Actualitate

Raed Arafat îi răspunde lui Augustin Zegrean în cazul purtării măștii la vot: „Poate intra o persoană cu o armă în secția de votare?“

Publicat: 16 sept. 2020
Raed Arafat cu mască de protecție la o ședință
Raed Arafat îi răspunde lui Augustin Zegrean în cazul purtării măștii la vot: „Poate intra o persoană cu o armă în secția de votare?“

Secretarul de stat în cadrul Minsiterului Afacerilor Interne, Raed Arafat, îi răspunde lui Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, pe tema purtării obligatorie a măştii de protecţie în secţia de votare.

„Discuțiile despre purtarea măștii și despre obligația de a purta masca la intrare în secția de vot continuă, invocând dreptul la vot chiar dacă nu vrea un votant să poarte masca în interiorul secției de vot. Subliniez că la intrare în secția de vot trebuie să fie asigurată o rezervă de măști pentru cei care dintr-un motiv sau altul ajung la secția de vot fără mască“, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat îi răspunde lui Augustin Zegrean în cazul purtării măștii la vot: „Poate intra o persoană cu o armă în secția de votare?“

În apărarea ideii sale privind purtarea măștii d eprotecție, Raed Arafat a vorbit despre situația ipotetică în care o persoană înarmată vrea să intre în secția de votare.

„Vorbim de o situație ipotetică a unei persoane care nu vrea să poarte masca. Persoana respectivă ajunge la secția de vot și insistă să intre să voteze, dar fără mască. Din punct de vedere al sănătății publice, persoana respectivă este o posibilă sursă de infecție pentru alte persoane aflate în secția de vot, respectiv membrii comisiei și alegătorii care se află în secție. Persoana respectivă reprezintă un risc pentru ceilalți și o amenințare asupra sănătății lor, chiar și dacă persoana respectivă nu crede și nu admite acest fapt.

Haideți să luăm o altă situație ipotetică: O persoană se prezintă la secția de vot cu o armă la vedere, ea nefiind condamnată și având la momentul respectiv dreptul să voteze. O lăsăm să intre în secția de vot să voteze sau este oprită la intrare pentru a proteja persoanele aflate în interior?”, a scris Raed Arafat.

Masca de protecție, obligatorie în starea de alertă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență scrie pe pagina sa de Facebook că purtarea măştii în instituţiile publice este deja legiferată, iar secţia de vot este o instituţie publică.

„Purtarea măștii în instituțiile publice este legiferată. Secția de vot este o instituție publică și în același timp este într-un spațiu închis, deci purtarea măștii în secția respectivă este obligatorie în conformitate cu Legea 55 din 2020, articolul 13. Numărul cazurilor este în creștere în mai multe țări, în România avem zilnic peste 1000 de cazuri și un număr semnificativ de decese din cauza infecției cu Sars-Cov2.

Responsabilitatea noastră, a tuturor, este de a ne proteja unii pe alții și de a face tot posibilul să trecem împreună prin această situație care va mai dura. Măsurile de protecție nu sunt atât de greu de aplicat și regulile nu diferă de cele din alte țări. În final nu se cere decât respectarea regulilor chiar dacă ele nu sunt convenabile unora“, a menționat Raed Arafat.

Augustin Zegrean: „Guvernul riscă să încalce Constituția!“

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat că românilor nu li se poate interzice să voteze dacă intră în secția de vot fără mască de protecție. Acest lucru se poate face doar dacă se adoptă o lege în acest sens, iar instituirea unei asemenea reguli printr-un ordin de ministru va pica la controlul CCR și va avea efecte serioase.

„Drepturile fundamentale se pot restrânge doar prin lege și pentru o perioadă nu foarte mare, în anumite condiții. Dar nu se poate face prin Ordin de ministru. CCR a spus recent că drepturi fundamentale nu pot fi restrânse prin ordin de ministru, cum a fost cu izolarea, carantinarea, internarea, la fel va fi și cu votul. Ei pot să facă, dar nu are valoarea necesară. Trebuie făcut prin lege, așa scrie în art. 53 din Constituție. Credeam că au învățat asta, că a fost suficient tărăboi la precedenta situație”, a declarat Augustin Zegrean.

Comentarii
  • OPINIE POLITICA: Muie orban, Muie iohannis, Muie pnl! Muie porcushor prostan! Muie rabuca curcan! Muie prostica demisie! Muie rarebesh ghiolban!

Adauga un comentariu