Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Raceala persistenta poate masca un cancer. 13 cauze pentru care nu mai scapi de simptomele de raceala

Raceala persistenta poate masca un cancer. 13 cauze pentru care nu mai scapi de simptomele de raceala

05 nov. 2019, 15:12,
în Sanatate

Raceala nu vrea sa te paraseasca desi au trecut mai bine de 10 zile? Medicii explica ce ar putea insemna daca aveti o raceala persistenta. Cauzele pentru care simptomele de raceala nu te parasesc sunt multiple, iar unele tradeaza probleme grave de sanatate.

In majoritatea cazurilor, simptomele racelii – dispar in 7-10 zile. Insa, cand nasul continua sa curga sau sa fie congestionat, te simti mai mereu obosita, tusea nu te lasa, e cand seaca cand umeda, cand respiri mai greu, toate aceste semne arata o raceala persistenta. Ce se poate acunde insa in spatele acesteia poate fi grav. Descopera despre ce este vorba in randurile de mai jos.

S-ar putea sa fi luat un alt virus

Prima cauza a unei raceli persistente, potrivit lui Satesh Bidaisee, profesor de sanatate publica si medicina preventiva la Universitatea St. George din Grenada, Indiile de Vest, este raceala in sine. Poate fi o viroza care trece mai greu. „Raceala este o provocare comuna pentru oamenii din intreaga lume, in special pentru copii. Cei mici pot raci de cateva ori pe luna in sezonul rece, iar adultii in medie de doua pana la patru ori pe an”, spune medicul. „Cu toate acestea, desi o viroza obisnuita se vindeca in decurs de o saptamana, daca tine mai mult de doua saptamani, este considerata persistenta”.

Este posibil sa fie vorba si de o noua raceala. Mai ales in timpul sezonului rece, puteti lua un virus, va tratati si apoi puteti fi expusi altui virus nou. Nu uitati ca sunt peste 200 de virusuri care pot cauza ceea ce numim raceala. Simptomele noi se pot amesteca cu cele pe care tocmai le tratati si asta poate sa para o raceala persistenta.

„Exista literalmente sute de virusuri care pot provoca o raceala, asa ca nu este neobisnuit sa contactati mai mult de unul la un moment dat”, spune dr. Joshua Scott, medic de medicina primara la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles, California. Acesta este adesea cazul copiilor.

Efect secundar al medicamentelor

Daca aveti o tuse persistenta, aceasta poate fi din mai multe cauze. Potrivit dr. Kristine Arthur, medic internist la Memorial Care Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, ar putea fi un efect secundar al medicamentelor. „Tusea cronica uscata este un efect secundar obisnuit al inhibitorilor cum ar fi lisinopril, benazepril si ramipril, care sunt un tip de medicamente pentru tensiunea arteriala. Cu toate acestea, nu ar trebui sa existe niciun alt simptom precum congestie nazala, dureri in gat sau presiune in sinusuri, asa ca, daca luati unul dintre aceste medicamente, discutati cu medicul dumneavoastra despre inlocuirea lui”.

Este posibil sa aveti drenaj post-nazal cronic

Daca aveti o tuse productiva cu flegma clara sau alba care persista, dr. Arthur spune ca se poate datora drenajului nazal post-cronic, care tinde sa se inrautateasca noaptea cand stai culcat. „Adesea oamenii se plang de congestie nazala si trebuie sa-si curete gatul in mod constant”, adauga ea. „Poate fi cauzat si de alergii si sa se agraveze cand se schimba vremea.”

Raceala persistenta poate ascunde o alergie sau o sinuzita

O cauza comuna a nasului curgator si a tusei care imita o boala virala pot fi alergiile declansate de mediul dumneavoastra. „In functie de sezon, simptomele alergice pot dura mult mai mult si sunt adesea insotite de mancarime, ochi aposi”, spune dr. Scott.

