si cer dreptul la educatie, in curand vor veni si profesorii si alte categorii sociale care au fost umilite ani la rand si sa vezi Hora Unirii in fata primariei!

  • Cine va manipulează din spate la protest viseaza primar. Se intelege clar ca este o problema cu clădirea dar cei care manipulează si instiga din spate de ce nu dau ei solutii mai bune? Aha instigatorii spera ca vor castiga niste voturi la alegeri. Dimpotrivă NICIUN VOT!, SHUT IN K- UR de la toti iesenii Nici sa vomiti pe el nu merita, scandalagiul Bodea – 000 munca zero voturi , insusi el este un ZERO.

  • Chirica,de ce nu dai cărțile pe față? Ce vreți să faceți cu adevărat pe proprietatea Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu Iași?
    Ați intimidat Prof din Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu să candideze la funcția de Director, să puteți trimite un Director din PNL care va făcut jocul in nici 9 luni de zile de la punerea în funcțiune,un director care nu a fost la protest alături de elevii, profesorii, părinții.
    Spuneți pe nume ce vreți de fapt?
    Fugăriți elevii din propria curte pentru a nu se mai întoarce înapoi,că voi hoții să vă faceți Campus privat și afaceri imobiliare!!

Adauga un comentariu