National

Purtătorul de cuvânt de la Spitalul „Bagdasar Arseni” a tras un semnal de alarmă cu privire la situația epidemiologică: „Este îngrozitor de greu pentru colegii noștri”

Publicat: 19 oct. 2021
Spitalul „Bagdasar Arseni”

Un român moare la fiecare 2 minute şi jumătate. 561 de români au fost răpuşi de Covid în 24 de ore. Spitalele sunt sub asediul pacienţilor infectaţi. În ultimele 5 zile, COVID a ucis mai mulţi români decât cutremurul din 1977. România, dezastru sanitar! La unitatea de primiri urgențe de la Spitalul „Bagdasar Arseni” zeci de bolnavi COVID stau unul lângă altul, conectați la oxigen. Imaginile sunt absolut incredibile, dureroase, cutremurătoare…

Potrivit lui Florin Bâca, purtătorul de cuvânt al spitalului, marți în juru orei 17:00 în această unitate sanitară se aflau 17 pacienți în stare gravă, 30 de pacienți în Terapia Intensivă a spitalului, iar restul în unitatea de primiri-urgențe, mult depășită ca capacitate. Cum lucrează cadrele medicale în asemenea condiții extreme?

„Este îngrozitor de greu pentru colegii noștri, atât cei din AŢI cât și cei din Unitatea de Primiri Urgențe, în ajutorul lor venind cadre medicale din restul secțiilor din spital, în încercarea de a face față la ceea ce se întâmplă. Dar este extrem de greu și oamenii sunt epuizați.

Este într-adevăr ca pe front, aceasta este meseria noastră, acesta e jurământul pe care l-am depus și vom continua. Luptăm, dar ne trebuie ajutor, fără discuție!”, a explicat purtătorul de cuvânt de la Spitalul „Bagdasar Arseni”.

Unul din modurile în care medicii pot fi ajutați este ca oamenii să respecte regulile și să meargă la vaccinare, a mai precizat Florin Bâca. România a înregistrat marți cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 de la începutul pandemiei – 18.863, cel mai mare număr de decese – 574, din care 13 anterioare, și cel mai mare număr de pacienți în stare gravă, la Terapie Intensivă – 1.805.

Carantinarea este singura soluție eficientă în momentul de față pentru gestionarea valului 4 al epidemiei de COVID-19, consideră Radu Țincu, medic primar de terapie-intensivă la Spitalul Floreasca.

Președintele Klaus Iohannis, pregătit să înăsprească măsurile de prevenție din România

Președintele Klaus Iohannis anunță că a convocat o ședință cu respinsabilii pentru combaterea pandemiei, pentru a se introduce noi restricții. Iohannis critică dur autoritățile care nu au acționat la timp.

„Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților. Cifrele de astăzi confirmă din păcate că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, a declarat Iohannis, marți seara.

De asemenea acesta a afirmat că își asumă aplicarea unor măsuri nepopulare

„Vaccinurile anti-COVID sunt sigure și eficiente, la fel cum și formele severe și decesele cauzate de această boală sunt reale și dramatice. Conspirațiile și teoriile fake news fac extrem de mult rău celor încurajați să refuze tocmai soluția care le-ar putea salva viața. În același timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă și este nevoie de ele acum.

Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgență de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea și interacțiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toți, ca societate.

Dragi români, știu că este foarte greu, dar nu vă pierdeți speranța! Istoria națiunii noastre greu încercate stă mărturie că atunci când am fost solidari am trecut cu bine peste cele mai cumplite încercări. O putem face și acum. Vaccinați-vă, purtați mască, evitați aglomerațiile, păstrați distanța socială cât mai mult timp posibil! Suntem în al doisprezecelea ceas, să ne protejăm și să salvăm viețile celor apropiați!”, a declarat șeful statului.

Adauga un comentariu