International

Proteste în Bulgaria împotriva corupţiei din Guvern

Publicat: 13 iul. 2020
Proteste în Bulgaria împotriva corupţiei din Guvern
Proteste în Bulgaria împotriva corupţiei din Guvern

Proteste în Bulgaria împotriva corupţiei din Guvern. De câteva zile, în capitala Bulgariei sunt organizate mai multe proteste de stradă. Oamenii îşi strigă nemulţumirile legate de corupţia din Guvernul din Bulgaria.

Proteste în Bulgaria împotriva corupţiei din Guvern

Conform presei locale, mii de bulgari au ieşit în stradă duminică, 12 iulie 2020, pentru a îşi striga nemulţumirea legată de corupţia din statul vecin. Este a patra zi consecutiv când acest lucru se întâmplă. Oamenii sunt nemulţumiţi de guvern şi cer demisia premierului Boiko Borisov şi a Guvernului pe care îl conduce.

Ministerul de Interne a anunţat seara târziu că mitingul din capitală s-a încheiat fără incidente. Sute de persoane au demonstrat de asemenea împotriva guvernului duminică în cel puţin zece alte oraşe din Bulgaria.

Protestatarii protestează pentru preşedintele Rumen Radev

Mişcarea de protest a început în momentul în care Parchetul şi poliţiştii din Bulgaria au efectuat mai multe percheziţii la sediul preşedinţiei bulgăre. Conform protestatarilor, aceste percheziţii reprezintă un atac la adresa preşedintelui în funcţie care este sprijinit de socialişti.

Preşedintele Bulgariei este critic la adresa guvernului conservator şi a acuzat, sâmbăta 11 iulie, de faptul că acesta are un caracter mafiot, cerându-i demisia premierului Boiko Borisov. Protestatarii au lansat duminica o petiţie online prin care aceştia îi cer demisia premierului, dar fără acum fără succes. Totuşi, vineri, în timpul manifestaţiilor de la Sofia s-au înregistrat violente după ce 18 protestări au fost arestaţi, iar doi dintre ei au fost bătuţi fiind necesară spitalizarea. Acest lucru a condus la o participare şi mai mare la mitingurile de sâmbătă. Preşedintele Radev a cerut atunci demisia guvernului lui Borisov şi a procurorului general, acuzat de manifestanţi că este un instrument al guvernului conservator. Un nou miting împotriva guvernului este convocat luni la Sofia şi un protest naţional joi. La 13 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, Bulgaria este ţara UE cea mai afectată de corupţie, potrivit ONG-ului Transparency Internaţional, aminteşte AFP.

Preşedintele bulgar Ruman Radev a cerut guvernului de centru-dreapta al ţării să demisioneze sâmbătă

Preşedintele bulgar Ruman Radev a cerut guvernului de centru-dreapta al ţării să demisioneze sâmbătă, în timpul unei emisiuni televizate. Radev a catalogat guvernul drept unul „mafiot” şi i-a acuzat de corupţie. Preşedintele a solicitat, de asemenea, demisia procurorului şef al ţării, Ivan Gechev.

„Bulgarii de diferite vârste şi afilieri politice cer restabilirea statului de drept şi a libertăţilor civile de bază care au fost încălcate metodic în ultimii ani”, a declarat Radev. Remarca vine în contextul în care doi consilieri prezidenţiali au fost arestaţi sub suspiciunea de trafic de influenţă iar sediul preşedenţiei a fost percheziţionat de către poliţie. Procurorul şef al ţării îl acuză pe Radev de comportament neconstituţional. Gechev a replicat că preşedintele a încălcat independenţa judiciară şi a încercat să exercite presiuni asupra parchetului.

Bulgaria este clasată drept cel mai corupt stat membru al Uniunii Europene de către organizaţia de prevenire şi combatere a fenomenului de corupţie, Transparency International.

Adauga un comentariu