Actualitate

Raed Arafat anunță 2.500 lei pe lună, diurnă și alte facilități pentru studenţii la Medicină, care fac voluntariat în spitale COVID-19

Publicat: 12 nov. 2020
Raed Arafat arată cu degetul
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Joi, 12 noiembrie, în primă lectură, Guvernul a prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă, care cuprinde, printre altele, că studenţii la Medicină, care se vor înscrie ca voluntari să vină în ajutorul personalului medical la îngrijirea pacienţilor COVID-19, vor beneficia de prime de 2.500 de lei pe lună, conform anunțului făcut de secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Referitor la OUG pentru măsuri noi în asistenţa medicală pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, care a fost în primă lectură, ordonanţa prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire în rezidenţiat, pe durata situaţiei cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât să poată să lucreze sub supraveghere în spitale şi să asiste în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii care suferă de COVID-19”, a declarat Arafat, după şedinţa de guvern.

Acesta a menționat proiectul de ordonanţă prevede să se organizeze un program de voluntariat în care „studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, pe bază de recrutare de voluntari”, în colaborare cu rectorii universităţilor de Medicină.

Fiecare lună va consta în 120 de ore de activitate de voluntariat

Astfel, studenții vor trebui să semneze contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi, în acest mod, vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective, aflându-se sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

„La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 lei. Plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”, a precizat Arafat.

Conform șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, aceste măsuri sunt „extrem de importante” pentru creşterea capacităţii sistemului.

„Studenţii vor ajuta, ca personal mediu, vor lucra alături de asistenţi, alături de medici şi ţintim, în primă fază, dintr-o pepinieră, să zic, de 20.000 de posibili voluntari, recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari, în colaborare cu universităţile”, a adăugat Raed Arafat.

El a mai adăugat că proiectul de ordonanţă prevede şi ca Ministerul Apărării să participe şi să sprijine în realizarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, atunci când acest va începe.

Raed Arafat și efectele restricțiilor impuse

Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre efectele retricțiilor impuse începând de luni 9 noiembrie. Raed Arafat este de părere că efectele măsurilor restrictive vor fi vizibile în aproximativ 30 de zile.

Secretarul de stat se gândește și la varianta pesimistă, în care nu s-ar putea înregistra un număr mai mic de cazuri noi de coronavirus, față de cel prezent, și nu exclude introducerea unor noi restricții.

„Eu nu cred că o să ajungem la un platou până nu vedem impactul şi al noilor măsuri pe care le avem, dacă sunt aplicate corect de noi toţi. Evaluarea reală asupra impactului acestor măsuri are nevoie de 30 de zile, de două cicluri de 14 zile, este părerea epidemiologilor. Dacă nu ajungem să avem un impact serios al acestor măsuri urmează o reevaluare.

Asta scrie şi în hotărârea de Guvern. Dacă la reevaluare se va considera că sunt necesare şi alte măsuri, o să vedem la momentul respectiv. Dacă nu scade suficient într-o lună înseamnă că măsurile nu sunt suficiente şi există risc de creştere mai departe. Şi atunci se impun şi alte măsuri. Se pot lua şi alte măsuri suplimentare în zonele care sunt afectate mai grav”, a declarat Raed Arafat.

Comentarii
Adauga un comentariu