Actualitate

Radu Țincu, despre locurile la ATI: „Mai sunt doar 80 de paturi în toată țara!“

Publicat: 27 nov. 2020
Radu Țincu explică
Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Secția ATI a Spitalului „Floreasca“ din Capitală

Radu Țincu, medic de Terapie Intensivă la Spitalul „Floreasca“ din Capitală, a vorbit despre numărul de locuri de la secțiile ATI de la spitalele din România. Radu Țincu susține că mai sunt doar 80 de paturi de terapie intensivă în întreaga țară, iar situația devine tot mai gravă în condițiile în care, la un platou de 8.000 – 9.000 de cazuri de infectare pe zi, în ATI ajung câte 300 de bolnavi.

„Situația în ATI se va degrada, pentru că acest platou este mult prea mare pentru capacitatea de terapie intensivă a României. Am văzut asta în zonele de focar, unde s-a ajuns ca mulți dintre pacienți să aștepte perioade lungi în camerele de gardă”, a declarat Radu Țincu.

Radu Țincu: „ Este obligatoriu ca autoritățile să reevalueze eficiența măsurilor“

Medicul de Terapie Intensivă la Spitalul „Floreasca“ din Capitală este de părere că măsurile implementate au avut anumite efecte, reprezentat de stabilizarea numărului de îmbolnăviri, dar ele trebuie să aibă un efect mai puternic decât menținerea la un platou de 8.000 – 9.000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi. Radu Țincu precizează că serviciile de ATI vor fi depășite, iar pacienții vor rămâne în afara secției, în camere de gardă sau vor fi duși în alte zone ale țării, unde vor mai fi locuri, a atras atenția medicul.

„Cele 80 de paturi rămase sunt foarte puține, întrucât zilnic, la platoul existent, se va ajunge în câteva săptămâni la câte 300 de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă. Este obligatoriu ca autoritățile să reevalueze eficiența măsurilor, dacă  sunt capabile doar să producă stabilizare pe platou, nu sunt suficiente. Un pacient în stare gravă are nevoie de două – trei săptămâni în terapie intensivă. Este esențial ca în următoarea perioadă să coborâm numărul de infectări”, a menționat Radu Țincu.

„În trei săptămâni vom vedea pacienți în curtea spitalelor și apoi pe stradă!“

Medicul trage un semnal de alarmă în legătură cu situația locurilor din spitalele COVID din România. Radu Țincu susține că, de la o zi la alta sistemul medical românesc se apropie periculos de mult de limita la care nu va mai putea primi noi pacienți.

Reacția sa vine după ce mai multe persoane au postat pe Facebook imagini și filmulețe cu pacienți care sunt tratați pe holurile spitalelor sau în corturi în spitalele din România.

„Cel mai important este ce capacitate are spitalul. Nu mă interesează indicii epidemiologici, dacă oamenii mor în fața spitalului. Va trebui să-i corelăm cu capacitatea sistemului sanitar de a-i prelua. Am văzut imaginile de la Balș din hol, peste trei săptămâni o să le vedem în curte și ulterior pe strada de lângă spital. Nu putem merge până în acel punct”, a declarat Radu Țincu.

„Mortalitatea va crește“

Medicul de terapie intensivă a precizat că numărul mare de decese de la ATI este cauzat de patologiile cronice, netratate în prealabil, cu care vin bolnavii din țara noastră în comparație cu afecțiunile mult mai ușoare ale pacienților din statele europene.

„Cu cât vom ajunge mai repede la capacitatea maximă a sistemului sanitar, ceea ce se întâmplă, cu atât mortalitatea va crește, pentru că bolnavii vor aștepta mai mult pentru a fi preluați și vor fi mult mai degradați“, a menționat Radu Țincu.

Comentarii
  • Ba jegule, cine te-a tocmit sa isterizezi lumea ?
    Ba timpitule, ne doare-n CUR de parerile tale si de aia care te pun sa iti exibi balele veninoase ca sa sperii lumea !!!
    Vede-te-as pe tine si tot neamul tau(a propos, citi securisti ai in neam) la ATI, ca sa fie odata liniste si sa respiram fara veninul din sufletele voastre.
    Cind va trece isteria asta voi, felcerii tradatori, NICI NOAPTEA IN PAT NU VETI PUTEA SA STATI FARA A VA UITA PESTE UMAR.
    SI IN GAURA DE SARPE VETI FI GASITI !!!

Adauga un comentariu