O raceala persistenta poate ascunde o sinuzita bacteriana. „Uneori, pe masura ce boala virala incepe sa dispara, pot aparea noi simptome precum presiunea in sinusuri, dureri de cap si, uneori, febra”, explica dr.Scott. „Acest lucru se intampla atunci cand congestia de la o raceala determina cresterea mediului potrivit pentru bacterii.” Cel mai adesea apare intre zece pana la 14 zile de la debutul unei raceli. Necesita un consult medical cat mai repede si tratament.

S-ar putea sa aveti astm, BPOC sau pneumonie

Daca aveti o tuse insotita de respiratie suieratoare care nu dispare, dr. Arthur avertizeaza ca astmul sau BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) ar putea fi cauza. De obicei, astmul apare mai devreme in viata. BPOC apare ulterior la persoanele care au fumat la un moment dat. Medicul dumneavoastra poate comanda un test pulmonar pentru un diagnostic corect, iar tratamentul poate incepe cu diferite tipuri de inhalatoare.

Daca simptomele dvs. sunt (sau se transforma) intr-o tuse consistenta insotita de mucus brun sau verde, febra si lipsa de respiratie, ar putea semnala o infectie precum pneumonia, potrivit dr. Arthur. „Cel mai probabil afecteaza persoanele cu boli pulmonare cronice, cum ar fi astmul sau emfizemul, dar poate afecta si persoanele perfect sanatoase”, completeaza medicul. Daca intampinati oricare dintre aceste simptome, solicitati imediat ajutor medical, deoarece acesta este un risc serios si va poate pune viata in pericol. Pneumonia necesita tratament prompt.

Raceala persistenta poate ascunde refluxul de acid sau un corp strain

Daca ati avut un gust rau in gura, insotit de o tuse uscata si raguseala, este posibil sa va luptati cu refluxul gastroesofagian. „Simptomele includ arsuri la stomac, greata, regurgitare si adesea se inrautatesc dupa mese grele sau picante, cand stai culcat sau daca iei medicamente anti-inflamatorii precum ibuprofenul in mod regulat”, spune dr. Arthur. Tratamentul cu medicamente antiacide poate ajuta, dar este necesara o evaluare de catre medic daca simptomele persista peste cateva saptamani.

Asa-zisa raceala poate fi de fapt semnul blocarii cailor nazale cu un obiect. Acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor mici. Acest lucru poate provoca simptome ale nasului curgator care poate dura saptamani sau pana la eliminarea obiectului strain. „De obicei, acesta este insotit de un miros urat. Singurul tratament este indepartarea corpului strain de catre un medic”, adauga dr. Scott.

Tuberculoza si imunodeficienta

Tuberculoza se manifesta prin tuse persistenta si necontrolata – puteti tusi sange – febra, frisoane si transpiratii nocturne. Desi avem vaccin pentru aceasta boala, afectiunea inca face victime. „Aceasta infectie este foarte contagioasa, asa ca daca aveti un sistem imunitar slabit, ati calatorit in afara tarii sau sunteti expus oricui cu tuberculoza, aveti un risc crescut”, avertizeaza dr. Arthur. Este extrem de important sa fiti verificati imediat, deoarece este important sa nu ii expuneti pe altii. Pana cand ajungeti la medic, purtati o masca adecvata.

Raceala persistenta poate fi, de asemenea, un semn ca sistemul de aparare a organismului este compromis. Acest lucru inseamna ca nu mai sunteti mai capabil sa combateti infectia, a explicat dr. Bidaisee. Malnutritia, lipsa somnului, deshidratarea, stresul si infectii virale sistemice, cum ar fi virusul HIV pot reduce capacitatea organismului de a invinge raceala.

Raceala persistenta poate ascunde un cancer

Daca aveti o tuse care persista, in ciuda utilizarii medicamentelor cu sau fara reteta – si in special daca sunteti sau ati fost fumator sau ati fost expus la azbest – este posibil sa fie un simptom al cancerului, spune dr. Arthur. „De obicei, simptomele sunt prezente de la saptamani pana la luni. Unele persoane pot avea slabiciune generalizata, scaderea poftei de mancare, probleme de respiratie si pierdere in greutate”, spune ea. Ca masura de precautie, intotdeauna faceti o programare la medic pentru a exclude un diagnostic atat de grav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`