Prima pagină » International » Proteste violente în Paris după ce poliţia franceză a interzis o manifestaţie în memoria lui Adama Traore
Proteste violente în Paris după ce poliţia franceză a interzis o manifestaţie în memoria lui Adama Traore

Proteste violente în Paris după ce poliţia franceză a interzis o manifestaţie în memoria lui Adama Traore

02 iun. 2020, 23:15,
în International

Parisul a devenit, mari seara, teatrul unor violențe de stradă! Totul a izbucnit, după ce poliţia franceză a interzis o manifestaţie ce urma să se desfăşoare la Paris în memoria lui Adama Traore, un francez de culoare în vârstă de 24 de ani care a murit în 2016 în timpul unei operaţiuni a poliţiei pe care unii o compară cu moartea afro-americanului George Floyd în SUA, relatează agenţia Reuters. Mii de protestatari, majoritatea de culoare, au dac foc la clădiri și au început să blocheze mai multe artere rutiere. Forțele de ordine au început să lanseze gaze lacrimogene. Refuzul de a autoriza manifestaţia a fost motivat de poliţia franceză prin riscul unor tulburări sociale, precum şi riscul sanitar generat de adunările masive în timpul pandemiei de coronavirus.

Organizarea manifestaţiei a fost distribuită pe reţelele de socializare de către susţinătorii mişcării ‘Black Lives Matter’ şi ai protestelor declanşate în SUA în urma uciderii lui George Floyd în timp ce era interpelat de poliţie. Demonstraţii violente au izbucnit în Franţa în 2016 după ce Adama Traore a murit tot în timpul interpelării de către poliţie, în urma unei altercaţii la Val d’Oise, un departament la nord de Paris. Poliţia regiunii pariziene nu este „nici violentă, nici rasistă”, a dat asigurări marţi prefectul poliţiei capitalei franceze, Didier Lallement, în condiţiile în care sunt anunţate manifestaţii pentru denunţarea „violenţelor poliţieneşti”, într-un context internaţional marcat de revoltele din SUA, informează AFP.

Poliţia regiunii pariziene nu este „nici violentă, nici rasistă”

„Cunosc suferinţa voastră în faţa acuzaţiilor de violenţă şi de rasism, repetate la infinit pe reţelele sociale şi de unele grupuri de activişti”, a scris Didier Lallement într-un email adresat poliţiştilor, potrivit unei informaţii a site-ului Mediapart, confirmată de prefectură şi poliţie.

„Pentru cetăţenii francezi care suntem, o acuzaţie nu este suficientă pentru a fi considerată adevăr. Poliţia aglomerării pariziene nu este nici violentă, nici rasistă: ea acţionează în cadrul dreptului de libertate al tuturor”, a subliniat el în acest email adresat celor 27.500 de funcţionari ai poliţiei aglomerării pariziene.

„Nu există rasă în poliţie, nici rasişti sau opresori rasişti. Există funcţionari care se angajează pentru libertate, egalitate şi fraternitate, şi aceasta în fiecare zi!”, a adăugat Lallement.

„Dacă unii dintre noi eşuează în exigenţa privind imparţialitatea şi excelenţa, ei vor fi sancţionaţi cum au fost dintotdeauna”, potrivit lui.

Marţi dimineaţa, prefectura poliţiei din Paris a denunţat într-un tweet „acuzarea sistematică inadmisibilă a poliţiştilor ce intervin în contexte dificile cu o mulţime ostilă”. Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care duminică, la Bondy, o suburbie populară a capitalei franceze, a avut loc o manifestaţie la care cei prezenţi au cerut „justiţie” pentru un adolescent de 14 ani grav rănit la ochi după ce a fost arestat de poliţie. De asemenea, un apel de a manifesta la Paris marţi, de la orele locale 19:00 (17:00 GMT), lansat de comitetul „Adevăr şi justiţie pentru Adama (Traore)”, un tânăr de culoare de 24 de ani decedat în 2016 după ce a fost arestat de jandarmi, a fost interzis de prefectura poliţiei.

La 19 iulie 2016, Adama Traore a decedat într-o cazarmă dintr-o suburbie pariziană, la aproape două ore după arestarea lui în urma unei curse de urmărire cu jandarmii. Săptămâna trecută, o nouă expertiză judiciară a exclus responsabilitatea jandarmilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`