Prima pagină » Sanatate » Pudră de maca. Contraindicații, efecte secundare și beneficii
Pudră de maca. Contraindicații, efecte secundare și beneficii

Pudră de maca. Contraindicații, efecte secundare și beneficii

28 dec. 2023, 13:24,
BZI.ro, în Sanatate

Pudra de maca, obținută din rădăcina plantei Lepidium meyenii, a câștigat popularitate în rândul consumatorilor datorită potențialelor sale beneficii asupra sănătății. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui supliment alimentar, este important să cunoaștem și să înțelegem efectele secundare potențiale și contraindicațiile consumului de pulbere de maca.

Contraindicații pudră de maca

Maca este o plantă care crește în special în zonele montane din Peru și Bolivia. Rădăcina sa a fost folosită tradițional în medicina populară pentru a spori fertilitatea, energia și a crește libidoul. Pulberea de maca este creată prin uscarea și măcinarea rădăcinii, rezultând o pudră fină care poate fi adăugată în alimente sau băuturi.

Persoanele care suferă de afecțiuni hormonale, cum ar fi cancerul de sân, cancerul ovarian sau endometrioza, ar trebui să consulte un profesionist în domeniul sănătății înainte de a lua pulbere de maca, deoarece aceasta poate afecta echilibrul hormonal.

Maca conține substanțe numite goitrogene, care pot afecta funcția tiroidiană. Persoanele cu tulburări tiroidiene ar trebui să discute cu medicul înainte de a începe suplimentarea cu pulbere de maca. Datorită capacițății sale de a crește energia și de a stimula circulația sângelui, pulberea de maca poate influența tensiunea arterială.

Persoanele cu probleme renale sau insuficiență renală ar trebui să evite pulberea de maca, deoarece aceasta conține substanțe care pot pune presiune asupra rinichilor.

Femeile gravide sau cele care alăptează ar trebui să fie prudente în privința consumului de pulbere de maca, deoarece impactul asupra femeilor însărcinate sau a sugarilor nu a fost suficient studiat.

Beneficii și efecte secundare

Pulberea de maca poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, însă este esențial să fie consumată cu precauție.

Creșterea libidoului. Unul dintre cele mai cunoscute avantaje ale consumului de pulbere de maca este îmbunătățirea libidoului atât la bărbați, cât și la femei.

Echilibru hormonal. Maca este adesea promovată pentru capacitatea sa de a echilibra nivelurile hormonale, mai ales la femei, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor asociate ciclului menstrual și menopauzei.

Creșterea energiei și rezistenței. Consumul de pulbere de maca poate duce la o creștere generală a energiei și rezistenței fizice, făcând-o un supliment atractiv pentru cei care caută sprijin în regimul de fitness.

Consultarea unui profesionist medical înainte de a începe un regim de suplimentare cu pulbere de maca este recomandată, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni medicale preexistente sau care urmează un tratament medicamentos. Astfel, aceste persoane ar trebui să fie cu atât mai precaute în ceea ce privește contraindicațiile pudrei de maca.

Tulburări digestive. Unele persoane pot experimenta tulburări digestive, cum ar fi balonare, flatulență sau disconfort abdominal, după consumul de pulbere de maca. Ajustarea dozei poate ajuta la reducerea acestor simptome.
Insomnie. Pentru unii indivizi, consumul de pulbere de maca în timpul serii poate duce la dificultate în a adormi din cauza stimulării energetice pe care o oferă.
Interacțiuni cu medicamentele. Persoanele care iau anumite medicamente, în special cele pentru tratamentul afecțiunilor hormonale sau a tensiunii arteriale, ar trebui să consulte un profesionist înainte de a introduce pulberea de maca în regimul alimentar, deoarece se pot produce interacțiuni.
Risc de alergii. Pentru cei cu alergii la crucifere, precum broccoli sau conopidă, există un potențial risc de a dezvolta reacții alergice la pulberea de maca, deoarece face parte din aceeași familie de plante.

Este important să urmați instrucțiunile de dozare și să monitorizați reacțiile organismului pentru a identifica eventualele efecte secundare. Ținând cont de contraindicațiile suplimentelor cu pulbere de maca, acestea pot fi totuși integrate cu succes într-un stil de viață sănătos și echilibrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *