Actualitate

Raed Arafat, avertisment despre mutaţia Omicron: ,,Tulpina va ajunge peste tot, nimeni nu va putea să o oprească”

Publicat: 28 nov. 2021
Raed Arafat cu mască la gură la o conferință
Raed Arafat apare aproape zilnic în fața românilor, pe micile ecrane, iar toată țara îl știe

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat, astăzi, în cadrul unui briefing la Guvernul României, că mutaţia Omicron a coronavirusului „va ajunge peste tot”.

Raed Arafat a explicat că noua variantă de coronavirus, respectiv tulpina Omicron, despre care specialiştii au explicat că este cu mult mai contagioasă decât tulpina Delta, va ajunge peste tot.

Concret, noua tulpină va ajunge şi în România, mai devreme sau mai târziu, având în vedere numeroasele cazuri deja confirmate în multe ţări ale Europei.

„În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav. Deci, astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni”, a declarat Raed Arafat.

Totodată, Raed Arafat a declarat că nu se pune în discuţie, în Uniunea Europeană, închiderea graniţelor.

„Noi, la acest moment, aplicăm regulile pe care se aplică la nivel european. La acest moment nu se discută în Europa de închidere de granițe, dar se discută de limitare de acces pentru cetățenii din țările respective și persoanele care se repatriază să intre printr-un mecanism mai strict de carantinare”, a precizat şeful DSU.

Raed Arafat a mai explicat că vaccinul împotriva COVID-19 este în continuare soluţia pentru a opri următoarele valuri de îmbolnăviri.

„Vaccinurile sunt funcționale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu știm încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina atsa eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă.

Și atunci vaccinul în continuare protejează și este soluția pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă… Poate între timp se vor găsi solușii tot prin modificarea vaccinurilor”, a mai spus Raed Arafat.

Comentarii
Adauga un comentariu