Nu doar o dată ai simțit mici pulsații în ureche și te-ai speriat, neștiind cauza. Ei bine, aceste pulsații, cunoscute sub denumirea de acufene sau de tinitus, afectează aproximativ 15 – 20 % din populație.
Tinitusul este o senzație de țiuit, de zgomot în urechi, care poate varia de la o senzație neplăcută, până ajunge în punctul în care devine un adevărat impediment în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, rareori indică o problemă gravă de sănătate. Pulsații în ureche nu constituie o boală în sine, ci este un simptom al unei afecțiuni preexistente, al unui traumatism auricular sau al unei tulburari circulatorii. Sunt frecvent întâlnite la una sau la ambele urechi.
Pulsații în ureche: Cauze
Tinitusul provine din urechea internă, fiind cauzat, de cele mai multe ori, de deteriorarea cililor de pe celulele responsabile cu auzul (celule auditive). Atunci când aceste celule sunt afectate, trimit semnale la creier, producând doar un sunet slab. Mai exact, pulsațiile în ureche sunt o consecinta a circuitelor neuronale cerebrale, care încearcă să se adapteze la pierderea cililor senzoriali, provocand sensibilitatea la sunete.
Cauzele care duc la apariția tinitusului sunt diverse și nu pot fi detectate cu ușurință. Printre cauzele frecvente se regăsesc: pierderea auzului ca urmare a inaintarii in varsta (in jur de 60 de ani), expunerea pe termen lung la zgomote puternice, acumularea excesiva de ceară la nivelul canalului auditiv, modificari ale structurii osoase (de obicei, este o cauza genetică).
De asemenea, cauze mai puțin frecvente pot fi: boala Meniere, probleme ale articulatiei temporomandibulare, traumatisme craniene sau ale gâtului, tumoră a nervului vestibular, disfuncții ale trompei lui Eustachio, spasme musculare ale urechii interne, ateroscleroza, hipertensiune arterială, anomalii ale capilarelor, schimbări hormonale la femei, tulburări tiroidiene, însă și efectele adverse ale unor medicamente (dintre acestea, aspirina si alte AINS, anumite antibiotice, antiepileptice, oncologice, diuretice, antidepresive, dar si unele suplimente naturiste).
În cazuri rare, țiuitul în ureche este dat de dezvoltarea unor tumori la nivelul urechii medii sau la nivelul nervului auditiv sau vestibular. În acest caz, zgomotul se manifestă la o singură ureche.
Tipuri de tinitus. Factori de risc
Există două tipuri de tinitus: subiectiv și obiectiv. Tinitusul subiectiv este cel pe care îl aude doar persoana în cauză, iar cel obiectiv este cel pe care îl aude medicul, în timpul examinării. Cel din urmă, denumit și tinitus pulsatil, se simte ca o pulsație a inimii și se aude înăuntrul urechii. Atunci când ascultă inima, medicul aude un murmur cardiac.
Fenomenul este des întâlnit la persoanele în vârstă, deoarece fluxul sangvin devine mai turbulent în arterele rigidizate de înaintarea în vârstă.
Pulsații în ureche pot apărea la oricine, dar o serie de factori pot duce la creșterea riscului de a dezvolta o astfel de afecțiune. Acestea sunt: expunerea la zgomote puternice, vârsta ( numărul fibrelor nervoase de la nivelul urechilor scade odată cu vârsta, ducând la probleme de auz), genul (bărbații sunt mai predispuși), fumatul, problemele cardiovasculare.
Tinitusul poate afecta calitatea vieții unei persoane, ducând la: oboseală, stres, probleme de somn, tulburări de concentrare, probleme de memorie, depresie, anxietate și iritabilitate. Tratarea acestora poate ameliora intensitatea pulsațiilor.
Țiuit urechi: Tratament
Pentru trararea pulsațiilor din urechi, medicul va trebui să identifice afecțiunea preexistentă. Astfel, medicul poate îndepărta cerumenul, în cazul în care acesta există, poate recomanda un tratament pentru o afecțiune a vaselor de sânge sau poate modifica tratamentul, pe care îl urmezi în prezent ( unele medicamente pot produce tinitus).
În plus, medicul poate recomanda dispozitive anti-zgomot sau tratament medicamentos, pentru a reduce severitatea simptomelor sau a complicațiilor (antidepresive, benzodiazepine). În cazul în care se constantă pierderea auzului, medicul poate recomanda implant cohlear – mini echipament electronic, care odată introdus în ureche, stimulează circuitele neuronale.
Pulsațiile în ureche ar putea fi tratate cu remedii alternative, însă doar la recomandarea medicului. Acestea sunt: acupunctura, hipnoza, ginko biloba, melatonina, suplimente cu zinc sau vitamina B.
De asemenea, printre terapiile alternative care ar putea ajuta, se numără: terapia psihologică cognitiv-comportamentală, care se aplică pe termen scurt, terapia de reconstituire a tinitusului (Tinitus Retraining Therapy – TRT), dar și tehnici ca managementul stresului și biofeedback.