Sanatate

Pupile dilatate. Ce anunță acest simptom?

Publicat: 27 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pupile dilatate. Ce anunță acest simptom
O pupilă mare care nu reacționează deloc la lumină se numește pupilă dilatată „fixă”

Pupilele dilatate pot anunța diferite schimbări în organismul unui om. Dimensiunea pupilei este controlată de mușchii din partea colorată a ochiului, precum și de cantitatea de lumină care intră în ochi. În lumină puternică, pupilele se îngustează, devin mai mici. În lumină slabă, pupilele se dilată pentru a lăsa să intre mai multă lumină.

În general, dimensiunea pupilelor normale este de 2,0-4,0 milimetri în lumină puternică și de 4,0-8,0 mm în întuneric. Dimensiunea pupilelor scade ușor odată cu vârsta. Uneori, pupila dilatată mai poate reacționa la lumină, adică să se diminueze la lumină puternică sau atunci când un fascicul de lumină este îndreptat spre ochi. Cu toate acestea, de regulă, pupilele dilatate nu reacționează la lumină.

Pupile dilatate. Care sunt cauzele care provoacă manifestarea acestora?

O pupilă mare care nu reacționează deloc la lumină se numește pupilă dilatată „fixă”. Pupilele dilatate nu sunt același lucru cu anisocoria. Anisocoria este o afecțiune benignă care afectează aproximativ 20 la sută din populație.

Există mai mulți factori care pot provoca dilatarea pupilei. Unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală pot provoca dilatarea pupilelor și pot afecta capacitatea acestora de a răspunde la lumină. Printre acestea se numără antihistaminice, antipiretice, antidepresive triciclice și medicamente împotriva răului de mișcare.

De asemenea, printre pastilele care pot provoca manifestarea disconfortului se numără și anti-emetice, anticonvulsivante și medicamente pentru boala Parkinson. În cazul unui traumatism penetrant sever al ochiului, irisul poate fi deteriorat, determinând dilatarea pupilei și făcând ca aceasta să aibă o formă neregulată. Uneori, acest tip de traumă poate apărea în timpul unei intervenții chirurgicale oculare, cum ar fi o operație complexă de cataractă sau un transplant de cornee.

Traumatisme sau boli la nivelul creierului provoacă apariția disconfortului

Traumatismul cranian, accidentul vascular cerebral sau o tumoră cerebrală pot afecta răspunsul pupilei la lumină și pot determina dilatarea acesteia. Unul sau ambii ochi pot fi afectați. Acesta este motivul pentru care medicii verifică pupilele unui atlet cu o lanternă după un traumatism cranian suferit în timpul unui eveniment sportiv.

Acest test este necesar și atunci când un pacient este internat la camera de urgență cu simptome care sugerează un posibil accident vascular cerebral. Consumul de droguri în scop recreativ, de asemenea, poate provoca manifestarea pupilelor dilatate.

Dacă dvs. sau altcineva observă că pupilele sunt dilatate sau că una dintre ele pare mai mare decât cealaltă după o lovitură la cap, solicitați imediat asistență medicală.

Ce trebuie să faci dacă pupilele tale au o formă ciudată?

Dacă aveți amețeli bruște, dureri de cap, confuzie, pierderea echilibrului sau alte simptome ale unui posibil accident vascular cerebral, trebuie, de asemenea, să solicitați asistență medicală. Dacă pupilele dumneavoastră se dilată după administrarea oricăruia dintre medicamentele de mai sus, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

De asemenea, în orice alt caz de dilatare a pupilelor, mai ales dacă este bruscă, trebuie să consultați imediat un oftalmolog. Dacă pupilele sunt dilatate sau dacă pupilele reacționează mai lent decât de obicei la schimbări în condițiile de lumină, există o sensibilitate crescută la lumina soarelui.

În caz de pupile dilatate, luați în considerare cumpărarea de ochelari cu lentile fotocromatice care se întunecă automat la exterior în timpul zilei, oferind un confort mai mare. Sau, pentru un confort optim și pentru reducerea strălucirii la lumina puternică a soarelui, achiziționați ochelari de soare cu lentile polarizante.

Adauga un comentariu