International

Serbia stă pe un butoi cu pulbere! Gaze lacrimogene şi răniţi în urma protestelor din Belgrad şi Novi Sad – VIDEO

Publicat: 09 iul. 2020
Legea carantinei va putea scoate oamenii în stradă
Legea carantinei va putea scoate oamenii în stradă

Serbia stă pe un butoi cu pulbere! Zeci de poliţişti şi protestatari au fost răniţi miercuri noapte în manifestaţiile care au avut loc în faţa Parlamentului sârb. Proteste au avut loc și în apropierea primăriei din oraşul Novi Sad. Manifestațiile au început după ce autorităţile au anunțat că vor să reimpună carantina pe perioada weekend-urilor din cauza creşterii numărului de contaminări cu noul coronavirus, relatează BBC.

Protestele au început paşnic marţi seară, mii de tineri şi familii venite cu copii participând deoarece erau nemulţumiţi de decizia autorităţilor. Când demonstraţia a ajuns la Parlament, poliţia a intervenit şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Naţionaliştii de extremă dreaptă au fost învinuiţi că au alimentat protestele şi teoriile conspiraţiei cu privire la pandemie.

Preşedintele sârb Alexander Vucic a caracterizat protestele drept „cea mai brutală violenţă politică” din ultimii ani. Acesta le-a cerut manifestanților să renunțe la proteste spunând că că există riscul creşterii infectărilor.

Serbia stă pe un butoi cu pulbere: Protestatartii au aruncat cu pietre şi sticle incendiare

Aseară, poliţia s-a confruntat din nou cu protestatarii, care au aruncat cu pietre şi sticle incendiare.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi în Novi Sad, al doilea cel mai mare oraş sârb. Imagini suprinse arată un incendiu în primărie, iar în oraşul Nis, protestatarii au aruncat cu pietre înspre sediul partidului aflat la putere.

Serbia a înregistrat în ultimele zile o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus. Marţi a fost raportat cel mai mare număr de decese de până acum. Într-un mesaj televizat, Vucic a spus că au fost înregistrate 13 decese, că 120 de oameni sunt conectaţi la ventilatoare şi că 4.000 sunt trataţi în spitale.

Situaţia este alarmantă în Belgrad a mai spus Alexander Vucic, care a impus o interdicţie privind adunările mai mari de 5 persoane, dar şi una de circulaţie, începând cu ora 18.00, vineri seară, şi 05.00, luni dimineaţă. Alexander Vucic a adăugat că aceste măsuri pot fi extinse la nivel naţional.

Miercuri, preşedintele a spus că interdicţia de circulaţie ar putea să nu fie totuşi impusă în capitală, dar că vor fi anunţate măsuri restrictive. Echipa care se ocupă de răspunsul la criza provocată de Covid-19 urmează să ia o decizie astăzi.

Peste 17.000 de cazuri de COVID-19 până acum

Serbia, cu o populaţie de aproximativ 7 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent puţin peste 17.000 de cazuri de Covid-19 şi 341 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University. În ultima perioadă au fost raportate zilnic în jur de 300 de cazuri noi.

De la începutul epidemiei aici a fost impusă starea de urgenţă pentru mai multe localităţi. Opoziţia a acuzat preşedintele că a ridicat restricţiile prea devreme, în luna mai, permiţând organizarea de meciuri de fotbal cu spectatori, între altele. O altă acuzaţie a fost aceea că, în primele săptămâni, Guvernul nu a raportat numărul real de decese asociate Covid-19.

Unele restricţii au fost reinstalate săptămâna trecută în zone în care există focare. Prim-ministrul Ana Brnabic a fost huiduită în timpul unei vizite la Novi Pazar, unul dintre cele mai afectate oraşe din ţară. În urma confruntărilor violente din capitală, autorităţile au anunțat că 43 de poliţişti au fost răniţi.

Adauga un comentariu