O pulpă de vită la cuptor este una dintre cele mai apreciate preparate pentru mesele de familie, datorită gustului bogat și texturii suculente, de aceea, merită cu siguranță gătită măcar o singură dată.
Aceasta este o carne densă, cu fibre lungi, care necesită o coacere lentă pentru a deveni fragedă. Se poate găti atât în stil clasic, cu legume și vin, cât și mai complex, cu condimente și sosuri rafinate.
Rețeta clasică de pulpă de vită la cuptor
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 bucată de aproximativ 1,5 kg de carne, de 3 morcovi mari, de 2 cepe, de 4 căței de usturoi, de 1 jumătate de țelină mică, de 2 cartofi, de 200 ml vin roșu sec, de 200 ml supă de vită, de 3 linguri de ulei de măsline, de sare, piper și de foi de dafin.
Curăță carnea, tamponeaz-o cu un prosop de hârtie și freac-o bine cu sare, piper și ulei. Într-o tavă mare, așează legumele tăiate grosier, iar deasupra lor pune bucata de carne. Toarnă vinul și supa, acoperă tava cu folie de aluminiu și las-o la cuptor la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 2 ore și jumătate.
După acest timp, îndepărtează folia și se mai lasă 20 de minute pentru a se rumeni frumos la suprafață. Un sfat important este să lași carnea să se odihnească timp de 15 minute după scoaterea din cuptor, acoperită lejer cu folie.
Află cum poți face și o prepeliță la cuptor delicioasă.
Astfel, sucurile interne se redistribuie și carnea rămâne suculentă, nu uscată. De asemenea, dacă vrei o aromă mai intensă, poți adăuga o lingură de pastă de tomate în lichidul din tavă sau câteva boabe de piper roșu.
Această variantă merge de minune cu un piure de cartofi sau cu o salată verde.
Variantă cu sos de muștar și rozmarin
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1,2 kg de pulpă de vită, de 2 linguri de muștar Dijon, de 2 linguri de ulei de măsline, de 3 căței de usturoi pisați, de 1 linguriță de rozmarin tocat, de 1 linguriță de cimbru uscat, de 200 ml supă de legume și de un praf de sare grunjoasă.
Unge bine carnea cu amestecul de muștar, usturoi, rozmarin și ulei și pune-o într-o tavă unsă ușor și las-o la marinat pentru aproximativ 1-2 ore la frigider. După acest pas, adaugă supa de legume, acoper-o cu folie și coace-o la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 3 ore.
Ultimele 20 de minute se lasă descoperită, pentru a forma o crustă aurie și aromată. Un sfat util este să stropești carnea din când în când cu sosul din tavă, pentru a nu se usca. Dacă vrei un gust mai intens, poți adăuga o linguriță de miere în marinadă, care va accentua savoarea muștarului și va crea o glazură delicioasă.
Află cum poți să faci și o pulpă de porc la cuptor.
Pentru servire, sosul poate fi strecurat și amestecat cu o linguriță de unt rece, obținând un sos fin, perfect pentru paste, legume sau piure.
Indiferent de varianta aleasă, o pulpă de vită la cuptor este o alegere inspirată pentru orice masă, întrucât este cu adevărat delicioasă și ușor de făcut, de aceea, merită cu siguranță încercată.