Prima pagină » Sanatate » Puroi în ureche: Cum să scapi rapid de otită

Puroi în ureche: Cum să scapi rapid de otită

21 dec. 2021, 13:32,
în Sanatate

Otita reprezintă o infecție a urechii medii, spațiul plin de aer din spatele timpanului, care conține oasele vibrante minuscule ale urechii și care se manifestă de cele mai multe ori prin curgerea unei secreții ciudate din ureche denumită popular „puroi în ureche“.

Otita purulentă este o inflamație a urechii medii ce implică segmentul urechii medii-trompa lui Eustachio, urechea medie, scărița, ciocanul și nicovala și celulele aerate mastoide. Această inflamație este cauzată de organisme piogenice și este mai des întâlnită la bebeluși și copii din categorii socio-economice defavorizate.

De obicei, afecțiunea urmează unei infecții virale a tractului respirator inferior după ce agenți patogeni invadează urechea medie.

Otita acută supurativă se distinge de otita seroasă prin prezența unui lichid purulent în urechea medie, bacterii patogene putând fi prelevate din majoritatea aspirațiilor acestui lichid, spre deosebire de otita seroasă unde sunt prezente puține celule polimorfonucleare, lichidul fiind fie subțire și translucid, fie gros și cu o nuanță gri.

Pentru diagnosticarea otitei supurative trebuie aspirat lichidul. De asemenea, infecția se poate răspândi la procesul mastoidian, o porțiune osoasă în formă de fagure situată în craniu, în spatele urechii care are puține vase de sânge.

femeie care arat cu degetul urechea

Simptomele otitei

Simptomele infecției urechii apar rapid și sunt mai frecvente la copii. Principalele simptome ale infecției urechii sunt la adulți durere la ureche, drenarea lichidului din ureche și apariția unor probleme cu auzul.

În cazul copiilor, simptomele sunt durere la ureche, în special când stă culcat, copilul se trage constant de o ureche, probleme cu somnul, plâng mai mult decât de obicei, nervozitate, probleme cu auzul sau răspunsul la sunete.

Alte simptome care pot să apară în cazul copiilor sunt pierderea echilibrului, febră de 38 de grade sau mai mare, drenarea lichidului din ureche, durere de cap, pierderea poftei de mâncare.

copil care se tine cu mana de ureche

Puroi în ureche: Tratamente pentru otită

Tratamentul pentru otită este stabilit de medicul specialist și poate include antibiotice, medicamente pentru dureri- antialgice și pentru scăderea febrei- antitermice.

Pentru desfundat nasul, se pot recomanda picături sau spray, aerosoli, mucolitice.

Toaleta nazală este foarte importantă și de aceea se recomandă folosirea apei de mare sau ser fiziologic și aspirarea secrețiilor sau suflarea lor de 4-5 ori pe zi, sau ori de câte ori este nevoie. În anumite cazuri, se pot recomanda decongestionante nazale cu administrare orală, precum pseudoefedrina 30 mg de două ori pe zi sau în combinație cu un antihistaminic.

ureche

Pentru tratarea otitei se poate apela la aspirarea tuturor secrețiilor din conduct și spălarea locală cu dezinfectante: apa oxigenată, rivanol, alcool boricat. De asemenea, se poate lăsa și o meșă împregnată în rivanol pentru 24-48 ore care trebuie stropită din când în când cu rivanol pentru a scădea mai repede inflamația locală.

În cazul otitei externe bacteriene se aplică picături cu antibiotic local, precum Ciplox și Garasone, iar în cea micotică se aplică picături cu antifungice, precum Clotrimazol și Hexoderil.

urechea unei femei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`