Actualitate

Raed Arafat, despre efectele restricțiilor: „De-abia peste 30 de zile vedem dacă numărul de cazuri noi de coronavirus va fi mai mic“

Publicat: 10 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat despre efectele restricțiilor De-abia peste 30 de zile vedem dacă numărul de cazuri noi de coronavirus va fi mai mic
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre efectele retricțiilor impuse începând de luni 9 noiembrie. Raed Arafat susține că efectele măsurilor restrictive vor fi vizibile în aproximativ 30 de zile.

Secretarul de stat ia în calcul și varianta pesimistă, în care nu s-ar putea înregistra un număr mai mic de cazuri noi de coronavirus, față de cel prezent, și nu exclude introducerea unor noi restricții.

„Eu nu cred că o să ajungem la un platou până nu vedem impactul şi al noilor măsuri pe care le avem, dacă sunt aplicate corect de noi toţi. Evaluarea reală asupra impactului acestor măsuri are nevoie de 30 de zile, de două cicluri de 14 zile, este părerea epidemiologilor. Dacă nu ajungem să avem un impact serios al acestor măsuri urmează o reevaluare.

Asta scrie şi în hotărârea de Guvern. Dacă la reevaluare se va considera că sunt necesare şi alte măsuri, o să vedem la momentul respectiv. Dacă nu scade suficient într-o lună înseamnă că măsurile nu sunt suficiente şi există risc de creştere mai departe. Şi atunci se impun şi alte măsuri. Se pot lua şi alte măsuri suplimentare în zonele care sunt afectate mai grav”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Nu cred că mai există multe suspiciuni legate de COVID-19“

Șeful DSU este convins că marea majoritate a românilor au conștientizat cât de periculos este virusul și respect restricțiile impuse, dar spune că, în că, mai sunt oameni care nu cred în existența noului coronavirus și nu vor să respecte restricțiile.

„Dacă acum câteva luni aveau suspiciuni unii şi aveau întrebări dacă virusul ăsta există, nu ar trebui să mai aibă aceste suspiciuni, văzând ce se întâmplă în România şi în jurul nostru şi câte persoane decedează în fiecare zi”, a precizat Raed Arafat.

„Am convingerea că o mare parte a populației respectă regulile”

Secretarul de stat face încă o dată un apel la popolație să respecte măsurile impuse de autorități și să poate mască de protecție, pentru că doar cu ajutorul ei putem învinge pandemia de coronavirus.

„Nu putem spune că populaţia în general, poate că o parte a căzut pradă campaniilor de diminuare a rolului măştii. Eu am convingerea că o mare parte a populaţiei a înţeles deja de mult timp şi respectă regulile, dar trebuie să le respectăm cu toţii pentru că partea mai mică răspândeşte boala la cei care respectă măsurile”, a mai spus Raed Arafat.

„Luna decembrie nu va fi o lună de întoarcere la normalitate“

Șeful DSU este de părere că restricțiile vor continua și luna viitoare.

„ Cu siguranţă, luna decembrie nu va fi o lună de întoarcere la normalitate. Nu știu care va fi cifra de infectare, nu pot face speculaţii în această privinţă. Eu cred că în acest moment înţelepciunea trebuie să fie de a lucra împreună pentru a reduce impactul virusului. Înţeleg foarte bine că fiecare persoană care este afectată de o măsură este nemulţumită, dar la un moment trebuie să înţelegem: dacă continuăm cu excepţiile în sensul eu nu, celălalt nu, celălalt nu, la un moment nu vom mai avea măsuri care să le implementăm pentru a reduce impactul virusului, a declarat Raed Arafat.

Adauga un comentariu