International

Proteste violente în Grecia! Manifestații în fața Parlamentului de la Atena – VIDEO

Publicat: 10 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proteste violente în Grecia Manifestații în fața Parlamentului de la Atena - VIDEO
Proteste violente în Grecia! Manifestații în fața Parlamentului de la Atena

Proteste violente în Grecia! Parlamentul grec a aprobat ieri un proiect de lege care a stârnit mânia grecilor. Noua lege reglementează demonstraţiile de stradă, iar mii de greci s-au adunat şi au protestat în centrul Atenei pentru a-și manifesta nemulțumirea noua lege.

Legea a fost introdusă de guvernul conservator al Greciei, în încercarea de a reglementa demonstraţiile stradale. Acestea ar fi una dintrea cauzele care afectează comerţul, au motivat guvernanţii. Peste 10.000 de oameni s-au adunat să protesteze în faţa Parlamentului. Unii dintre ei au devenit violenţi şi au aruncat cu cocktailuri Molotov în poliţie, iar forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

Proteste violente în Grecia: Multe restricții și interdicții

Proiectul de lege prevede numirea unui ofiţer de legătură, restricţii sau interdicţii directe dacă autorităţile consideră că demonstranţii ameninţă siguranţa publică şi mai prevede că organizatorii protestelor răspund în mod direct pentru pagubele provocate de protestatari.

Noua legislaţie a fost aprobată de 187 de parlamentari din numărul total de 300. Criza economică din ultimii ani din Grecia, dar mai ales din cauza măsurilor de austeritate adoptate, a făcut ca protestele stradale să fie frecvente în capitala țării, relatează Reuters.

Proteste violente și în Serbia

Protestatarii sârbi și zeci de poliţişti s-au confruntat în ultimele zile în Serbia. Mii de persoane s-au adunat în aceste zile în faţa Parlamentului sârb și au manifestat. Proteste au avut loc și în apropierea primăriei din oraşul Novi Sad. Manifestațiile au început după ce autorităţile au anunțat că vor să reimpună carantina pe perioada weekend-urilor din cauza creşterii numărului de contaminări cu noul coronavirus, relatează BBC.

Protestele au început paşnic marţi seară, mii de tineri şi familii venite cu copii participând deoarece erau nemulţumiţi de decizia autorităţilor. Când demonstraţia a ajuns la Parlament, poliţia a intervenit şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Naţionaliştii de extremă dreaptă au fost învinuiţi că au alimentat protestele şi teoriile conspiraţiei cu privire la pandemie.

Preşedintele sârb Alexander Vucic a caracterizat protestele drept „cea mai brutală violenţă politică” din ultimii ani. Acesta le-a cerut manifestanților să renunțe la proteste spunând că că există riscul creşterii infectărilor.

Protestatartii au aruncat cu pietre şi sticle incendiare

Aseară, poliţia s-a confruntat din nou cu protestatarii, care au aruncat cu pietre şi sticle incendiare. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi în Novi Sad, al doilea cel mai mare oraş sârb. Imagini suprinse arată un incendiu în primărie, iar în oraşul Nis, protestatarii au aruncat cu pietre înspre sediul partidului aflat la putere.

Serbia a înregistrat în ultimele zile o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus. Marţi a fost raportat cel mai mare număr de decese de până acum. Într-un mesaj televizat, Vucic a spus că au fost înregistrate 13 decese, că 120 de oameni sunt conectaţi la ventilatoare şi că 4.000 sunt trataţi în spitale.

Situaţia este alarmantă în Belgrad a mai spus Alexander Vucic, care a impus o interdicţie privind adunările mai mari de 5 persoane, dar şi una de circulaţie, începând cu ora 18.00, vineri seară, şi 05.00, luni dimineaţă. Alexander Vucic a adăugat că aceste măsuri pot fi extinse la nivel naţional.

 

Adauga un comentariu