Actualitate

Raed Arafat și Nelu Tătaru anunță noi restricții. Se prelungește starea de alertă – Video

Publicat: 13 oct. 2020
Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Araft susțin în aceste momente o conferință de presă. Aceștia anunță noi restricții pentru România.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre prelungirea stării de alertă cu încă treizeci de zile, începând cu data de 15 octombrie.

„Astăzi, în ședință, s-a luat decizia de propunere a prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie(…) S-a făcut evaluarea fiecărui indice prezentat la nivelul fiecărui județ(…). Datele precizate de către Evidența Populației, în fiecare localitate, referitoare la domiciliu, sunt cele care sunt luate în calcul pentru a calcula acel indice cumulat al cazurilor noi în ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori”, a spus Nelu Tătaru.

Secretarul de Stat Raed Arafat a anunțat că în cazul județelor unde incidența este mai mare de 3%, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie și în aer liber.

„O să parcurg unele dintre măsurile care au fost aprobate în seara asta și propuse spre aprobare în cadrul hotărârii de Guvern de prelungirea stării de alertă
Măsurile care sunt menite pentru a proteja și limita răspândirea virusului cum ar fi portul măștilor

– Unde incindeța este sub 3 la mie purtarea măștii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv în zonele pietonale, zonele de așteptare.

– Unde incidența depășește 3 la mie ăurtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise, de la ieșirea de acasă până revenirea acasă

Referitor la programul teatrelor, cinemtografelor, restaurantelor, cafeneleror
– Unde incidența este sub sau egală cu 1.5 la mie ele vor funcționa cu capacitatea de 50%

– Atunci când incidența depășește 1.5 și este până la 3 la mie vor funcționa cu cap de 30% iar programul va fi redus până la 23:00

– Atunci când incidența depășește 3 la mie, activitatea va fi sistată. Fac paranteză pentru hoteluri, care vor putea servi persoanele cazate în hoteluri.

Evenimentele private cum ar fi nunți, botezuri, aniversări, mese festive, în spațiile deschise precum și în spațiile închise sunt interzise pe plan național pe următoarea perioadă”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat dacă măsura referitoare la organizarea evenimentelor este valabilă și în cazul lăcașurilor de cult, Raed Arafat a spus că „Nu. Aici vorbim de evenimentele private. Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face și se face cu un număr redus de oameni. Vorbim aici de evenimentele care nu au nimic cu lăcașurile de cult: mesele festive, botezuri, dar în afara lăcașurilor de cult”.

Știre în curs de actualizare

 

Adauga un comentariu