Puroiul la măsea, denumit în termeni medicali abces dentar, reprezintă apariția locală a unei pungi cu puroi, fie în interiorul dintelui, la nivelul gingiilor sau al osului care susține dinții pe arcada dentară.
Abcesul apare sub forma unor pungi cu puroi, de mărimea unui bob de mazăre, care cresc la rădăcina măselei sau între gingie și măsea sau chiar pe gingie. Abcesul dentar se manifestă prin durere severă, pulsantă locală, la nivelul măselei și care poate iradia la ureche, maxilar, gât și cap.
Puroiul la măsea apare, în cele mai multe cazuri, în urma unei complicații a unei infecții dentare, de multe ori fiind vorba despre o carie care nu a fost tratată medical la timp.
Abcesul dentar poate fi favorizat de micile traumatisme care apar la gingie, în cazul abcesului la gingie sau pe suprafața dintelui și care deteriorează învelișurile de protecție ale acestor zone.
Simptome ale abcesului dentar
Abcesul dentar poate avea mai multer simptome, însă cel mai des întâlnit este durerea intensă și continuă cu evoluție progresivă încă din primele ore după ce abcesul a apărut. De obicei, durerea se poate extinde către urechi, maxilare sau chiar și la dinții vecini.
Persoanele care suferă un abces dentar pot acuza durere de cap, gingii înroșite, apariția inflamației la nivelul țesuturilor moi și al feței, gust neplăcut în cavitatea bucală și halitoză.
În cazuri mai rare, abcesul dentar poate duce la febră, sensibilitate dentară la nivel local, instalarea unei mobilităților a dinților din zona în care s-a instalat abcesul sau chiar spasme musculare la nivelul maxilarelor.
Puroi la măsea: Ce să faceți până ajungeți la stomatolog
Abcesul dentar poate fi tratat numai de un medic stomatolog, dar până ajungeți la cabinetul medical puteți lua câteva măsuri care să vă ajute să atenuați durerea resimțită.
Astfel, este indicat să evitați să dormiți pe partea cu măseaua afectată sau să consumați lichide fierbinți deoarece temperatura va accentua durerea.
În plus, este recomandat să nu mâncați pe partea afectată de măseaua umflată și nici să folosiți usturoi, aspirină, lămâie sau alte metode alternative de a trata măseaua deoarece în loc să vă ajute acestea ar putea agrava infecția.
În schimb, puteți ține o pungă cu gheață pe partea afectată.
Medicii stomatologi recomandă ca până ajungeți la cabientul medical să luați pentru atenuarea durerii antiinflamatoare ușoare, ca ibuprofen sau ketoprofen. Antiinflamatoarele vor reduce durerea și scad inflamația.
Ce antibiotice pot fi luate pentru puroi la măsea
Dacă perioada până la care puteți ajunge să vă vadă un medic este mai mare de 10 zile, atunci puteți lua un tratament antibiotic pentru a împiedica răspândirea puroiului. Astfel, se recoamndă o pastilă de augmentin 1g la 12 ore și o pastilă de Metronidazol pe zi, timp de 5-10 zile.
Sau puteți lua o pastilă de amoxicilină 500 la 8 ore și o pastilă de metronidazol pe zi, timp de 5-10 zile.
Persoanele care știu că sunt alergice la penicilină pot lua o pastilă de ciprofloxacină 1 g, la 12 ore și o pastilă de metronidazol, pe zi, timp de 5-10 zile.