National

Raed Arafat vine cu o soluție în pandemie: „Testarea rapidă pe bază de antigeni în UPU pentru pacienții simptomatici” – VIDEO

Publicat: 03 nov. 2020
Raed Arafat purtand masca
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Marți, 3 noiembrie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a făcut un anunț îmbucurător. Astfel, pentru reducerea timpilor de așteptare în unitățile de primire a urgențelor (UPU), se vor face teste rapide, pe bază de antigeni, persoanelor care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus.

„Una dintre soluțiile pe care vrem să le introducem poate chiar de săptămâna viitoare: testarea rapidă pe bază de antigeni în UPU pentru pacienții simptomatici, unde suspicionăm că sunt pozitivi”, a spus Raed Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, în care explică rațiunea care a stat la baza emiterii ordinului care privește primirea pacienților în UPU.

Șeful DSU a transmis că au fost comandate deja teste rapide, iar prin intermediul lor se așteaptă ca presiunea pusă pe UPU să scadă. Rezultatele unui test vor fi gata în 15-20 de minute.

Raed Arafat: „Nu putem să spunem, gata s-a terminat, am închis ușa, stați în stradă, căutați-vă alt spital”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a arătat că, în prezent, se pune o presiune enormă în UPU-urile din întreaga țară, deoarece pacienții suspecți de COVID-19 petrec foarte mult timp așteptând, până ajung rezultatele testelor.

„Legea din România nu permite să închidem unitățile de primiri urgențe și camerele de gardă. Chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupra UPU și CG există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo, greu, e adevărat, dar să ne adaptăm unei situații de aflux masiv de pacienți. Dar în niciun caz nu putem să spunem, gata s-a terminat, am închis ușa, stați în stradă, căutați-vă alt spital sau să spunem asta la ambulanțe care așteaptă că nu vă luăm bolnavii, căutați voi spital. Ordinul a clarificat situația asta, pentru că ordinul aplică ce spune legea și explică ce nu putem face la acest moment indiferent ce presiune avem asupra noastră”, a spus Arafat.

Șeful DSU: „S-a schimbat profilul cazurilor”

Acesta afirmă că, înainte ca pandemia să pună stăpânire pe această lume, la unitățile de urgență se primeau în jur de 12-14.000 de cazuri pe zi, dar că din primăvară, în contextul scăderii mobilității populației și a reducerii accidentelor, numărul a scăzut la 7-8.000 pe zi.

„S-a schimbat profilul cazurilor. Înainte aveam cazuri ușoare pe care puteam să le rezolvăm rapid, cazuri complexe pe care le internam în spital, acum avem cazuri complexe, care pun probleme și provocări, de suspecți Covid, pe care nu putem să îi internăm până nu au test, cazuri de pacienți cu dispnee, care au nevoie de intubație, și care sunt Covid pozitiv, dar și cazurile celelalte de urgență majoră, gen infarcte, accidente vasculare și altele. Diferența este însă că foarte mulți dintre pacienții Covid pozitivi rămân perioade îndelungate în UPU și atunci de aici vine această presiune”, a mai spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu