Actualitate

Raed Arafat a recunoscut că rata de infectare e mai mare decât transmite Grupul de Comunicare Strategică

Publicat: 22 ian. 2021
raed arafat vorbeste la o conferinta de presa
Raed Arafat a vorbit despre ridicarea restriciilor, în condiţiile în care numărul de persoane infectate cu COVID-19 a intrat într-un trend descendent

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgențe și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne a vorbit astăzi, 22 ianuarie 2021, despre numărul de cazuri COVID-19 raportate, după ce s-a vehiculat că nu este cel real.

Șeful DSU susține că toate lumea a spus că numărul de cazuri din România este mult mai mare decât cel raportat. Acest aspect Arafat l-a confirmat argumentând că există testele rapide care nu sunt raportate toate.

„Toată lumea a zis că există un număr de cazuri în toată ţara peste numărul raportat, care nu ştim cât este, dar care există pentru că există testele rapide şi oamenii nu le raportează pe toate. Acest lucru s-a recunoscut întotdeauna. Nimeni nu a zis că numărul cazurilor este fix numărul care este raportat pentru că este imposibil să fie aşa. Sunt oameni cu simptome uşoare care nu se testează şi au virusul”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „ Imposibil să obţinem raportările pe cazurile care se fac acasă”

Secretarul de stat în MAI susține că este imposibil să se obțină raportările cazurilor pozitive de Covid-19 care se fac acasă, doar dacă persoane care se testează este conștiincioasă și sună la Direcția de Sănătate Publică și precizează că este infectat cu noul coronavirus.

„Sunt asimptomatici care au virusul şi care nici nu ştiu că îl au şi îl răspândesc şi care nu se testează. Şi sunt cei care se testează cu testele atigenice rapide şi cu testele PCR, unde vedem cine este negativ, cine este pozitiv şi se raportează. Este aproape imposibil să obţinem raportările pe cazurile care se fac acasă, decât dacă omul este conştiincios, pune mâna pe telefon şi spune că s-a testat şi este pozitiv şi atunci ajunge să fie raportat”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor în Capitală

Raed Arafat a făcut declarații, vineri, 22 ianuarie 2021, după noile decizii luate în pandemie. Începând de luni, vor fi relaxate o serie de măsuri restrictive, respectiv restaurantele, barurile și cafenelele vor funcționa în intervalul 06.00 – 21.00, la o capacitate de 30 la sută, iar sălile de spectacole, teatre și cinematografe vor funcționa de asemenea la o capacitate de 30%.

În ultima zi a săptămânii, Raed Arafat a făcut o serie de precizări: „N-am participat eu la ședință, m-am întâlnit cu domnul prefect și domnul primar după ce au terminat ședința. (…) Nici n-aș zice că ne relaxăm, e un cuvânt pe care îl folosim toți, dar trebuie să înțelegem că se reiau unele activități. HoReCa să respecte regulile, capacitate de 30 la sută, nu 50, nu 40. Una din trei mese! Așa trebuie să fie aplicată această regulă. Cinematografele, teatrele, 30 la sută!”

De asemenea, Arafat a precizat că botezurile și nunțile rămân încontinuare interzise. Nu în ultimul rând, Raed a adăugat că dacă rata de incidență va crește în București, se va închide din nou totul.

„Botezuri, nunți… rămân interzise! Nici nu intrăm în această discuție”, a subliniat acesta.

„Dacă se va observa că începe o creștere și începe din nou să crească incidența în București, această măsură poate să fie automat inversată și închis totul din nou. Așa cum a relaxat, poate să închidă, dacă crește incidența!”, a precizat Raed Arafat.

Adauga un comentariu